keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

Julkaisematon mielipidekirjoitus Hesariin 21.6.2012

Hesari on ottanut asiakseen ajaa Helsingin yhdistämistä Vantaaseen ja rakentaa valtavia tuhlailevia hallitsemattomia julkishallinnon himmeleitä. Pajusen äänitorvi koko lehti.

Laadin ao. vastineen mielipideosastolla julkaistuun vantaalaisen kokoomusvaltuutetun Helsinki-Vantaa ylistyskirjoitukseen.

Janne Koivunen esittää Helsingin Sanomissa 21.6. ratkaisuksi Vantaan talousongelmiin Vantaan ja Helsingin yhdistämistä. Tämä merkillinen päähänpiintymä on syystä tai toisesta yhä Vantaan Kokoomuksen agendalla, vaikka laaja puolueeton selvitys osoitti jo aiemmin, ettei yhdistymisellä saada aikaan säästöjä. Päinvastoin: helsinkiläiset joutuisivat tinkimään mm. palveluverkostaan tai vantaalaiset joutuisivat maksamaan enemmän raskaasta tsaarinaikaisesta hallintobyrokratiasta viiden vuoden irtisanomissuojineen. Kaiken kukkuraksi ne vähäisetkin paikallisdemokratian rippeet katoaisivat raskaan ja kankean hallintomoolokin kitaan.

Jos kuntarajoja on pakko kokoajan miettiä ainoana vaihtoehtona kaikkiin ongelmiin, esitän harkittavaksi mallia jossa Vantaa jaetaan Tuusulantiestä kahtia. Länsi-Vantaa liitetäisiin Espooseen ja Itä-Vantaa Helsinkiin. Tässä vaiheessa sulautettaisiin myös Kauniainen maailmankartalta pois.

Meillä länsivantaalaisilla on jo nyt luontevat yhteydet Leppävaaraan ja sen lähiympäristöön, kun taas Itä-Vantaalla emme selviä ilman navigaattoria. Samoin idässä on luontevaa asioida Helsingin puolella ja toisinpäin.

Tämä yhdistely ei edelleenkään parantaisi itsestään lähidemokratian toteuttamista. Siihen tarvittaisiin kaupunginosavaltuustoja, joilla olisi päätösvaltaa myös talousasioihin. Pienet hallintokokonaisuudet on helpommin ja tarkemmin hallittavissa. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella edelleen saa jatkaa itsenäisinä kuntia, jotka ovat asukasluvultaan pienempiä kuin monet kaupunginosamme.

Vantaan talouden tasapainottamis- ja velkaohjelmaa laatineet ryhmät ovat ottaneet ilmeisesti "johtavilta" itävantaalaispoliitikoilta nuotit, joilla tähän asti holtittomasti hoidettu talous saadaan runnottua paremmalle tolalle. Läntisimmän Vantaan viimeisetkin palvelut ollaan ohjelman mukaan lakkauttamassa. Meidän kunnallisveromme kelpaavat kyllä täysimääräisesti. Länsi-Vantaalle ainoaksi viitteeksi Vantaasta näyttää jäävän lentomelu.

Ei kommentteja: