tiistai 22. kesäkuuta 2010

Kevään viimeinen valtuustonkokous 21.6.2010

Valtuuston kokous 21.6.2010

Kokousta ennen valtuustoryhmät ottivat vastaan kehitysvammalähetystön. Inkerinsuomalaiselta Viola Heistoselta on evätty oikeus tavata kehitysvammaista lapsenlastaan. Vaikeasti vammainen poika on hoidossa Imatralla Raution toimintakeskuksessa, Vantaan maksusitoumuksella.

Viola on ensimmäisiä Suomeen sodan jälkeen palautettuja inkerinsuomalaisia, tullut Suomeen 90-luvun alussa ja mennyt samantien duuniin Lindströmin pesulaan. Ei siis näitä paapottavia käenpoikia.

Ikäihminen, joka on selvinnyt sosialismin ja kommunismin hirveydet selväjärkisenä ja ehjänä läpi, on oikeutettu apuumme. Kuntsi tekikin tästä aloitteen, jonka todella moni valtuutettu allekirjoitti.

Valtava määrä valtuutettuja poissa. Ei koskaan vielä näin paljon poissaolleita.

Vantaan ikääntymispoliittinen ohjelma, oma puheenvuoroni:

Alkuun muutama lainaus ohjelmasta:

"Vantaan ikääntyvä väestö on rikkaus. Meillä ikäihmiset elävät mielekästä elämää tavalla, josta muu maailma ottaa mallia."

"Kun haastamme hallintojen raja-aidat, haastamme mielestäni samalla koko ”vanhuuden”". Antti Lindtman, valtuuston puheenjohtaja. Viksu blogi 9.3.09

Muitakin vastaavia löytyy. Upeita lauseita, kertakaikkiaan upeita.

Puheet on puheita ja teot on kuitenkin tekoja.

Ennaltaehkäisevään toimintaan on panostettava - korulause? Esimerkkinä esimerkiksi huonomuististen kotona asuvien ikäihmisten päiväkerhot. Kerho maksaa 20€/kerta (vaikka esimerkkitapaus on maksanut ikänsä veroja Vantaalle). Kerhopäiviä ollut 2 viikossa. Nyt näitä on uhattu supistaa taloustilanteeseen vedoten. Päiväkerhot ovat näille henkilöille todella odotettuja viikkojen kohokohtia.
Kuinka käy jatkossa? Kaikkeen muuhun yhditystoimintaan kaupungilla näyttää riittävän avokätisesti rahaa. Muistetaanko silloin ohjelmassa esitellyt kehystetyt ylevät lauseet?

Kotona asuu yli 91% 75 täyttäneistä. Näistä osa asuu omin käsin, omin säästöin aikanaan rakennetuissa omakotitaloissa. Viime vuoden budjettineuvotteluissa yleinen kiinteistövero nostettiin tappiin eli 1%:iin. Tämä kohdistui juuri ikäihmisiin. Miten käy ensi vuoden talousarviota tehtäessä? Muistetaanko silloin ylevät lauseet ikääntyvistä ihmisistä? Yleistä kiinteistöveroa ei voi enää enempää nostaa, nostetaanko nyt vakituisen asumisen kiinteistöveroa? Kaksi kymmenystä olisi vielä varaa ruuvata peukaloruuvia. Sehän onnistui viimeksikin, miksei nytkin? Otetaan vaan pois omistusasunnoissa asuvilta vanhuksilta. Vai olisiko sittenkin syytä tinkiä jostain menoista?

Tavoitteet - toimenpiteet ja vastuut. Kollektiivinen vastuu on sama kuin ei vastuuta ollenkaan. Vastuusarakkeeseen on laitettava henkilön nimi.

Ikäihmisistä välittäminen on yksi oleellisista kunnan tarjoamista peruspalveluista. Toivottavasti ohjelman 35 sivua kuluu käytössä, eikä jää vain kuriositeetiksi."


Muina asioina kokouksessa mm.:

- Kanniston kouluhanke, jonka rakentaminen on aloitettu ja nyt asia tuodaan budjettiin. 7 MEur 2010 ja 7 MEur 2011 lisää menoja. Tarpeellinen hanke varmasti, mutta miksei hanketta voitu budjetoida ajoissa?

- kaavamuutos Piispankylässä: Asemakaavalla kaavoitetaan noin 2,2 hehtaaria nykyistä peltoaluetta Tikkurilantien ja Piispankyläntien nimiseksi katualueeksi.

- Vastaus valtuutettu Mika Niikon ja usean muun valtuutetun (34) aloitteeseen toimeentulotuen saajan asunnon turvaamiseksi maksamalla vuokra suoraan vuokranantajalle:

Ei tullut suoraan vastausta, jolla varmasti toimeentulotuesta vuokra ohjautuu oikeaan paikkaan. Nyt on ainakin kaikilla tiedossa ja toivottavasti se auttaa. Paapomistahan tämä on, ryssi elämäsi itse totaalisesti ja silti homma pelaa.

- Vastaus valtuutettu Sini Alénin ja usean muun valtuutetun (22) aloitteeseen toimenpiteistä melun vähentämiseksi päiväkodeissa ja kouluissa:

Kuulemma uusissa päiväkodeissa asia on kunnossa rakennusmateriaaleilla. Kuinkas vanhoissa?

- Vastaus valtuutettu Timo Karénin sekä useiden muiden (20) valtuutettujen aloitteeseen Vantaan kaupungin työpaikkojen saamiseksi savuttomiksi vuoden 2011 alusta lukien sekä ohjelman laatimiseksi tupakoimattomuuden edistämiseksi Vantaan kaupungin työpaikoilla 2011 - 2015 / Savuton Vantaa:

Vantaa julistautuu savuttomaksi vuoden 2011 alusta, kukaan ei tosin saa fuduja röökin takia.

Sitten juhannusvalmisteluihin, joihin kuuluu tänä vuonna himapihalla olleen paljun siirtäminen mökille ja mökille toimitetun roudaamien himaan... helppoa. Peräkärryssä on siis aikamoinen hivakka torstaina matkalla mökille. Nostettiin tänään kolmeen mieheen pihan palju peräkärryyn. Pitää laittaa kuva tänne, kunhan ehtii.

Mittumaarit!

maanantai 14. kesäkuuta 2010

Vapaa-ajan lautakunnan seminaari ja kokous - pitkä tilaisuus kuumissa oloissa, piippumuumion löytöpäivänä. Maahanmuuttajille lintsirahaa.



VAPAS kokous ja seminaari 14.6.2010

Kuvavalinta tähän blogiin johtuu siitä, että kolmanneksi viimeinen Mannerheim-ristin ritari Onni Määttänen kuoli tänään 102 vuoden iässä. Kaukopartiomies lähti viimeiselle ja lopulliselle partioreissulleen. Kunnia meidän vapaudentekijän muistolle. Kuvan juliste löytyy muuten pohjanmaalaisen prätkätallin seinältä.

Tänään löytyi myös 19 vuotta vantaalaisessa savupiipussa virunut miehen kalmo. Mahtoi olla piipunpurkajille yllätys.

Kokousta ennen pidettiin vapaa-ajan- ja asukaspalveluiden lautakunnan seminaari, jossa käsiteltiin toimialojen palveluverkkosuunnitelmat ja avustenjakotyöryhmän väliraportti.

Avustusselvitystyöryhmän väliraportti

Nyt rahaa jaetaan KH:sta kumppanuusrahana, aluetoimikunnista tapahtumiin rahaa ja VAPAS jakaa toiminta- ja kohdeavustuksia. Näiden jakoperusteet pitää saada yhteismitallisiksi.

Pisteytys tuntuu reilulta työkalulta. Tämä malli ei tunnu istuvan sosialistileirille. Onko pelko poliittisista nuorisojärjestöistä takana.

Järjestöjen itsearviointia esitettiin yhtenä vaihtoehtona, ei tunnu hyvältä idealta.

Espoossa näyttää olevan hyvät pisteytyskriteerit:
Liikuntatoiminta-avustus, jonka arviointikriteerit ovat tärkeysjärjestyksessä:
1. lasten ja nuorten määrä säännöllisessä harjoitustoiminnassa
2. lasten ja nuorten ohjattujen harjoitustilaisuuksien määrä
3. starttikurssit (lyhytaikainen kurssitoiminta, alle 1 kk kestävät)
4. lasten ja nuorten osallistuminen lajiliittojen alaiseen kilpailutoimintaan
5. lasten ja nuorten valmentajien ja ohjaajien lukumäärä ja koulutus
6. lapsille ja nuorille järjestetyt liikuntatapahtumat, leirit yms.
7. maahanmuuttajien aktivointi liikuntaan (joku tällainen maininta on nykyisin pakko laittaa kaikkeen mukaan, siis aivan pakko - muuten galaksit räjähtää)

Miksei näitä kriteereitä voi käyttää muuhunkin toimintaan, kuten kulttuuri- ja nuorisojärjestöille?

Kysyin puheenvuorossani sähköisen asioinnin uusimisen tilannetta, kannatin pisteytysjärjestelmää, mutta kriteerit on mietittävä tarkkaan. Ihmettelin myös, ettei kaupungin antamia tiloja muka laskettaisi avustuksiin mukaan.

Pisteytys antaa hyvät mittarit, jolla saadaan perusjärjestys päätöksentekoa varten.

Vt. toimialajohtaja Nygren esitteli VAPAS toimintastrategian, johon oli otettu kursiivilla mukaan eli erityishuomiona monikulttuuriasiat. Lisää siis panostetaan. Ettei vaan kenellekään ole jäänyt huomioimatta - vahingossakaan. Tämä alkaa saada hysteerisia piirteitä. Alkaa...

Nuorisopalveluiden palveluverkko: toimintatiloja nuoria kiinnostaviin asioihin: skeittaus, mopojen korjaus- ja rakentelutilat? Nuorten avoin moottoripaja - vain Tikkurilassa. Pueenvuorossani kysyin miksei lännessä. Selvityksessä mainitaan "urheilujärjestöjen piirissä ns. drop- out –keskustelu on jatkuvaa". Vantaalla tämä johtuu osaltaan mm. jääratojen vähyydestä: Espoossa 10, Vantaalla 4. Harrastajajoukkueille ei saa jääaikaa.

Selvityksessä ilmenee, että
1) Tukea demokratiakasvatuksen nimissä poliittisia nuorisojärjestöjä niiden yhteiskunnallisen tehtävän vuoksi.
Onko tämä tosiaan ykkösprioriteetilla? Valtiotasolla tähän tullaan pian puuttumaan.

Nuorten työpajat: Herrasen Jone otti esimerkin tarkoituksettomasta työstä työpajassa. Kuulemma tuntui päivähoidolta, merkityksettömältä työltä. Jonella on tästä omakohtaisia kokemuksia.

Kysyin miksi kontaktit nuorisoon ovat näin kehnot:

Nuorisotiedotuksen fyysiset asiakaskontaktit (arviointikohde / vuosi 2008): Espoo 5717, Helsinki 2293, Vantaa 71

Nuorisotoimen menot yli 2,5 MEur suuremmat kuin Espoossa vuonna 2008, henkilöstöä 2008 108, henkilöstömenot 4,4 MEur, silti kontakteja noin vähän.

Selitys: Vantaalla nuorisotiedotuspisteessä ei juurikaan käy nuoria saamassa henkilökohtaista neuvontaa kuten Espoossa ja Helsingissä. Sen sijaan Vantaalla on panostettu omiin internetsivuihin www.jeesi.info, jossa kävijöitä on noin 60.000 vuosittain.

- Lisää miehiä nuorisotyöhön. Miten käytännössä tapahtuu? Positiivista syrjintää? Kuulemma näin on.
- vakituiset kävijät n. 10% nuorista

Yhteispalvelupisteiden palveluverkko: mikä on maanläjityslippu-systeemin uusinnan tilanne? Tsaarinaikainen 'osta-etukäteen-lipuke-vie-kama-läjitykseen-ja-toivo-että-lipuke-riittää' systeemi jatkuu kuulemma edelleen. Noh, onhan sillä työllistävä vaikutus.

Kulttuurin palveluverkkosuunnitelma:

Omasta mielestäni painopiste koulutukseen ja harrastamiseen, ammattitaiteilijoille ammittinimikkeensä mukaan rahoitus esitysten tuloista tai muuten ammativalinta on mennyt pepulleen.
"Lisäksi kaupungin tavoitteena on turvata taiteen ammattimainen harjoittaminen ja ylläpitää sen korkeaa laatua Vantaalla." Nii-in, TURVATA - ei rahoittaa kokonaan.

Kumppanuushankkeisiin, mm. kaupunkijuhlaan annetaan erikseen toiminta-avustusten lisäksi rahaa. Kysyin, eikö toiminta-avustusten saamisen edellytyksenä voi olla vaatimus tuottaa sisältöä talkoohenkeen kaupunkijuhlaan? Eli yhteistoimintaa parhaimmillaan. Kuulemma näin saattaa olla joidenkin kohdalla.

Kulttuuritalot ja muut esittävän taiteen tilat, mainitsin Myyrmäen futishallista kesäaikana yhtenä vaihtoehtona.

Moby DICK kulttuuritilaa suunniteltiin kovalla tohinalla, mutta kumppani (tajusi vetäytyä) vetäytyi pois. Kysyin käytettiinkö paljon rahaa jo suunnitteluun? Kumpi Moby DICK vai Silkkitehdas vai kummatkin kulttuurille?

- kaupungin oma toimijat joutuu maksamaan kulttuuritiloista, mutta ulkopuoliset eivät. Mitä? En saanut tähän vastausta.

Liikunnan palveluverkkosunnitelma:

käyttötiloja joudutaan supistamaan jatkuvasti kohoavien sisäisten tilavuokrien vuoksi. Kyllä, tilakeskuksen katevaatimus nostaa tilavuokria. Puheenvuorossani painotin, että kaupungin päätehtävä on tarjota kuntalaisille palveluita,
ei omistaa ja hallinnoida kiinteistöjä.

VAPAS-kokous, muutama poiminta
==============================

Ulkopuolisten alueiden realisointisuunnitelma: Onkohan kaikki karavaanarit Bjursissa ja Etelälahdessa vantaalaisia?

§31 kulttuuripalveluiden kohdeavustusten tilitysten hyväksyminen

"Mikäli avustuksen saaja ei ole antanut määräaikaan mennessä hyväksyttävää tilitystä avustuksen käytöstä, voidaan avustus periä takaisin avustuksen myöntäneen viranomaisen päätöksellä."
Ihmettelin puheenvuorossani tätä lausetta, koska järjestään joka kokouksessa näkyy olevan myöhästyneitä tilityksiä. Joko sääntö on tai sitä ei ole. Kuulemma kaikki järjestöt ja yhditykset eivät osaa tehdä näitä. Avustuksia osataan kuitenkin sujuvasti tehdä. Selitys ei kelpaa.

§41 Liikuntalaitosten avustaminen. Jouduttiin Kunnaksen kanssa jääväämän itsemme, kun ollaan avustuksia saavan Myyrmäen Urheilupuisto Oy:n hallituksessa. Kaupungin avustama yhtiö, jonka hallitus lähtee siis "kesäretkelle" tutustumaan savolaisiin liikuntapaikkoihin. Hohhoijjaa.

§51 kohdeavustukset nuorisotoimintaan.

Oli tullut muutama hakemus, mm.:
Maahanmuuttajan Kulttuuri- ja Taideyhdistys (MKTY) ry (5 440 €)
Maahanmuuttajan Kulttuuri- ja Taideyhdistys (MKTY) ry ( 3 400 €)
Maahanmuuttajan Kulttuuri- ja Taideyhdistys (MKTY) ry (2 600 €)

Näistä myönnettiin:
Maahanmuuttajan Kulttuuri- ja Taideyhdistys (MKTY) ry:lle 500 € lasten ja nuorten kesätoimintaan sisältäen Serenan, Linnanmäen ja Heurekan retkien hakemukset (VAP 2616/2010, 2617/2010 ja 2618/2010)

Esitin em. esityksen hylkäämistä perusteina: kannustinloukku, eriyttää muusta yhteiskunnasta, epätasa-arvoista muita kohtaan. Herrasen Jone otti puheenvuorossa esille mahdollisuuden, että nyt lintsinreissuanomuksia saattaa tulla keneltä vaan ja vaikka kuinka paljon. Mikään ei estä anomasta.

Mentiin äänestykseen: 13-4 tappio, saatiin puolelle KD + 1 Kokoomuksesta - JES! Henkinen voitto saada nyt yksi lisää mukaan. Pikkuhiljaa näemmä asenteet muuttuu. Kiitos näille rohkeille ja itsenäisesti ajatteleville henkilöille.

Tässä kohdassa olisi voinut ottaa esille sen ihanan monikulttuurivärinän, jota Lintsillä pariviikkoa sitten harrastettiin vetämällä turpaan huivittomia. Nannaa ja todellista rikkautta jaetaan meille sisäsiittoisille typeryksille. Pitää oppia arvostamaan.

Loppuun vielä valtuustoaloitteen käsittely:

Valtuutettu Mika Niikko ja 34 muuta valtuutettua tekivät kaupunginvaltuuston kokouksessa 16.11.2009 aloitteen:
"Kaupunki vahvistaisi nuorten omaehtoista liikuntaa järjestämällä sisätiloissa olevan skeittipaikan. Vantaalla on useita satoja skeittauksen (rullalautailun) harrastajia, mutta heille ei ole yhtään sisätilan harrastuspaikkaa. jatkuu..."

Allekirjoitin myös tuon hyvän aloitteen. Vastauksessa kerrottiin, että kaupunki on perustanut "skate-työryhmän" joka ajaa asiaa. Varmistin kysymällä onko ryhmässä skeittauksen asiantuntijoita. Kuulemma on. Hyvä niin.

tiistai 8. kesäkuuta 2010

YO-juhlat, muskarin kokous, prätkä rikki, Vantaan Jääurheilun tuki ry ja MUP Oy:n kokous



5.6. lauantaina sai perheen nuori mies YO-lippiksen. Kaverille pienestä pitäen ominaiseen vähäeleiseen, hyväntahtoiseen tyyliin. Aika savotta toi juhlien järkkääminen, mutta kyllä kannatti. Treeniä vastaavista kekkereistä oli saatu tyttären juhlista 2 vuotta sitten, mutta työmäärä yllättää aina.

Kämppä saatii lopputarkastettua viikkoa ennen juhlia ja sain tehtyä roskiskatoksenkin valmiiksi, joten nyt pihalla on kaikki ok.... paitsi puukatos pitää vielä tehdä takapihalle.

1.6. olin kuuntelulla Hämeenkylän Muskarin kokouksessa. n. 100 lasta edelleen käy opissa ja lisää on tulossa koko ajan. Tilavuokra on nousussa ja vuokranantaja uhkaa periä takautuvasti korkeaa vesimaksua vaikkei mestassa ole edes APK:ta tai PK:ta saati suihkua. Kaikki kaupungin avustukset menee tilavuokriin ja lukukausirahat menee muuhun. Nyt kun lapsia pyritään saamaan entistä enemmän kotihoitoon, olisi tällaisten muskareiden ja muiden kerhojen toimintaa tuettavana osana kunnan peruspalveluita. Halvemmaksi nämä kuitenkin tulee.

Me vantaalaisten jääurheiluseurojen edustajat perustimme toukokuun lopussa Vantaan jääurheilun tuki ry:n. Yhdistyksen tavoitteena on edistää vantaalaisten jääurheilijoiden harrastusmahdollisuuksia. Kaikki lajit on yksissä tuumin mukana. Kaupungilla ja potentiaalisilla yhteistyökumppaneilla on nyt vain yksi harrastajien edustaja, jonka kanssa voidaan neuvotella. Helpottaa kummasti.

Meidän pappakiekkojengissä on kavereita jotka ei voi ottaa juoksuaskeltakaan, mutta luistelu onnistuu. Kunnon ylläpitäminen joukkuelajissa onnistuu vain tällä tavoin.

Vantaalle ei ole saatu houkuteltua "hyviä" veronmaksajia verrattuna esim. Espooseen. Ok - niillä on merenrantaa, mutta niillä on myös 10 tekojäärataa - Vantaalla 4. Asukkaita melkein saman verran (vain hippasen enemmän Espoossa).

Olin myös ensimmäistä kertaa Myyrmäen Urheilupuisto Oy:n kokouksessa. Yhtiöllä on käytössään ja hoidettavanaan Myrtsin kaikki urheilupaikat (jäähallit, futishalli ja -stadion sekä Energia-areena). Käyttöyhtiö saa kaupungin tukea, jotta esim. jään hinta saadaan pidettyä junnuille 75€ / tunti. Hyvä tuki siis. Muuutttaaa...... ekassa kokouksessa esityslistalla oli yhtiön hallituksen "kesäretki" jonnekin Savonlinnaan tms. juupajoelle lentokoneella. Kyllä. 2 pv tutustumista paikallisiin urheilupaikkoihin. Kieltäydyin suoraan kokouksessa reissusta. Jos kaupunki avustaa toimintaa, on mielestäni moraalitonta lähteä minnekään yhtiön varoilla. Omalla rahalla voi toki mennä.

Kokonaan toinen juttu on miten urheiluseurojen osakkeet pumpattiin kuiviin vanhasta käyttöyhtiöstä (Myyrmäen Urheiluhallit Oy), joka siis aloitti hallitoiminnan Myyrmäessä. Pirkat-seurakin oli käyttänyt kaikki varansa ml.Hämeenkylän tanssiladon koko kesän tuoton osakkuuteen käyttöyhtiössä. Yhtiöllä oli kohtuullinen varallisuus, mutta vuokra-ajan lopuksi se oli saatu hupenemaan miinusmerkkiseksi. Silti mm. käyttäjille oleellisia korjauksia, kuten esim. ilmanvaihdon peruskorjausta ei oltu tehty. Pitänee jossain vaiheessa julkaista tänne asiasta vähän enemmänkin.

Prätkän jännitteensäädin otti ja hajos, just kun oltiin lähdössä kavereiden kanssa Sipoon moottorikahvilaan. Laturi pukkas jännitettä täysillä ja akku sanoi morjens. Mopo jäi Walkan tallille. Sain sen sunnuntaina kuntoon ja kotiin.

Vapaa-ajan lautakunnan kokous maanantaina 14.6. Näyttää olevan jaossa MaMuille rahaa mm. Lintsin retkiin. Ihan oikeasti.