torstai 22. lokakuuta 2009

Ensimmäinen kaupungin budjetin selostustilaisuus 22.10.2009

Valtuustoinfo 22.10.2009 taloussuunnitelmasta vuodelle 2010

Paajanen kertoi taustat suunnitelmalle.

Muutamia poimintoja:

- perusslogan "Vantaa on viisas valinta"
- yksityinen kulutus jelppii taloustilannetta
- Työttömyysprosentit syyskuu 2009: Vantaa lähes 9%, Helsinki lähes 8%, Espoo n. 6%
- avoimien työpaikkojen määrä on 1000 pienempi kuin viimevuonna
- toimeentulotuen määrä 2008 2,5 MEur -> 2009 3,1 MEur
- Vantaa maksaa valtion verotasauksia yli 60 MEur muualle Suomeen
- Vantaan tappio ensikaudelle yli 30 MEur
- verotulot n. 70% Vantaan tuloista
- palkkamenot Vantaan menoista 33%
- Marja-Vantaaseen satsataan paljon, 2015 suunnitellaan asuntomessuja johonkin Marja-Vantaan alueelle
- Vantaa on ostanut maaomaisuutta paljon 2005-2008. Paajasen mukaan myymällä tuolloin hankittua maaomaisuutta saadaan n. vuonna 2012 rahaa velkojen maksuun. Siis on ostettu kalliiseen aikaan ja myydään samaa maata huonoon aikaan... Toisaalta, jos nämä maa-alueet ovat esim. Marja-Vantaan alueilla, kehäradan tuntumassa, tämä kuulostaa järkevältä. Muuten silkkaa hölmöyttä.

Pääpaino tulopuolella on kunnallisveron tuotossa eli että se pysyy ennallaan. Pahoin pelkään, ettei näin käy. Tänään olemme kuulleet uutisista jälleen uusista YT-neuvotteluista. Kaupungin esityksissä mainitaan aina työllisyyden parantaminen - hyvä asia, mutta mieleen pulpahtaa aina ryssissä taannoin ollut lossivahti, joka oli käynyt duunissa vaikka lossi oli hävinnyt yli kymmenen vuotta aiemmin. Eli mistäs sitä työtä taikoo, jos markkinat ei vedä.

Menoja pitäisi supistaa vieläkin rajummin ja keskittyä huolellisesti perustoimintoihin (hoito-, hoivatyöt ja sivistystoimi). -30 MEur tulos ei näytä hyvältä. Mua ei ainakaan lohduta, että sanotaan ettei kunta voi mennä konkurssiin. Samat talouden lait siihenkin pätee, vaikka tuotteet on erilaisia kuin muissa firmoissa.

Isoissa firmoissa taloustilanteen ollessa tiukka otetaan palaveripullat pois, vaikka kustannus on marginaalinen, kaikki koulutus ja matkustus pudotetaan minimiin ja YT:t käynnistyvät usein samantien. Itselleni kuului eräässä aikaisemmassa työpaikassa ryhmäni utilisaation (käyttöaste, paljonko laskutettavaa / työaika) laskeminen ja raportointi. Ei todellakaan ollut ykköshauskin tehtävä, mutta tietyllä lailla järkeenkäypä. Konkretisoi isonkin firman perustehtävää - tuottavuutta ja tehokkuutta.

Olis kiva nähdä pitkän linjan julkisen sektorin hallinnon ihmisiä siirtyvän edes hetkeksi yksityiselle puolelle. Vois tulla lintukotoa ikävä.

Eikä tää ole pelkästään kateuden vuoksi, ettei toisilla saa olla lungimpaa työtä kuin toisilla. Moraalisesti on helvetin väärin, että kuntalaiset työntävät kymmenyksensä tuloistaan pakolla kunnalle ja nämä selkänahasta revityt varat tuhlataan tehottomuuteen ja jonninjoutavuuksiin. Tehdään kuntalaisilla kysely minne he haluavat kunnan käyttävän verovaransa ja minne eivät. Tyyliin eniten tänne, vähinten tänne. Mitähän tulis tulokseksi, saisko valoa tutkivat tanssijat Lapin matkoilleen kunnan rahaa, saisko kaikenmaailman projektit jne.

Oon itse nyt duunissa, on yks yliheitto menossa. Odottelen testaajilta parhaillaan statusraportteja. Viikonloppu menee myös töissä. Huomenna käväisen mökillä, sinne tulee ilmalämpöpumpun asentaja. Koti lämpiää maalämmöllä ja pian mökki ilmalämmöllä. Eko-eko.

4 kommenttia:

Mikko Mäkelä kirjoitti...

Se tuosta maan ostamisesta ja myynnistä täytyy kuitenkin kertoa, että pääsääntöisesti raakamaan ja kaavoitetun tonttimaan hintasuhde on sellainen, että raakamaa maksaa 5-10% tonttimaan hinnasta. Eli kun kaupunki ostaa pöpelikköä, kaavoittaa sen tonteiksi ja myy sen, niin tuotto odotus on suurin piirtein kymmenkertainen. Koska asuinalueelle kuitenkin rakennetaan kunnallistekniikka, tieverkot yms. kaupungin laskuun, niin ihan tuollaista nettoa hommasta ei synny. Mutta joka tapauksessa: raakamaan osto, kaavoittaminen ja myynti kaavoitettuna tonttimaana on ehdottoman kannattavaa toimintaa.

Timo Uppala kirjoitti...

Joo, näin se on ja ihan järkevää jalostustoimintaa.

Kiitos Mikko kommentista, muutenhan täällä lokikirjassa ei ole käynyt kommentoimassa kuin yks Porvoon lahja Vantaalle (ja maailmalle) Johanneksen lisäks.

Mikko Mäkelä kirjoitti...

No eipä sitä tosiaan älyttömästi tule kommentoitua, mutta luen kyllä enemmän tai vähemmän säännöllisesti melkein kaikkien valtuutettujen blogeja. Know your enemy! :)

Timo Uppala kirjoitti...

Juuri näin: Get close to your enemy, know it and finally destroy it.

Ei vaan, on hyvä tietää mitä valtuutetut ovat oikeasti mieltä eri asioista eli toivottavasti kaikki kirjoittavat rohkeasti omia mielipiteitään. Meni syteen tai saveen. Nää on tuoteselosteita ja raportteja äänestäjille.