tiistai 7. syyskuuta 2010

Valtuuston talousseminaari, pormestaria tyrkytetään, muutama kaavio päätöksen teosta ja liityin eka kerran elämässäni aatteelliseen järjestöön!




Valtuuston talousseminaari pidettiin Vantaa Rantasipi Airport hotellilla. Ohjelmassa synkkiä lukuja, ryhmäpuheenvuoroja, simulointia uudesta hallintomallista ja muuta jänskää.

Kaupunginjohtaja Paajanen pudotteli vähäeleiseen tyyliinsä tunnuslukuja otsikolla "Vantaan strategiset haasteet ja talouden kehitysnäkymät"

Muutama poiminta Paajaselta:
- ensivuonna tappiota arviolta -28 miljoonaa euroa
- talouden kasvua on kuulemma ilmassa
- henkilöstömenot pidettävä kurissa, tulevaa eläkesiirtymää hyödynnettävä täysillä eli ei uusia tilalle
- yleisen kiinteistöveron yläraja nostettiin viimevuonna tappiin eli 1%:iin. Nyt yläraja on valtion puolesta nostettu 1,35%:iin. Vantaa on LUVANNUT pitää veroprosentit ennallaan vuoteen 2014 asti. Saas nähdä!

Kaupunginhallituksen pj. Tapani Mäkinen kävi läpi Vantaa-sopimuksen tilannekatsauksen, jossa myös valettiin uskoa tulevaan. Vastuuta sopimuksen raameissa pysymisestä sälytettiin lautakuntiin, joiden päätösten pitää pysyä annettujen "kehysten" sisällä. Mäkisen esityksessä yksi erikoisuus oli kalvo, joka sisälsi yhden ranskalaisen pallukan ja ruudullisen tekstiä. Aika tiukkaa settiä omaksua ja vastoin kaikkia esitysohjeita. Toisaalta nää on niin äärimmäisen nuorta ja nerokasta jengiä, joten omaksumiskyky on ziljoona kertaa parempaa kuin mulla.

Toimialat kävivät läpi omat settinsä joten taas kuultiin pakolliset monikulttuuri-ylistysveisut. Mäkään en voi enää pidätellä, se on aika ajoin päästettävä ilmoille - muuten alkaa turvottaa: MONIKULTTUURISUUS. Tulihan se sieltä, huh. Odotas, vielä on jotain ..äääh... MONIKULTTUURISUUS. Johan helpotti.

Meille esiteltiin mallia, jossa simuloitiin Vantaata jossa hallintomalli olisi Tanskan Odensesta. Mikähän muuten kaikista maailman kaupungeista otti malliksi Odensen Tanskasta. Nooh, siellä on ainakin pormestari... Olisko tarkoitushakuista?

Joka tapauksessa luottamushenkilöiden määrä on pienempi kuin meillä, päätoimisia husaareita on palkattu nokkamiehiksi luottamusmiehille. Toimialoilla on ammattijohtajat, ei siis poliittisilla mandaateilla valitut kauko-ohjattavat mallit. Eipä silti, vaikka puolueen jäsenkirja ja sillä saatu vakanssi on verrattavissa työperäiseen sairauteen, saattaa näistä joskus tulla vahingossa ihan kelpo ammattilaisia. Uskottavuuden kanssa on aina tekemistä, kun tietää, että vakanssin edellytyksenä on ollut tietyn puolueen jäsenkirja.

Pidin meidän ekan ryhmäpuheenvuoron, joka tuli tehtyä ekoja esityksiä kuullessa ja jäi näin ollen juosten kustun tasolle. Olimme seminaaria ennen pohtineet asioita maileilla ja sieltä oli helppo poimia yhteiset linjauksemme. Poiminnat esityksestämme:

Nojataan vahvasti verotulojen kasvuun, vaikka
- Yleisen taloustilanteen paranemisesta ei ole yksiselitteisiä merkkejä
- Kuntien saama yhteisövero-osuus laskee 10% vuonna 2012

- Tuloveroprosentti on jo nyt pk-seudun korkeimpia, esityksessä luvataan veroprosenttien pysyvän ennallaan 2014
- Nykyiset investoinnit tärkeitä ja vietävä loppuun
- Uudet investoinnit harkittava todella tarkkaan

- Velkamäärä pk-seudun korkein, mahdollinen korkojen nousu aiheuttaa todellisen riskin
- Työttömyyden painottuminen Vantaalle huolestuttava erityispiirre
- Nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömyyden työttömyyden vähentäminen
- Keskityttävä tiukkaan menojen sopeuttamiseen ja tuottavuuden parantamiseen kuntalaisten peruspalveluiden tasoa vaarantamatta

- Vantaa-sopimuksen tuottavuustavoitteiden saavuttamiseen ollaan valmiita, löytyykö todellista tahtoa muuttaa asioita?

(Pormestarimalleista jne.)
- Eri hallintomalleja pohditaan tarmokkaasti…
- Onko tämä todella tällä hetkellä Vantaalla tärkein käsiteltävänä asia?
- Luottamushenkilöorganisaatiomallin tarkasteluun ollaan valmiita, valtuuston roolin vahvistaminen on tärkeä tavoite


Tähän liittyen tein ylläolevat kaaviot kunnallisen päätöksenteon nykymallista ja mitä se voisi olla. Siis tehty täyttä ymmärrystä vailla ja syyntakeettomana. Mutta nykymalli kuristaa kaiken demokratian. Muutama tirehtööri ohjaa sirkusta ja pellet heittää kuperkeikkaa näiden toiveiden mukaan. Muutama soraääni kuuluu silloin tällöin ja siihen se jää. Ihan sama juttu, jos kapellimestarina häärii joku pormestari, paroni tai keisari. Pystyy vielä paremmin pyörittämään virkamiehistöä oman pillinsä mukaan.

Ens kerralla voimasuhteet muuttuu ja koko paletti menee uusiksi. Pakko mennä! Jos nyt ehdottaa jotain puoluerajojen yli hyville, uskotuille tyypeille, ne toppuuttelee ettei vielä - aika ei ole kypsä nyt - oota, kohta tulee se uus malli jne. Koko ajan vaan ootetaan ja vanha tuhlailu jatkuu.

Eka kerran elämässäni liityin aatteelliseen järjestöön, perussuomalaiseen puolueeseen. Neitsyys meni siis 47 vuoden iässä elokuussa 2010. Aikanaan, kun vielä kommarit oli rehellisesti kommareita eikä piilossa missään vasemmistoliitossa tai vihreissä, aikana jolloin Neuvostoliitto paskansi ympäristön reilusti pilalle, tuhosi miljoonien ihmisten elämän ja Suomessa kumarreltiin, nuoltiin ja kieriskeltiin Varsovan "rauhan"liiton edessä, mua pyydettiin - tai no, yritettiin pakottaa liittymään AY-liikkeeseen. Mä nautin tilanteesta ja olin oikein odottanut sitä. Vastasin niille, että jos Suomessa voi olla liittymättä kirkkoon, olla menemättä armeijaan, pitää mun mielestä olla myös vapaus valita liittyykö ammattiyhdistykseen vai ei. Olin sen verran täynnä tymäkkää uhoa, ettei tarvinnut enää tulla kyselemään.

Yritän nyt siis virallisesti eduskuntavaaliehdokkaaksi. Tällaista tilaisuutta ei tuu toista. Älymystö-suvaitsevaisto ja poliittista salakieltä puhuva jengi on avannut hanat.

Ei kommentteja: