maanantai 15. marraskuuta 2010

Kaupunginvaltuuston budjettikäsittely 15.11.2010

Kaupunginvaltuuston kokous 15.11.2010 - iso ja pitkä budjettikokous

Kaava-asiat + Helsingin, Vantaan ja Sipoon kuntien yhteisen Östersundomin yleiskaavatyön käynnistäminen ja muutama aloite alkuun.
Aloitteissa mm. Kiljusen aloite Ruskeasannan aseman rakentamiseksi valmiiksi yhdessä vaiheessa. Tyydyttiin virkamiesten ja KH:n vastauksiin.

Sitten taloussuunnitelman ja -arvion käsittelyyn.

KH:n pj. Tapani Mäkinen:
Edellinen talouskäsittely oli syvimmän laman aikoihin, nyt ollaan menossa parempaan suuntaan. Mäkinen pyöräytti Kreikan ja Irlannin kautta Vantaan talouteen.
Menot ja verot eivät kohtaa taantuman aikana. Otamme kuulemma velkaantumisen haltuun, nykyiset investoinnit kantavat hedelmää tulevaisuudessa.
Yhteistyö virkamiesten ja luottamushenkilöiden välillä on todella hyvää, parempaa kuin missään muualla.

Kaupunginjohtaja Paajanen:

Vantaan tulos kääntyy positiiviseksi 2014 (2013 piti jo olla Vantaa-sopimuksen mukaan), työpaikkojen määrä kasvaa, 200000:s vantaalainen näkee päivänvalon lähiaikoina. Työttömyyden torjuntaan tehostamistoimet. Paajasen puheet ovat petranneet koko ajan, harmi toisaalta nyt että mies painuu eläkkeelle. SDP-leima on selvästi haalistunut miehestä pois.

Ryhmäpuheenvuorot, joissa päiviteltiin mm. velkaantumista. Kuultiin myös puheenvuoro, jossa kehuttiin kaupungin hallintorakenteen olevan todella matala ja tehokas. Just! Komm.. vasemmistoliiton Tyystjärvi piikitteli sujuvasti persuja.

22 puheenvuoroa yleisosuudessa. Voitin äänestysnappikisan ja pääsin ekana puhumaan. Niinistön Jaska pääsi heti toisena puhumaan.

Puheenvuoroni:

Toisen kerran elämässäni olen mukana synnyin- ja kotikaupunkini talousarvion ja –suunnitelman valmistelussa. Samoissa merkeissä mennään – tällä kertaa tarjotaan 27 miljoonan euron tappiota ensi tilikaudelle, siis lähes 13 miljoonaa enemmän tappiota kuin vuonna 2009.

Koska tappiolukemat ovat näinkin synkät, tämän olisi luullut näkyvän ensi vuoden menoissa priorisointeina. Eduskuntavaalien läheisyys ilmeisesti vaikuttaa; on aivan turhaa vaivaa etsiä kirjasta menoleikkauksia.

Taloudenpidossa mielestäni pitää noudattaa tiukkaa kulukuria silloin, kun meneillään on mittavien investoinnit ja niiden aiheuttamat lisämenot. Näinhän tehdään siviilissäkin; silloin kun rakennat taloa, et ala rakentaa samaan aikaan kesämökkiä, et käy ravintoloissa, teattereissa – joudut tinkimään epäoleellisesta. Tai kun yritys investoi tuotantoon, näkyy se heti muiden menojen vähentämisenä.

Jostain syystä nämä lainalaisuudet eivät ulotu kuntatalouteen. Ajelehditaan eteenpäin ja toivotaan että tilanne korjautuu itsestään. Nytkin esitetään, että tulos kääntyy voitolliseksi jo vuonna 2013.

Euroopan ja valtakunnan tasolla on kiinnitetty yhä enemmän huomiota julkisen talouden velkaantumiseen. Meidänkin tulisi kiinnittää suurta huomiota ja ottaa vastuuta väestöluvultamme Suomen neljänneksi suurimpana kuntana.

Mutta, kuten jo sanoin mikään ei muutu. Me valtuutetut näemme ja kuulemme omien kontaktiemme kautta, miten tiukilla ollaan peruspalveluiden turvallisten perusvelvoitteiden tason saavuttamisessa. Rimaa hipoen, mutta kuntalaista lähinnä olevan henkilökunnan henkilökohtaisen taitavuuden ansiosta juuri ja juuri selviytyen.

Esimerkkinä tästä - mielestäni ei ole oikeudenmukaista, että päiväkotien henkilökunta haalii päiväkoteihin omalla kustannuksellaan ja omalla vapaa-ajallaan kalusteita ja leluja, kun samaan aikaan lisäämme kulttuurin avustuksia esityksen mukaan 100 000 euroa, kulttuurin yhteisavustusten kohotessa yli miljoonaan euroon.

Avustuksissa meidän on myös seurattava aikaamme. Luulin ennen tätä valtuustokautta, että tunkkaiset retrohenkiset poliittiset nuorisojärjestöt olivat jo historiaa, mutta harmikseni havaitsin kaupunkimme avustustoiminnan elävän edelleen sitä aikaa, kun YYA oli kova lyhenne ja kaikki mikä tuli idästä oli suurta valistusta. Mielestäni parasta demokratiakasvatusta on nähdä avustusten menevän suoraan kipeimmin apua tarvitseville.

Jaksamme kuitenkin odottaa, jo kahden vuoden päästä kunnallisvaaleissa voimasuhteet saattavat muuttua. Uudet luottamuselimet saattavat muuttaa kymmenien vuosien aikaiset rakenteet ja menettelytavat.

Vantaalaisille kansanedustajille myös pyyhkeitä – milloin alatte ajaa verotulojen valtionosuuksien tasausjärjestelmään muutosta? Vantaalaisten maksamia veroja ohjataan muihin kuntiin n. 61 miljoonaa euroa myös ensivuonna.

Loppuun esimerkki joustavuudesta. En ole aiemmin nähnyt missään niin joustavaa sopimusta kuin voimassa oleva Vantaa-sopimus. Sopimuksessa sovittuja asioita rikotaan koko ajan, mutta sopimusta muka noudatetaan edelleen. Tämä osoittaa, kuinka hienosta sopimuksesta on kyse, sen elastisuus on rajaton.


Niinistöltä ja Niemisen Johannekselta hyvät puheenvuorot.

Sitten koko taloussuunnitelma ja -arviokirjan käsittelyyn, sivu sivulta.

Tässä meidän esityksemme ja kuinka niissä kävi (aivan 100-varma en ole kannatuksista äänestyksissä, korjaan kun näen pöytikset):

s. 30 Omaishoitajien aseman parantaminen. Niinistö esitti TA-vuoden tavoitteisiin omaishoitajien aseman parantamista, mä kannatin. Oma ryhmä kannatti + Kauppinen vihreistä - ei siis läpi
s. 66 Esitin Luottamushenkilökoulutuksen määrärahan supistamista 50%:lla (-59 000e), Jurvan Johanna kannatti - äänestys ja kuokkaan
s. 95 Pietari Jääskelainen esitti +200 000 Lasten ja nuorten psykiatristen palveluiden turvaamiseen 5 lisähenkilöresurssia, me jäätiin äänestyksessä yksin
s. 95 Vasurit esitti Perheneuvoloille lisähenkilöresursseja, Niinistö kannatti, me äänestettiin vasureiden ja vihreiden mukana ja hävittiin
s. 95 Mika Niikko esitti Päihdepalveluiden ja avohoidon henkilöstöresurssien lisääminen +100 000. Me hävittiin vihreiden(?) lähtiessä mukaan, jokunen tyhjä muualta
s.100 Juha Malmi esitti Omaishoidonten nostamista (yht. +400 000) jotta saadaan uusia omaishoitajia säästöjen saamiseksi laitoshoidosta, me hävittiin äänestys, jokunen rohkea äänesti tyhjää
s. 100 Pietari esitti Vantaan ikäpoliittisen ohjelman tavoitteiden toteuttamiseen tukien kotona asuvia vanhuksia +100 000. Hävittiin äänestys, vihreitä ja vasureita lähti mukaan
s. 165 Auvinen esitti 1MEur pois katujen ja puistojen kunnossapidon lisäyksesta (olisi jäänyt 1MEur vielä lisäystä), häviö äänestyksessä.
s. 215 Pietari esitti +200 000 Päihdetyön ja tuetun asumisen eri toimijoiden yhteistyön tehostaminen, sekä kuntouttavan työn hyödyntäminen asiakkaiden voimaannuttamisessa ja kuntouttamisen tukemisessa. Häviö äänestyksessä.
s. 217 Minä esitin -30 000 ammattitaiteilijoiden avustuksista pois, Johannes kannatti, hävittiin äänestys pystyyn
s. 224 Johannes esitti poliittisten nuorisojärjestöjen avustuksista pois -50 000, minä kannatin, hävittiin äänetys
Auvinen esitti Ruskeasannan juna-aseman suunnitteluun + 1MEur, minä ja kaksi muuta PS-valtuutettua äänestettiin tyhjää, Kiljunen SDP puolesta, muut vastaan.

