perjantai 10. elokuuta 2012

Haastattelu VS:ssa, somalien kotouttaminen USAssa vs. Suomessa

Vantaan Sanomien julkaisemasta haastattelusta on poikinut jotain yhteydenottoja. Niihin liittyen pari tarkennusta:

Eduskuntavaaliehdokkuus tosiaan pelattiin PS:n omalla sisäisellä poliittisella pelillä minun ulottumattomiin. Siitä ei pääse mihinkään. Puolueessa on voimia ja näiden voimien vahvoja vanhoja vastavoimia.

Ensimmäisen kerran minulta kysyttiin ehdokkuutta keväällä 2010. Kerroin silloin etten voi sanoa vielä, koska mm. syksyn työt selviää lomien jälkeen. "Voit ilmoittautua mukaan myös syksyllä" jne. Olen kertonut tämän tarinan jo aiemmin blogissani: http://vantaantimo.blogspot.fi/2011/01/eduskuntavaaliehdokkuus-haipyi-jonnekin.html


Osa PS porukasta voidaan sijoittaa poliittisella kartalla vasemmistoliitosta kymmenen kukonaskelta vasemmalle. Heille oleellista on esitellä aina jokaikiseen talousongelmaan lääkkeeksi veronkorotusta.

Vasemmisto PS:n (ja muun vasemmiston) oma katkeruus niitä kohtaan, jotka ovat osanneet ja uskaltaneet ottaa riskiä, tehdä enemmän duunia ja hankkia enemmän purkautuu ulos äänestäjiin vetoavana kohkaamisena kasinopelureiden, wahlroosien ja porvareiden "osallistumisesta talkoisiin". Kuitenkin murto-osa näistä toimivan ja terveen yhteiskunnan tärkeistä tekijöistä on ilman omaa panosta rikastuneita multimiljönäärejä. Jatkuvasti kiristyvä verotus puree menestyviin rohkeisiin pienyrittäjiin, siis niihin jotka työllistävät Suomessa yllättävän paljon.

Kaikista ihmisistä ei ole yrittäjiksi eikä missään nimessä pidäkään olla. Vapaaehtoisesti, omasta tahdosta työtä tekemällä pitäisi Suomessa olla mahdollisuus tehdä itselleen ylimääräistä, varautua vaikka talonrakentamiseen, hankkia jotain ekstraa, matkustaa jne. Mutta, mitä enemmän teet överiä sitä enemmän maksat veroa. Kateus ja tasapäistäminen iskee tässäkin kuin tuhat volttia.

Vierastan kaikenlaista poliittista peliä. Se ei kertakaikkiaan sovi omaan pirtaan. Ei voi tehdä jotain esityksiä ennen vaaleja, valtuuston työkaudesta käytetään hyvin kuvaavaa nimitystä "vaalikausi". "Vaalikauden" loppupuolella koko kauden mykkinä istuneet valtuutetut voivat käydä jopa puhumassa tai tekaisevat jonkun aloitteen (jonka käsittely maksaa virkamieskoneistossa n. 5000 euroa).

Arja-Riikka Nikkilä kirjoitti hyvän jutun. Kiitos Vantaan Sanomille haastattelupyynnöstä, että sain välitettyä omia ajatuksia eteenpäin. Toivottavasti herättää keskustelua ja muuttaa osaltaan vantaalaista päätöksentekoa demokraattisempaan suuntaan.


Somaliyhteisö yrittää USAssa


Hesari julkaisi uutisen somaliyhteisön kauppakeskuksesta Minneapolissa USAssa. Muutama poiminta jutusta. Korostukset ovat omia.

24 Mall si­jait­see Min­ne­so­tan osa­val­tios­sa Min­nea­po­li­sin ete­läo­sas­sa. Tä­mä pie­ni alue on Yh­dys­val­to­jen so­ma­li­kes­kit­ty­mä, kan­san­kie­lel­lä mi­niMo­ga­dis­hu.

Poh­jois­mai­ta on vuo­sia as­kar­rut­ta­nut ky­sy­mys: Mik­si Min­ne­so­tan so­ma­lit työl­lis­ty­vät pa­rem­min kuin Poh­jois­mai­den so­ma­lit?

Ver­tai­lu­kel­poi­sia ti­las­to­ja Yh­dys­val­to­jen ja Poh­jois­mai­den so­ma­lien työt­tö­myy­des­tä ei ole, mut­ta asian­tun­ti­jat ovat yh­tä miel­tä sii­tä, et­tä työt­tö­myys ei ras­saa Min­ne­so­tan so­ma­lei­ta yh­tä pal­jon kuin Poh­jois­mai­den so­ma­lei­ta.

Vas­taus saat­taa löy­tyä tääl­tä ba­saa­rin vils­kees­tä. Nor­ja­lai­sen toi­mit­ta­jan Ger­hard Hels­ko­gin kir­jas­sa Inn­vand­rer­nes su­per­makt, eli Maa­han­muut­ta­jien su­per­val­ta, to­de­taan, et­tä se­kä yh­dys­val­ta­lai­set et­tä so­ma­lit ovat yrit­tä­jä­kan­saa ja tot­tu­neet työl­lis­tä­mään it­sen­sä.


Hesarin toimittaja ottanut vapauden nimittää myös kaikkia somaleita yrittäjäkansaksi. Onko kuitenkin niin, että USAan lähtee yritteliäimmät somalit ja pohjoismaihin valikoituu vähän helpompaa elämää haluavat?

Yri­tyk­sen pe­rus­ta­mi­nen on Hels­ko­gin mu­kaan Yh­dys­val­lois­sa hel­pom­paa kuin Poh­jois­mais­sa. Myös pie­nem­pi mi­ni­mi­palk­ka ja vä­häi­sem­pi ir­ti­sa­no­mis­suo­ja voi­vat edis­tää työl­lis­ty­mis­tä.

Vä­hän sa­man­lai­sia aja­tuk­sia esi­te­tään ruot­sa­lai­sen aja­tus­hau­to­mon Timb­ron ra­por­tissa, jos­sa ver­tail­tiin työl­li­syys­ti­lan­net­ta Ruot­sin ja Min­ne­so­tan so­ma­lien vä­lil­lä.

Ra­por­tin mu­kaan Min­nea­po­li­sin so­ma­lien kes­kit­ty­mi­nen yh­teen kau­pun­gin­osaan on voi­nut aut­taa hei­tä.

"­Min­ne­so­tan so­ma­lien en­klaa­vi tar­joaa se­kä ta­lou­del­li­sia et­tä so­siaa­li­sia mah­dol­li­suuk­sia tyy­dyt­tää ryh­män tar­peet. Mo­nil­la so­ma­leil­la on ko­ke­mus­ta kau­pas­ta ja lii­ke­toi­min­nas­ta ja sik­si myös in­toa yrit­tä­jyy­teen", ra­por­tis­sa kir­joi­te­taan.

Rää­tä­li Aweis Ab­do tut­kii tot­tu­nein ot­tein ko­ti­äi­ti Mis­ki Alin me­kon sau­mo­ja. Sit­ten hän ryh­tyy kor­jaus­puu­hiin.

Yli kym­me­nen vuot­ta sit­ten Ab­do sääs­ti teu­ras­ta­mos­sa työs­ken­te­le­mäl­lä 1 000 dol­la­ria eli rei­lut 800 eu­roa, jol­la hän ava­si liik­keen­sä. Eng­lan­nin kie­li ei vie­lä tai­vu hä­nel­tä kun­nol­la, mut­ta asia­kas Ali ker­too in­nok­kaas­ti, et­tä Yh­dys­val­lois­sa so­ma­li­pa­ko­lai­sen on pa­rem­pi ol­la kuin Poh­jois­mais­sa. Pa­rem­mat ta­lot ja tiet, hän se­lit­tää

"Y­ri­tän ai­na sa­noa Eu­roo­pas­sa asu­vil­le ka­ve­reil­le, et­tä tul­kaa tän­ne, niin näet­te", Ali sa­noo.

Suu­rin osa kaup­pa­kes­kuk­sen so­ma­leis­ta on Alin lin­joil­la: Ame­rik­ka hy­vä, Eu­roop­pa pa­ha. Mo­net mai­nit­se­vat Rans­kan hui­vi­kiel­lon esi­merk­ki­nä mus­li­mien syr­jin­näs­tä Eu­roo­pas­sa.

Myös Hel­sin­gin so­siaa­li­vi­ras­tos­sa Min­ne­so­tan me­nes­tys so­ma­lien työl­lis­tä­mi­ses­sä tun­ne­taan. Maa­han­muut­to­yk­si­kön joh­ta­va so­siaa­li­työn­te­ki­jä Ei­ja Pii­pa­ri­nen vie­rai­li vii­me vuon­na Yh­dys­val­lois­sa Ohion osa­val­tios­sa so­siaa­li­työn­te­ki­jöi­den vaih­tooh­jel­mas­sa.


Pii­pa­ri­nen ei lait­tai­si kaik­kia so­ma­le­ja sa­maan kau­pun­gi­no­saan, ku­ten Min­ne­so­tas­sa. Hä­nes­tä Hel­sin­gin pyr­ki­mys so­ma­lien ha­jaasut­ta­mi­seen li­sää in­teg­roi­tu­mis­ta yh­teis­kun­taan.


Ohios­sa ja Min­ne­so­tas­sa pa­ko­lai­set saa­vat kä­teis­avus­tus­ta kor­kein­taan kah­dek­san kuu­kaut­ta. Suo­mes­sa eri­kois­koh­te­lu ko­tout­ta­mi­sek­si jat­kuu kol­me vuot­ta, mi­kä Pii­pa­ri­sen mu­kaan on so­pi­vam­pi ai­ka.

"­Pa­ko­lai­sil­la on usein vah­vo­ja trau­ma­taus­to­ja", Pii­pa­ri­nen sa­noo.

Nor­ja­lai­nen Hels­kog kat­soo kir­jas­saan asiaa toi­sel­ta kan­til­ta. Hän pi­tää Yh­dys­val­to­jen ka­peaa so­siaa­li­tur­vaa yh­te­nä kan­nus­ti­me­na so­ma­lien työl­lis­ty­mi­seen.


Eli:

- Piiparinen mestaroi ja tuomitsee yhdysvalloissa ilmeisen tehokkaan "kotouttamisen", vaikka meillä jo 20 vuotta harjoiteltu kotouttaminen on osoittautunut epäonnistuneeksi
- Piiparinen opastaa yhdysvaltoja, että somalit pitää hajasijoittaa jotta he integroituvat yhteiskuntaan paremmin. No, näinhän se on mennytkin Suomessa, täällä kotouttamisen mestarimaassa
- Yhdysvalloissa pakotetaan terveet työkykyiset ihmiset ottamaan itse vastuuta itsestään, mm. lyhytaikaisemmalla käteisavustuksella. Piiparinen tietää, että tämä on väärin. Kolmevuotta jatkuva vastikkeeton tuki on hänen mukaan oikea tapa. Sillä tulee tulosta. Ja kyllä kolmen vuoden jälkeenkin saa tukea, no worries.

Vä­lil­lä Min­ne­so­tan so­ma­lien työl­lis­ty­mi­sen ihai­lu on men­nyt Poh­jois­mais­sa yli. Min­ne­so­tan so­ma­leil­la on omat on­gel­man­sa, ku­ten jen­gi­vä­ki­val­ta.

Tai­to­ja vas­taa­viin töi­hin pää­se­mi­sen es­tee­nä mo­nil­le so­ma­leil­le on huo­no kie­li­tai­to.

"­Kir­joit­ta­mi­nen ja lu­ke­mi­nen eng­lan­nik­si ovat kaik­kein isoin on­gel­ma", sa­noo Ubah Hir­si, jo­ka työs­ken­te­lee Min­ne­so­tan so­ma­li­lii­tos­sa.

Hir­sin työ on aut­taa so­ma­lei­ta, joi­den kie­li­tai­to ei rii­tä esi­mer­kik­si vi­ral­li­sis­ta lo­mak­keis­ta sel­viy­ty­mi­seen. Hei­tä riit­tää.

Lii­ton joh­ta­ja Saeed Fa­hia sa­noo, et­tä Min­ne­so­tas­sa so­ma­leil­le on tar­jol­la sosiaalipal­ve­lu­ja, joi­ta ei ole kaik­kial­la maas­sa. Se se­lit­tää osal­taan so­ma­lien muut­to­lii­ket­tä poh­joi­seen.


Ahaa, tämän vuoksi Minnesota houkuttelee.


Siir­to­lais­ten saa­mas­ta tues­ta Min­ne­so­tas­sa vas­taa­vat va­paaeh­tois­jär­jes­töt. Oma sel­lai­nen on juu­ta­lai­sel­la, ka­to­li­lai­sel­la ja lu­te­ri­lai­sel­la kir­kol­la. Val­tio an­taa niil­le mää­rä­ra­ho­ja.

"U­sein ih­mi­set kuu­le­vat, et­tä jo­ku on me­nes­ty­nyt tääl­lä. Sit­ten he luu­le­vat me­nes­ty­vän­sä it­se­kin", Fa­hia sa­noo.

Edes 24 Mall ei ole täyn­nä aher­ta­via työ­muu­ra­hai­sia.

Kaup­pa­kes­kuk­sen pi­hal­la kym­me­net mie­het viet­tä­vät ar­ki­päi­vää jou­ten. Kes­kus­te­lu käy elä­väi­se­nä. Kel­lään ei ole kii­re. Il­mas­sa lei­juu ime­lä ha­ju.

Työ­tön Ah­med Ab­di on­kin kuul­lut Ruot­sin ole­van pa­rem­pi paik­ka kuin Yh­dys­val­lat.

"­Siel­lä on pa­rem­pi elä­mä. Kyl­lä mei­tä tääl­lä­kin tue­taan, mut­ta ei yh­tä hy­vin kuin siel­lä", Ab­di ar­ve­lee.

"­Jos oli­sin muut­ta­nut Ruot­siin sen si­jaan et­tä tu­lin tän­ne, oli­sin eh­kä kuin [jal­ka­pal­lo­täh­ti] Zla­tan Ib­ra­hi­mo­vic.".


Eli ei Minnesotassakaan kaikki aherra yhteiskunnan eteen, vaan "kylänmiehet" luuhaavat ostarilla ja naiset yrittävät + hoitavat jälkikasvun.

Ei kommentteja: