maanantai 22. marraskuuta 2010

Mielipidekirjoitukseni 22.11.2010 Hesarissa

Kirjoittelin Hesariin mielipidekirjoituksen jo 17.11.2010. Kirjoitus julkaistiin tänään 22.11.2010.

Alempana skannattuna toinen naputtelu Vantaan Sanomiin. Klikkaamalla saat kuvan suuremmaksi.

Tässä itse kirjoitus:

========================================

HS uutisoi 17.11.2010 Helsingin kulttuuri- ja kirjastolautakunnan päättäneen lakkauttaa poliittisten kulttuurijärjestöjen tuet ensi vuodesta lähtien.

Kerrankin saamme lukea stadilaisen luottamuselimen tehneen hyvän päätöksen.

HS uutisoi myös 16.11.2010, että me Vantaan perussuomalaiset esitimme valtuuston taloussuunnitelman ja -arvion käsittelyssä leikkauksia vantaalaisten järjestöjen avustuksiin.
Aivan oikein, mutta pieni korjaus tähän. esitimme leikkauksia poliittisten nuorisojärjestöjen avustuksiin, joita Vantaa jakaa yhteensä n. 100 000 euroa vuodessa. Hävisimme äänestyksen luonnollisesti normilukemin.

Meille on kerrottu, etteivät nämä avustettavat järjestöt ole poliittisia järjestöjä. Mielestäni ainakin avustettavien järjestöjen nimet kertovat toisin tai sitten olen vain liian ahdasmielinen. On nuoria kotkia, on demokraattisia pioneereja, on oikealta, on vasemmalta. Henkilökohtaisesti yllätyin näiden yhdistysten määrästä, koska ne eivät näy ainakaan minulle missään mitenkään. Tuttavapiirikään ei tiennyt näitä olevan.
Avustussummat eivät korreloi millään lailla kävijämääriin, mutta nämä järjestöt saavat joka vuosi automaattisesti oman siivunsa vähäisistä varoistamme. Esimerkkinä kaksi ryhmää, joista toinen on poliittinen ja toinen ei. Ilmoitetut jäsenmäärät ovat suunnilleen samat. Poliittinen järjestö saa kolminkertaisen avustussumman ei-poliittiseen verrattuna.
Valtiohan tukee lisäksi yhteensä vuosittain noin neljällä miljoonalla poliittisia nuorisojärjestöjä. Lähestyvät eduskuntavaalit ja vähentynyt ulkopuolinen vaalirahoitus voivat ohjata näitä järjestöavustuksia aivan muuhun kuin alkuperäiseen tarkoitukseen.
Olisiko vihdoin aika muuttaa näitä vanhoja, luutuneita YYA-ajan jäänteitä ja jakaa avustukset poliittisesti sitoutumattomaan lasten ja nuorten toimintaan? Helsingin kulttuuri- ja kirjastolautakunnan tekemä päätös on hyvä oikeansuuntainen avaus. Demokratiakasvatusta voinee antaa muutenkin.

Timo Uppala
kaupunginvaltuutettu (PS) Vantaa


Ei kommentteja: