maanantai 27. elokuuta 2012

Kunnanvaltuustoissa esiintyvät lajityypit

Uusille kunnallisvaaliehdokkaille tiedoksi, tässä omaa arviointia neljan vuoden perspektiivillä päätöksen teosta ja päätöksiä tekevistä ihmisistä

Kaupunginvaltuuston ihmistyypit

Ammattipoliitikko:
Miettii kaikki tehtävät päätökset valtakunnan politiikan ja oman puolueen kannatuksen kautta. Käyttää valtuustokaudesta (työkausi) kuvaavaa nimitystä vaalikausi. Tähtää aina johonkin vaaleihin. Haluaa esille mediassa. Osa bloggaa, koska tähtäimessä on taas seuraavat vaalit, vanhan kaartin porukka ei alennu bloggaamaan.

Bloggaavalla lajityypin edustajalla blogit on mitäänsanomatonta potaskaa, toistelee mielellään muiden sanomisia ja kopioi niitä snadisti muokaten. Esiintyy suurena valtiomiehenä. Ylimielinen.

Osaa puhua ilman paperia aiheesta kuin aiheesta pitkään, mutta ei välttämättä sano mitään. Omaa suoraa Kyllä/Ei-mielipidettä asiasta ei saa ulos.

Työskentelee jossain poliittisesti valitussa elimessä, eduskunta-avustajana, järjestössä, puolueessa tai kansanedustajana. Pelaa omaa ja puolueen peliään, tyyppiin ei voi luottaa hetkeäkään.

Kerskuu "huomaamattomasti" tuntevansa puolueensa johtohahmot ja puhuu heistä tuttavallisesti etunimillä. Voisi olla valmis tekemään vaikka minkä henkilökohtaisen palveluksen puolueen johtohahmolle. Ihan vaikka minkä, sukupuolesta välittämättä. Häikäilemätön oman edun tavoittelija.

Koulutettu yhteiskunnan varoin, muttei ole päivääkään ole ollut tuottavassa työssä esimerkiksi yksityisektorilla. Jos yksityissektorilla on oltu esimerkiksi kesätöissä, tästä muistetaan joka vaiheessa muistuttaa.

Ei ole elänyt normaalia nuoruutta, vaan on ohittanut vaiheen syntymällä 17-vuotiaana ja sukukypsänä. Pukeutunut aina pikkuvanhasti.

Vässykkä:
Ajautunut jonkun tutun houkuttelemana päätöksentekijäksi, ilman oikeaa ihkaomaa "sieraimet väristen" - himoa aiheeseen. Käy kokouksissa, mutta skippaa todella pienen syyn takia kokoukset. Ei vaan kiinnosta, eikä jaksaisi istua pitkiä iltoja kokouksissa. Ei pidä puheenvuoroja, ei tee aloitteita ellei joku tee niitä hänen puolestaan. On aktiivinen SoMessa postaamaan kokousosallistumistaan. Hajuton, mauton, väritön. Laji sekoitetaan helposti puoluekurin vangitsemaan tyyppiin. On taas seuraavissa vaaleissa ehdolla ja sitä seuraavissa ja sitä seuraavissa.

Pätijä:
Jäänyt siviilielämässään vähän saamapuolelle, joten haluaa näyttää tutuille että täällä sitä ollaan, päätöksentekijänä! Haalii luottamustoimia, muttei saa niissä kuitenkaan mitään ihmeempää aikaan. Vaikeuksia tuottaa kirjallista tekstiä, vaikeuksia tuoda sanomaansa selväksi. Kerskailee kaupunginjohtotutuillaan, puhuu näistä tuttavallisesti etunimillä. Kokoushaavi, joka kerää kaikista kokouksista kokouspalkkiot.

Kylänmies: agendalla on ajaa oman alueen asioita henkeen ja vereen. Vastustaa kaikkea omalle alueelleen suunniteltavaa lisärakentamista. Tunnettu hahmo alueellaan eikä välttämättä herätä kaikissa lähiympäristön ihmisissä positiivisia väristyksiä. Yllätyksetön ja simppeli. Kömpelö. Pitää paljon puheenvuoroja, joskus tahattoman komiikan mestari, koska ei osaa kaikkia kokoustekniikan kommervenkkeja. Puolueen agenda ei kiinnosta juurikaan. Jääräpäinen oman tien kulkija. Ei jaksa kiinnostua yleis-diipadaapasta.

Puoluekarja:
Lajityypin edustajia esiintyy erittäin paljon Kokoomuksessa, mutta lajityyppiä on havaittu myös demareissa. Lajityypin käyttötarkoitus on äänestää johtohenkilöiden ohjeiden mukaan. Säälittävää seurattavaa, ei käy kateeksi. Hahmo esiintyy vaalimainoksissa ihmeidentekijänä ja uudisraivaajana. Valtuustokauden jälkeen muut valtuutetut ei välttämättä tiedä edes tämän hahmon nimeä. Huom! tämä on se tyyppi, jota äänestämällä luulit vaikuttavasi oman kyläsi asioihin, koska hän asuu lähellä. Katinkontit, hän äänestää omaa asuinaluettaan vastaan, koska näin on määrätty.

Maailmanparantaja:
Jos käsiteltävä aiheena on vaikka ikäihmisten asiat, laji saa liitettyä tämäkin asian ilmastonmuutoksen, esimerkiksi ideoimalla ikäihmisistä erittyvän metaanin talteenkeräämistä. Yksisilmäinen huumorintajuton tyyppi, jota ei todellakaan talousasiat kiinnosta. Taipuu veronkorotuksiin erittäin herkästi ja suosii passiivista toimettomuutta kuntalaisten elämismuotona.

Esiintyy joukkoliikenteen ja pyöräilyn kannattajana, mutta hahmotetaan kuitenkin usein lähtevän kokouksista omalla autollaan. Näkee ympärillään kaikissa muissa ihmisissä rasisteja. Ummistaa silmät kaikelta maahanmuuton aiheuttamilta haitoilta. Ei voisi ikinä käsittää, että joku voi muuttaa kotikaupunkiin tavoitteenaan hyödyntää täysin maksimaalisesti kaikki vastikkeeton apu. Mikäli maahanmuuttaja tekee rikoksia, se on valtaväestön syy.

Kommari:
Kaikissa asioissa vetää esille ulkoistamisen haitat. Yrittää piiloutua vihreään kaapuun, mutta punoitus paistaa kirkkaasti läpi. Kasvattaisi kaupungin henkilökunnan määrää mielellään tuplasti nykyisestä. Tätäkään tyyppiä ei talousasiat todellakaan kiinnosta, paitsi silloin kun on puhe veronkorotuksista. Symppaa toimettomia toimeentulotuella eläviä.

Menneisyyden vanki, surullinen hahmo. Istuu uppoavassa laivassa, jonka nimi on vaihtunut pariin kertaan.

Summa summarum:
Ja kaikkien näiden hahmojen takana kaupungin poliittisesti valitut virkamiehet nauravat partaansa ja tekevät päätökset ennakkoon muutaman humanterin kanssa. Ohjelmat on valmiiksi painettu jo ennenkuin ne tulevat päätettäviksi. Hämäävät taitavasti "päättäjiä", antamalla tehdä muutaman mitättömän lausemuutoksen päätettävänä olevaan asiaan. Talousasioissa kunnan toimintaa ei ikinä, koskaan, milloinkaan saa verrata yksityisektoriin. Vaikka esimerkiksi hallintoon olisi suoraan otettavissa mallit yksityisektorilta.

Ja lopulta valtuuston sirkus hehkuttaa "onnistumistaan", jos edes ymmärtää mistä lopulta päätti.

Edelläkuvatut hahmot ovat stereotyyppisiä yleistyksiä. Joukosta kyllä näitä löytyy, mutta löytyy myös kombinaatioita.

Ja loppuun kuva mökiltä olohuoneen matolta. Nyt olen tehnyt kaksi lepakonpönttöä, jottei näiden luonnon hyttystuholaisten tarvitse sisään tulla asustelemaan.

Ei kommentteja: