tiistai 9. marraskuuta 2010

Vapaa-ajan lautakunnan kokous 8.11.2010, jossa osa kokoomuksesta tuki sosialistista järjestöä

Vapaa-ajan ja asukaspalveluiden lautakunnan kokous pidettiin Tiksin Laureassa.

Esityslistalla mm. avustustoiminnan kehittäminen, Vantaa-palkinnon saajan valitseminen, nuorisotyön tunnustuspalkinnon saajan valitseminen ja pakolliset maahanmuuttajarahan jaot, vai oliko sittenkään?

Olimme ennakkoon kehitelleet raportointivaatimuksia avustusuudistukselle Kunnaksen Jukan toimiessa ideoiden koostajana. Saimme ihan hyvän listan, jossa mukana päätöksen teon kannalta oleellisia asioita: mm. harrastaja- ja katsojamäärät, vakinaisten ja osaaikaisten työntekijöiden määrä, tapahtumien määrä, kaupungilta saadut tilat ja tiloista aiheutuvat kustannukset kaupungille, tuet muualta (OPM, Veikkaus, RAY jne.)

Avustuksia jaettaessa on jatkossa paljon helpompaa, kun kaikki on koottu saman viivan päälle ja samasta paikasta jaettavaksi.

Vantaa-palkinnon saaja valittiin ja se julkaistaan 13.12.2010 valtuuston kokouksessa. Yhteensä palkinto on 10 000€. Herrasen ja mun oma esityksemme palkinnon saajaksi ei tietenkään mennyt läpi. Lautakunnalta toivottiin yksimielistä päätöstä, koska pöytäkirjassa olisi näkynyt myös muut esitetyt. Näinpä taivuimme "demokraattiseen" yksimieliseen päätökseen mukaan.. ööö ...ilolla.

Nuorisotyön tunnustusstipendien ja kunniakirjojen myöntäminen muodostui erikoiseksi "päätöksentekemiseksi". Virkamiesvalmisteluna meille esitettiin valittavaksi kahta palkittavaa, ei siis muita vaihtoehtoja tarjolla ollenkaan. Palkinnon saajat julkistetaan 17.11.2010, joten päätös oli "pakko" saada tehtyä tässä kokouksessa.

Mitä virkaa lautakunnalla on ollenkaan, jos sinne tuodaan vaan leimattavaksi esitetyt asiat? Meillä ei ole asiantuntemusta kaikista asioista joita sinne tuodaan, mutta meillä on kaikilla omat arvomaailmamme joita edustamme. Ihmiset odottavat meidän toimivan luottamustoimissa näiden arvojen mukaan. Jos vaihtoehtoja ei ole, on aika vaikea toimia omien arvojen mukaan.

Kunnas esitti asian palauttamista takaisin valmisteluun ja minä + Vasarainen kannatimme. Asiaa ei palautettu valmisteluun, vaan virkamiehen päätös hyväksyttiin karvoineen nahkoineen sellaisenaan.

Sitten taas avustusten jakoon, NAM!

Maahanmuuttajan Kulttuuri- ja Taideyhdistys (MKTY) ry (VAP 3904/2010) (haettu 2600 €, esitetty annettavaksi 1000€) lasten ja nuorten toimintaan Koivukylän alueella ja
Vantaan Nuoret Kotkat aluejärjestö ry (VAP 4563/2010) (826 €) musiikkileirin toteuttamiseen joululomalla yhteistyössä Vantaan Demarinuorten kanssa.

Nyt tapahtui ihme, tai oikeastaan kaksikin:

1. ihme: maahanmuuttajien kulttuuriavustus evättiin!!! Peruste: olivat hakeneet samaan toimintaan muualta ja saaneet avustuksen. Kiitos tarkkaavaisille virkamiehille. Vaikka olin jo valmiina esittämään tämän hylkäämistä, se olisi mennyt kuitenkin sukkana läpi 15-2 äänestyksen jälkeen.

2. ihme: esitin nuorten kotkien musiikkileiriavustuksen hylkäämistä. Miksi? Nämä olivat saaneet toukokuussa 38000€ (siis pelkkä Vantaan keskusjärjestö). Valtiohan jakaa näille sosialistisille kotkille vuosittain 600 000€. Luulisi näistä jäävän vähän musiikkileirin järjestämiselle.

Mikäs ihme tässä on? No ei vielä mitään. Äänestyksessä sain taakseni Kunnaksen Jukan ja KD:n edustajan + tietysti Herrasen Jonen. Kokoomuksen muut jäsenet äänestivät sujuvasti demarijärjestön avustustamisen puolesta!

Olen ennen äänestänyt aina oikeistopuolueita, mm. pahimman puutteessa kokoomusta, koska olen uskonut että näiden arvomaailma on isänmaallinen, oikeudenmukainen, yrittäjyyttä jne. tukeva. Se, että kokoomuksen jäsenet voi näin tukea demareiden järjestöä osoittaa, ettei SDP:n ja kokoomuksella ole juuri mitään eroa käytännössä.

Summana avustus on aivan mitätön taas näissä mittakaavoissa, mutta periaatteesta on jälleen kyse. Vain kuolleet kalat menevät virran mukana.

Vapas-kokouksen bloggauksen loppuun valtavan helpotuksen tunteen aiheuttanut tieto. Eräs valokuvaajataiteilija oli saanut keväällä tukea lautakunnastamme tonnin. Hepulla oli kuulemma tavoitteena lähteä Islantiin kuvaamaan jotain hienoa.

Nyt kokouksemme esityslistalla oli määrä hyväksyä tämän reissun tilityksen hyväksyminen eli mihin rahat on hummatt... huvenneet. Taiteilijamme oli myöhästynyt tilityksen teossaan. Syy: viime kevään tuhkapilvi oli estänyt reissun, mutta onneksi, siis onneksi kyse oli luovasta taiteilijasta joka oli keksinyt lähteä avustuksen voimin elokuussa 2010 Roomaan, Italiaan. Siis kääks, jos kyseessä olisi ollut tavallinen kaduntallaaja ei tällaista improvisointia olisi voinut ajatellakaan.

Kävimme Kunnaksen Jukan kanssa 9.11.2010 Sahatiellä Rajatorpassa seurantapalaverissa jossa tsekattiin mitä oli tapahtunut viime tapaamisemme jälkeen.

Lähiasukkaat olivat kertoneet Rajiksessa olevia Sininauhasäätiön asuntoja yhdeksi alueen häiriön aiheuttajaksi. Meno oli ollut alueella villiä.

Soittelin ennen 9.11. tapaamistamme eräälle asukkaalle, joka vahvisti omatkin tietoni; alue oli rauhoittunut. Sininauhasäätiö oli esimerkillisesti ottanut omien asuntojensa asukkaat kontrolliin ja homma oli kantanut hedelmää. Paikalla ollut lähitalon asukas vahvisti asian. Hieno homma, kerta kaikkiaan! Sovimme vielä keväälle 2011 yhden palaverin, jossa varmistetaan, että muutos on pysyvä.

Ei kommentteja: