maanantai 8. helmikuuta 2010

Vapaa-ajan lautakunta 8.2.2010, Annin synttäripäivänä

Vapaa-ajan lautakunta 8.2.2010

Anni-tyttären synttäripäivänä vapaa-ajan lautakunnan kokous. Ehdin kotiin ennenkuin neito matkustaa takas Jyväskylään.

Aluksi meille esiteltiin romanipoliittinen ohjelma. Ohjelman toteuttaminen maksaa valtakunnallisesti n. 3 MEur. Tätä rahaa kunnat voivat anoa omiin kohteisiin.

Yli 100 sivuinen tuhti lukupaketti pitää sisällään temput millä yhteiskunta ottaa romanit mukaan aktiivisiksi jäseniksi. Yhteiskunta ja valtaväestö on näemmä mokannut pahemman kerran, kun romanit eivät ole päässeet yhteiskunnan kelkkaan.
Yhteensä romaneita on n. 10 000 (0,2 % väestöstä) silti he tekevät n. 18% kaikista ryöstöistä. Työsarkaa siis riittää. Vantaalla kuulemma n. 2000 romania. Näissä kaikissa on yleensä lähtökohtaisesti asennoiduttu niin, ettei vähemmistössä ole ongelmaa vaain ympäröivässä yhteiskunnassa ja asenteissa. Tämä heimo on yrittänyt 500 vuotta sopeutua suomalaiseen pirtaan. Viime viikolla viimeksi näin Rajiksen Nesteellä, kun kaksi kansallispukuista rouvaa painoi hyllyjen väliin
yhden mennessä kassalle kyselemään ja viemään myyjän huomiota. Aina sama sapluuna, mutta meidän syy.

Kohta §62 Kukonnotkon leirikeskuksen tarveselvityksen ja kustannusarvion hyväksyminen (muutettiin esittelyksi).

Esitys Heinolassa olevan Vantaan omistaman leirialueen kunnostamisesta. Alueella pidetään paljon kesäleirejä, suurimmat yöpymismäärät näyttävät olevan ulkopuolisilla järjestöillä.

Korjausarvio tuli täysin puskista, ei missään esitetty aiemmin. Kustannusarvio tilakeskukselta n. 0,5 MEur. Ehdotin kunnollista kilpailuttamista, mikäli hankintaa puolletaan. Myös monet muut hämmästelivät korjausarvioiden hintoja. Kunnostustöitä voisi teettää osittain myös työllistämistöinä.

Mäkelän Mikko kysyi, että huomioidaanko nuorisojärjestöjen avustuksissa näiden tilojen käyttö. Hyvä kysymys! Tilojen suurimpia yksittäisiä käyttäjiä on Vantaan Nuoret Kotkat (ja vähän vanhemmatkin). Kukonnotkon käyttö pitää ehdottomasti ottaa huomioon, kun avustuksia jaetaan.

Vantaan Taiteilijaseura ry:n esitys määrärahan varaamiseksi vuodelle 2010 kansainväliseen taiteilijavaihtoon taiteilijatalo Gjutarsissa: 2500€ apurahoina ulkomailta tuleville taiteilijoille apurahoina ja 2000€ muihin kuluihin.
SOMAA ja SULOISTA.

Kysyin vastavuoroisuutta, saavatko vantaalaiset taiteilijat vastaavia avustuksia muista maista. Kulttuurijohtaja otti puhelun ja kysyi taiteilijaseuran puheenjohtajalta. Kuulemma vantaalaiset taiteilijat saavat 500€ muista maista.

Edellisvuoden tilityksissä "muista kuluista" oli kuulemma jopa kuitti yleisö-WC:n käytöstä. Haiskahtaa (kirjaimellisesti) siltä, että kuitteja haalitaan kasaan jotta saataisiin edes jonkinlainen selitys 2000€:n hummaamiselle. Periaatteesta on taas kysymys. Olen yrittänyt saada urheiluseuralle muutaman satasen avustusta, mutta se on evätty toiminnan vähäisyyden vuoksi. Tässä toiminnassa on sentään lapsia mukana, eikä vanhoja ukkoja ja akkoja.

Muuttta... me hyväksyttiin yhteensä 4500€ ulkomaisten taiteilijoiden vierailuihin Suomessa.

Otin muissa asioissa esille nuorisopalvelun nuorisotyöntekijöiden työvuorot. Mua oli lähestytty alan asiantuntijan toimesta ja ihmetelty kun viikossa 1,5 päivää tehdään duunia toimistoaikana. Viikon loput 3,5 päivää ollaan duunissa, kun asiakkaat eli nuoret ovat liikkeellä.

Nuorisotilat ovat auki nuorille arkisin (nuorisotalosta riippuen) n. 13-16 ja 17-20:30(21). Nuorisotyöntekijän työvuoro on 13-21.

Viikonloppuisin talot ovat auki klo 23:een. Kyseiseen työvuoroon mahtuu taukojen lisäksi aikaa, jolloin on mahdollista palaveerata talon sisäisiä asioita, tehdä suunnittelua ja paperitöitä.
Muissa kunnissa arvion mukaan 0,5 pv / viikko päivävuoroa.

Nuorisopalveluissa vakinaisia työntekijöitä 86, tilapäisiä 26 (+muita?). Eija Ahonen lupasi vastata seuraavassa kokouksessa, mutta kertoi jo nyt ettei työntekijät jaksa tehdä jatkuvasti iltoja. Lisäksi esim. stadilla nuorisotyöntekijät tekevät kuulemma vain 3 päivää iltoja / viikko.

Tärkeä asia, koska nämä työntekijät ovat merkittävässä osassa ennaltaehkäisevässä mielenterveystyössä. Samaa tekevät sadat vapaa-ehtoiset urheiluseuroissa.

Ei kommentteja: