torstai 11. helmikuuta 2010

Vantaan Innovaatio Instituutin vieraana 11.2.2010 Technopolis-Vantaa

Valtuusto oli kutsuttu Vantaan Innovaatio instituutin vieraaksi katsomaan mitä he tekevät ja miten. Syksyn budjettineuvotteluissahan myönsimme Vantaan kerätyistä verovaroista 1,3 MEur tälle tuutille.

Muutama esitys toiminnasta. Esityksissä vilisi hienoja sanoja kuten klusteri, digieco jne. Esiteltiin myös Anturikeskus oy:n toimintaa, jossa em. instituutti on osakkaana.

Esityksien jälkeen kävimme tutustumassa labroihin. Toisessa labrassa oli 2 kaasuanturia ja näihin oli kytketty tietsiga kiinni. Antureiden lähelle vietiin viinaan kastettu tuppo ja katsos - tietsigan piirtämä käyrä muuttui.

Toisessa "labrassa" simuloitiin varastoa, vaatekauppaa ja olohuonetta. Radio Frequency ID:llä (RFID) varustetut pahvilaatikot, vaatteet jne. aiheuttivat haluttuja toimintoja mm. hälytyksiä kun niitä liikuteltiin antureiden ohi. Yksi halpis RFID maksaa kuulemma 6 snt. zibbe. Näillä voidaan yksilöidä tuote tehtaasta kuluttajalle. Mm. vaatekauppa voi seurata etäältä, kuinka paljon ja mitä kokoa rekissä on.

Ok. Ihan vaikuttavaa ja hienoa. Näitä ei ollut tehneet vantaalaiset firmat, vaan monet toimijat mm. maailmalta. Kysyin päivällispöydässä naapurissa istuneelta instituutin edustajalta mikä perimmiltään instituutin tarkoitus on - tarjota puitteet esittelyille jne.? Näin kuulemma on. Mainitsin, että tuloksellista toimintaa odotetaan ennen syksyn uutta budjettikierrosta, kun uutta 1,3 MEur haetaan.
Instituutin hallituksessa on muuten kaupungin virkamiesjohtoa mukana Jukka Peltomäen johdolla.

Kysyin kaverilta myös, miten ovat ottaneet valtiota mukaan. Nämä voisivat viestittää valtion suuntaan ohjeita, jos kerran havittelevat tänne ulkomaisia yrityksiä. Ihmettelin miksi yrityksen tänne tulisivat: korkean verotuksen, kalliin työvoiman ja korkeiden elinkustannusten maahan. Paljon pitäisi asioiden muuttua.

Kustannusten leikkauksiin on erikoisia ratkaisuja: valtion työntekijöiden liksoja esitettiin eilen jäädytettävän ja lomarahat veks. Muutenkin valtion perustyöntekijöillä on alemmat liksat kuin muilla. Pitäisi poistaa rajusti tuottamatonta välikerrosta pois. Sieltä tulisi kustannussäästöjä. Paras olisi alentaa kaikilta liksoja, mutta samalla elinkustannukset (energia, ruoka jne.) pitäisi hinkata alas. Ihan sama mikä se tulojen ja menojen jälkeen handuun jäävä summa on, kunhan suhde pysyy samana. Vahvat AY-voimat jarraavat tätä vastaan ja Suomi putoaa maailman kelkasta lisääntyvine elätteineen veks. Huh!

Saa nähdä miten innovaatioinstituutti lähtee lentoon. Marja-Vantaan uudet asuinalueet tulevat olemaan testialueita kaikenmaalman antureille jne. älyalueita kuulemma tehdään. Hyvä, että riskejä otetaan, mutta tavoitteet pitäisi olla konkreettisempia ja mitattavampia. Saas nähdä...

Ei kommentteja: