tiistai 2. marraskuuta 2010

Kuinka rakennettiin Vantaan kaupungin budjetti vuodelle 2011 ja millainen siitä tuli?

Laitetaapa tuohon kärkeen kuva viime kesästä 12.7.2010 Hämeenlinnasta. Sopii näin marraskuulle muistella millaista viime kesänä oli. Vieläköhän jengi muistelee kesän kuumuutta rasittavana? Alempana varsinainen blogin aihe. Rullaa rullaa vaan.



Kaupungin budjettia on rustattu jo jonkin aikaa. Homma menee näin (taisin selostaa tämän jo viime vuonna, mutta tässä kuitenkin kertaus):

- kaupunginjohtaja + virkamiehet muistavat luottamushenkilöitä budjettikirjalla (virkamieskielellä kirja on talousarvio vuodelle 2011 ja taloussuunnitelma 2011-2014)
- luottamushenkilöt tavaavat kirjan kannesta kanteen
- puolueryhmät kokoontuvat ja tekevät oman luettelonsa haluamistaa muutoksista budjettin lukuihin + teksteihin
- virkamiehet könttäävät kaikkien puolueiden muutosesitykset (toiveet) samalle listalle
- puolueiden neuvottelijat kokoontuvat vääntämään kättä listalla olevista asioista. Kenen listalta saadaan eniten muutoksia kaupungin budjettiin? Kuka voittaa, kuka häviää? (neuvottelut 1.11.)
- parin neuvottelukierroksen jälkeen lista lyödään lukkoon
- kaupunginhallitus antaa siunauksensa neuvotellulle muutoslistalle (kokous 1.11.)
- kaupunginvaltuusto hyväksyy lopulta listan omassa kokouksessaan (tänä vuonna 15.11.)

Noh, millaisen listan me PerSut, me maanmainiot populistiveijarit, saimme aikaan?
Ensinnäkin, varavaltuutettuja ja puolueaktiiveja myöten kaikki hienosti messissä. Tekemisen meininki: Budjettikirja. Nyt. Listamme on tuossa alla, klikkaamalla kuvan kohdalla saat tekstit isommaksi. Ja vuodatus jatkuu alempana. Skrollaa skrollaa.






Olin meidän ryhmämme toinen neuvottelija Niinistön Jaakon kanssa. Klo 9:00 aloitettiin ja lähdin veks Leijasta (heittämättä kuitenkaan leijaa) joskus 19:30. Neuvottelijat kokoontuivat vielä julkistamaan listan ja kaupunginhallitus löi siihen sinettinsä päälle. Jaskalle tuli siis todella pitkä päivä.

Miten meidän sitten kävi? Lähdimme kulmat kurtussa ja hartiat kyyryssä säästöt mielessä liikkeelle, muistaen kuiten peruspalveluiden tärkeyden eli niihin panostaen. Puhutaan priorisoinnista - mikä on tärkeintä nyt, kun johtavat virkamiehet pelaavat upporikasta ja rutiköyhää isoilla lainoilla ja investoinneilla.

Jostain on siis pakko tinkiä - vai onko? Heii mutta... eduskuntavaalit tulossa, mitäs tässä säästelemään, tehdään kiva "vaalibudjetti": tossa on sulle, tossa sulle ja täältä pussin pohjalta löytyy vielä sullekin! Kaikille löytyy, kiva kiva!

Mistäs rahat? Kyllä sitä jostain tulee, seinästä tai napista painamalla, tai pankkiautomaatista? Ainahan sitä jostain saa, niinkuin monopolipelissä tai afrikan tähdessä. Ainakin mä saan, kun oon töissä järjestössä tai puolueessa tai säätiössä tai... ja se mun työpaikka saa rahaa... hmmm.... puun oksilta tai aarrearkusta. Niin sen on pakko olla.

Ai niin, miten meidän sitten kävi? Saatiin raavittua kasaan n. 7 miljoonan euron teoreettiset säästöt - tultiin ulos 2 miljoonan euron menolisäysten kanssa. Ei siis ihan nappiin mennyt. Muttaaah! Saatiin mukaan monia hyviä lausemuutoksia, jotka ohjaavat virkamiesten ja luottamushenkilöiden päätöksiä ensi vuonna.

Ehdotettiin ulkoistettavaksi ateria-, siivous- ja kiinteistöpalveluita. Kunnan tehtävä ei ole työllistää mahdollisimman paljon henkilöitä, vaan tuottaa veronmaksajilleen mahdollisimman kustannustehokkaasti mahdollisimman hyvät palvelut.
Ulkoistaja tuottaa palvelut 20% halvemmalla kuin kunnan oma palvelu. Kylmä fakta. Kunnan palvelua tuottavaa työntekijää kohden on enemmän hallinnollista höttöä kuin yrityksissä.

Mistäs keskusteltiin? Keskusteltiin pitkään ja hartaasti - kyllä - ilmastonmuutoksesta ja päästöistä.

Hyvä asia sinänsä, mutta Vantaa ei voi muuttaa maailman ilmastonmuutosta vaikka "itkis ja n..ssis, kuolema mielessä". Isot ihmiset saivartelee tuntitolkulla tästä suuntaan ja toiseen. Omaishoitajien palkkion lisäys ohitettiin muutamassa sekunnissa -> pois. Hommataan kaikille vähäpäästöiset fillarit ja filtterit sfinkteriin.

Vihreillä oli myös mukana energiatehokkuuden vaatimus esim. rakennuslupia myönnettäessä. Jos joku omalla rahallaan, omia vaivojaan säästämättä rakentaa itselleen talon ja kustannussäästön vuoksi valitsee siihen vesikiertoisen lattialämmityksen lämmönjakoon + sähkökattilan lämmönlähteeksi se ei käy. Toveri-sosialisti-vihreät tulisivat mielellään sormi pystyssä vastaan ja sanoo soo soo senkin porvari-saastuttaja. Ei näin saa tehdä.

Ihmettelin myös vaatimusta energiatehokkaista taloista. Itsestäänselvyys. Kuka rakentaa energiatehotonta taloa näillä energiahinnoilla?

Keskusteltiin luomuruuasta. Siis kalliimpaa safkaa kouluihin jne. Ei nyt - sitten kun on rahaa ostetaan vaikka lehmät joka kouluun ja oppilaat saavat somasti itse lypsää maidon mukeihinsa. Niin herttaista.

Keskusteltiin rakentamisen "prosenttirahasta". Kunnallisen rakentamisen rahasta pitäisi käyttää 1% rakennuksen kustannuksista rakennuksen taiteen hankintaan. Sanoo joku ihme sääntö. Vasemmistoliiton huomautus tähän asiaan: muistakaa "suvata" (arvioida sukupuolivaikutus) hankittavien teosten taiteilijat. Nyt, ihan oikeasti.

Esitimme ammattitaiteilijoiden ja -ryhmien tuen näennäistä -30 000€:n leikkausta. "Keskustelun" lopuksi kulttuuri saa LISÄÄ 100 000€. Esim. vantaalainen kulttuurin "keulakuva" Tanssiteatteri Raatikko on pumpannut kymmeniä vuosia kaupungin rahaa kannattamattomaan toimintaansa. Veikkauskin tukee sitä kumppanina.

Heureka tulee saamaan mukavan 2,8 MEur toimintansa pyörittämiseen, yritimme siivuttaa siitä 100 000€ pois. Ei käy.

Poliittiset nuorisojärjestöt tulevat myös saamaan omansa, jälleen kerran. Taitaa vaan Nuorten Kotkien tuki valua vanhempien kotkien vaalikassaan.

Innovaatioinstituutti tulee saamaan 1,3 MEur, kuten joka vuosi. Yritimme laittaa mukaan lausetta, että sen toiminnan jatkosta päätetään vuosittain. Tämä on Vantaan yritystukitoimintaa. Sumuverho. Tähän liittyvältä Anturikeskukselta yritimme saada 50000€ tukea pois. Ei onnistunut, vaikka kysyin lähteekö joku mukaan, tässä olis tarjolla yhden lastenhoitajan palkka lakisääteisine kuluineen tarjolla - kelpaako kenellekään? Hylkäys ja silmiinkatsomista vältetiin.

Esitin, että kaupungin omat ICT-palvelut ulkoistetaan. Ei tukea. Apulaiskaupunginjohtaja opetti mua, ettei palveluntarjoajat voi taata mm. kahdennettuja katkottomia tietoliikenneyhteyksiä. Hmmm... nyt pitää oikein miettiä.. hmmm... Kuulenko jossain reikäkorttien pärinää?

Esitimme investointitukia aloittaville pienyrityksille (alle 10 henkeä). Hylkyyn meni, on kuulemma laitonta sanoi apulaiskaupunginjohtaja Lipponen. Kumma kyllä esim. Teuvan kunta (klikkaa) pystyy tällaista tarjoamaan.

Neuvottelujen ilmapiiri oli hyvä, meitä kuunneltiin, meiltä kysyttiin asioita. RKP:n Härmälä ja vasureiden Holopainen tuntuivat tolkuilta miehiltä.

Mietin neuvotteluiden aikana miksi PerSuilla on nyt nostetta. Olimme monesti totaalisen yksin mielipiteinemme näissä neuvotteluissa, mutta varmasti tismalleen samoilla linjoilla kadunmiehen ja -naisen kanssa. Siinä se syy on.

Seuraavissa kuntavaaleissa voimasuhteet muuttuu totaalisesti. Edellyttää tietysti, että eduskuntavaaleissa valittavat täyttävät paikkansa 110%:sti ja hoitavat hommansa laittamalla kroppaa likoon. Uusi valtuusto tulee aikanaan tekemään aivan erilaiset päätökset budjettineuvotteluissa. Sitä aikaa odotellessa...

Loppuun vielä uskoa antava uutinen oikeasta sankaritarinasta, oikeasta pyyteettömästä hyvyydestä. Paraguaylaisen fudispelaaja Nelson Valdezin tarina on uskomaton. Täydellisestä kurjuudesta huipulle ja mikä tärkeintä unohtamatta omia juuriaan. Nuori mies eli futisstadionin katsomon alla 2 vuotta, käväisi alkoholismin partaalla, pääsi uskomattomalla tsägällä Saksaan pelaamaan ja pelaa nyt Espanjassa Herculesin joukkueessa. Heppu lähettää joka kuukausi 10 000 euroa kotikaupunkiinsa, järkkää joka vuosi 1500 lapselle joulujuhlat lahjoineen jne. Esimerkillinen Sankari isolla S:llä!

This is the man who, gun in hand, chased off thieves stealing his car and ran into his blazing home to save his dog; the man who sends €10,000 (£8,285) a month to his home town, where a community depends on him, and buys presents for 1,500 kids every Christmas. Lue lisää esim. täältä

3 kommenttia:

Tony Vuori kirjoitti...

Kiitos Timo elävästi kirjoitetusta kuvauksesta. Siitä käy hyvin ilmi neuvottelujen kulku. Se tunnettu "maan tapa" taitaa vielä istua vahvasti noissa vanhoissa puolueissa?

Odotellaan ja toivotaan voimasuhteiden muuttumista niin että perusvantaalaisetkin saisivat äänensä kuuluviin. Hyvä että siellä oli tolkullisia ihmisiä neuvottelemassa. Muutoin olisi varmasti vieläkin kalliimpi budjetti.

Timo Uppala kirjoitti...

Kiitos Tony kommentista. Maan tapa jatkuu vielä jonkin aikaa, mutta pari vuotta enää.

Yhteiskunta alkaa olla siinä jamassa, että suunnan on pian muututtava.

Usarin blogeista löytyi myös tulevaisuuteen uskoa antava kirjoitus: http://annaleena.puheenvuoro.uusisuomi.fi/50790-taiteilijat-kuriin-kulttuurin-tukeminen-lopetettava

PLD kirjoitti...

Ihmetyttää että miten tällaisessa taloustilanteessa voidaan tehdä budjetti jossa menot lisääntyvät? Tilanne on kohtuullisen uhkaava ja tulevaisuudennäkymät kohtuu synkät. Tulevaisuuden haasteisiin pitäisi varautua mutta ei.
On järkyttävää huomata että realiteetit karkaavat suurten puoluiden vanhoollisilta edustajilta täysin. Selkeästi on nähtävissä että tulevaisuudessa on muutoksia tulossa, eläkehommat ja ilmastonmuutokset yms. Ja silti joku kuvittelee että toimimalla samoin kuin nyt pärjätään myös siinä tilanteessa? Uskomatonta.