Poliittisten nuorisojärjestöjen avustusasia herätti keskustelua, vasureiden Saramo sanoi että poliittisten nuorisojärjestöjen tuen poistaminen on laitonta.
Niikko kommentoi, että tukien pitää jakautua tasaisesti samojen kriteerien mukaan. Mä kommentoin, että jotain hämminkiä on, koska Suomen Demokraattisten Pioneerien Liitto saa 100:lla kävijällään 17 000 e avustuksia, kun Hämeenkylän muskari saa 100:lla kävijällään n.4000 e.

En lähtenyt kannattamaan Ruskeasannan aseman suunnittelua, koska olin a) paasannut investointien priorisoinnista ja b) Peltomäki esitti kommentissaan, että fyffet menee haukan perseeseen, jos valtio ei lähde mukaan.

No minkäs takia näitä äänestytettiin ja kulutettiin kaupungille kallista aikaa? Lautakunnissa taistelu on helpompaa, kun täällä saa isomman julkisuuden lautakuntien epäkohdille. Näin ainakin toivon.

Yksi juttu vielä. Meille ilkuttiin, että taas PerSut hajosivat äänestyksessä. Etenkin Mäkisen Tapani "kunnostautui" tässä hienosti. Mä sanoin sille, että tässä on kyse demokratiasta. Saa äänestää just niinkuin itsestä tuntuu. Sitä ihmiset, jotka sua on äänestäneetkin sulta odottaa. SÄÄLITTÄVÄÄ nähdä, kun valtuutetut joutuvat äänestämään yhden herran käskystä - yhden herran tahdon mukaan. Ei ole rönttiä, rohkeutta toimia omantunnon mukaan. SÄÄLITTÄVÄÄ, kerta kaikkiaan. Ajatelkaa, että voidaan jopa käskyttää mm. käymään kahvilla tai kusella, jos et kerran meinaa äänestää "meidän" mukana. Voi olla aika kuningasolo, kun sitten yöllä ajelee kotiin:
"Mä en tehnyt sitä, mitä mä olisin halunnut" Sama meno on myös demareilla. Luuserit.

Kokous alkoi osaltani klo 12:30 ja ulos päästiin 22:20

2 kommenttia:

Tony Vuori kirjoitti...

Tämän aamun Hesarista luin tuosta valtuuston budjettikäsittelystä. Siinä kerrottiin että virkamisvoimin väännettyyn budjettiesitykseen tehtiin alustavassa neuvottelussa (josta kirjoitit aiemmin) "maltilliset" 3,5 miljoonan lisäykset. No, tiedämme että rahaa saa menemään, kun ei ole halua ja kykyä priorisointeihin. Hesari tietysti sitten osasi kertoa valtuuston käsittelystä sen, että perussuomalaiset esittivät yhteensä kahden miljoonan euron lisäyksiä.

Tuosta ei saa oikeaa kuvaa, sillä todelliset (ja todella tarpeettomat) menot sovittiin jo ennen valtuuston käsittelyä ja runnottiin valtuustossa ilmeisesti puoluekurilla läpi.

Perussuomalaisten taloustaitoja arvostelevat ovat itse suurimpia luottokortin vinguttajia, joilla ei ole halua tinkiä ylellisyyksistä. Tarkan markan politiikka ei ole ollut muodissa euroaikana, mutta toivottavasti tulevaisuudessa järki voittaa.

Timo Uppala kirjoitti...

Kiitos Tony jälleen. Osuit naulankantaan. Just tota ajan takaa eli tiukkaa menokuria, kun ollaan kerran lähdetty pelaamaan isoilla riskeilla investointien kanssa.

Se meidän lisäys oli Ruskeasannan aseman suunnitteluun. En itse lähtenyt siihen tosiaan mukaan. Ne muut lisäykset oli tulenpalaviin tarpeisiin eli sosiaalipuolelle ja varhaiskasvatukseen. SosTer on jatkuvasti alibudjetoitu.

Vanha suomalainen sananlasku, jota mielelläni siteeraan "Taidolla talot pidetään, eikä suurella väellä (tai rahalla)"