torstai 30. elokuuta 2012

Avustuksia vastoin isompia linjauksia

Valtuuston infotilaisuus 23.8.

Kuulimme esittelyjä projekteista, joihin kaupunki on lähtenyt mukaan.

Kyse on jälleen voimakkaimmin kasvavasta "teollisuudenhaarasta" Suomessa, maahanmuutosta.

Toinen hanke on "Osallisena Suomessa -hanke: osa kotoutumislakia" ja toinen
"Koulun kerhotoiminnan kehittäminen Vantaalla".

Jälkimmäisessä yhtnä tärkeänä tavoitteena on "Suvaitsevuuden ja monikulttuurisuuden edistäminen (mm. kieli-, kulttuuri- ja kansainvälisyyskerhojen lisääminen ja eri kieli- ja kulttuuritaustoista saapuvien lasten ja nuorten osallistaminen)"

Nämä eivät luonnollisesti ole ilmaisia hankeita. Kerhotoiminnan kehittämiseen on myönnetty valtionavustusta vuosina 2012-2013 180 000€ ja osallisena Suomessa hanketta pääkaupunkiseudulla valtio tukee n. 2,5 milj. eurolla.

Oukei. Eli hankkeissa yritetään saada maahanmuuttajia mukaan yhteiskunnan toimintaan. Tämä vaatii kaupungeilta ja valtion taholta projekteja, rahaa, henkilöresursseja.

Vapaa-ajan lautakunta teki 20.8. kokouksessaan päätöksen, jossa myönnettiin somalien SORASOD yhdistykselle 1700 euroa lasten ja nuorten läksy- ja harrastuskerhon toimintaan. He olivat hakeneet 6600 euroa. Kysyin kokouksessa onko tämä avoin kerho. Tämä läksy- ja harrastekerho ei ole tarkoitettu kaikille.

Esityslistalla oli avustuksissa kaksi erillistä kohtaa:
- Kohdeavustuksien myöntäminen nuorten avoimeen toimintaan
- Kohdeavustuksien myöntäminen nuorten toimintaan

Sorasodin avustushakemus oli siis jälkimmäisessä.

Miten on mahdollista, että valtavalla panostuksella yritämme koko ajan integroida maahanmuuttajaryhmiä yhteiskuntaamme (esim. noilla kahdella uudella projektilla) ja toisaalta annamme samaan aikaan rahaa täysin erilliseen omaan toimintaan?

Aikaisemminhan Sorasod oli hakenut rahaa mm. seminaarin järjestämiseen. Silloin tarkkana olleet virkamiehet olivat havainneet tilityksissä avustusten väärinkäytöksiä: "SORASOD ry on tilityksen toimittamisen yhteydessä toimittanut lukuisia kuitteja, joita ei ole hyväksytty osaksi tilitystä. Ei-hyväksytyt kulut ovat ulkomaanpuheluita, tietokone, kaksi puhelinta sekä useita ruokakauppakuitteja."

Eli sen lisäksi, että rahaa syydetään päämäärättömästi joka suunnasta, leijuu koko ajan toiminnan yllä väärinkäytösten epäily.

Missä on tiettyjen maahanmuuttajaryhmien oma halu osallistua yhteiskuntaamme? Tekeekö jatkuva ulkopuolelta tullut heidän omien asioiden parempi tietäminen näistä maahanmuuttajista "curling-maahanmuuttajia", joille tulee olemaan ylivoimaista integroitua. Teemmekö tällä vastikkeettomalla avustamisella karhunpalveluksen maahanmuuttajille? Eriarvoistammeko eri maahanmuuttajia: toiset integroituvat itse omalla kustannuksellaan ja ponnisteluillaan, toiset saavat kaiken valmiina eivätkä silti integroidu.

2 kommenttia:

Petrus Pesonen kirjoitti...

SOMASOD hakee jälleen avustusta vapaa-ajan lautakunnasta tulevan tiistain (26.2.2013) kokouksen esityslistalla.

"- Somali reconstruction And Sosial Development (Sorasod) ry nuorten läksykerhojen ja harrastustoiminnan
järjestämiseen. Haettava avustus on 6 000 €."

Nuorisopalveluiden johtajan esitys on 3000€.

Timo Uppala kirjoitti...

Tyypillistä. Kysykää onko läksykerhot avoimia kaikille. Jos vastaus on kielteinen, kysykää miten suljettu ryhmä edistää integroitumista yhteiskuntaamme.

Käsittämätöntä, että mikään ei muutu. Ei mikään vaikka nykyisillä toimintatavoilla ei integroituminen ei todellakaan edisty.