keskiviikko 8. joulukuuta 2010

Vasemmistotaustaisille kulttuurijärjestöille rahaa jaossa 7.12.2010

Vapaa-ajan ja asukaspalveluiden lautakunta (kammopitkä nimi, pakko kirjoittaa aina kokonaan ettei mene virkamiesslangiksi -> "VAPAS") kokoontui 7.12.2010 jakamaan runsaita rahavarojamme mm. kulttuuritoimijoillemme. Noille näinä aikoina tuikitarpeellisille veijareille.

Olin käynyt etukäteen sähköpostitse keskustelua muutaman lautakunnan jäsenen kanssa siitä, että tulen esittämään tiettyjä leikkauksia. Vaikka valkkasin jakelulistalle asiaan ehkä aavistuksen myötämielisesti suhtautuvia, pystyin päättelemään mailikeskustelun pohjalta ettei äänestyksestä olisi tulossa tiukkaa taistoa. Sellainen perinteinen vaan. Sehän on selvä, kokoomus menee täysin vasemmiston mukana, ihan minne vaan, ihan milloin vaan, ihan miten vaan.

Mua on alkanut harmittaa entistä enemmän se, että äänestin aika monena vuonna kokoomusta. Luulin, että se takaa tietyt arvovalinnat ja tietyn linjan. Kissanpaskat. Ei mitään muuta kuin alistavaa ryhmäkuria. Sama tietysti sosialistidemokraattitovereilla. Mut että kokoomuskin...

Kokouksessa käsitellään lyhyesti aluetoimikuntien pöytäkirjat, tai mitä niiden listalla on ollut. Sain etukäteen tiedon Korson aluetoimikunnassa tehdystä päätöksestä tukea itä-afrikkalaista tanssiryhmää 1,5 tunnin tapahtumassa 1400 eurolla. Olivat hakeneet 3000 euroa. Olisivat kustantaneet lentoliput tälle ryhmälle, joka olisi päässyt esiintymään tosiaan 1,5 tunnin ajaksi. En tiedä mihin nyt myönnetty tuki nyt kohdistuu, mutta toivottavasti ei lentolippuihin. Luulisi meidän omasta vantaalaisesta mamu-rikkaudestakin löytyvän tanssintaitajia.

Asiaa ei otettu edes käsittelyyn, koska hävisimme äänestyksen käsittelystä nippanappaniukinnaukin 14-3. Yksi kokoomuslainen varajäsen rohkeana uskalsi äänestää meidän puolella.

Asian käsittelyn yhteydessä käytiin keskustelua, joka tähtäsi siihen että tyhmät esittivät aluetoimikunnassa ollutta asian käsittelyä uudelleen lautakunnassa. Näin ei ilmeisesti saisi tehdä. Mitäs sitten ne asiat tuodaan meille ollenkaan esityslistoille? Käydäänhän lautakuntien päätöksetkin kaupunginhallituksessa läpi ja joskus niistä äänestetäänkin. Niinkuin siinä perhanan Hiekkaharju nuorisotilan rempassa (1,4 miljoonaa euroa - kiitooos).

--------------------

Muutaman esityslistalla olleen asian jälkeen päästiin lempilapseeni: kulttuurin avustuksiin.

Hesarissa oli 29.11.2010 Teemu Luukan loistava kokosivun juttu Suomalaisesta kulttuurin erityispiirteestä - tuki valuu kulttuurilaitoksille. Keulilla Ooppera, jonka yhtä pääsylippua yhteiskunta tukee 160 eurolla. Pelkästään orkestereita ja teattereita tuetaan julkisin varoin yli 215 miljoonalla eurolla. Onko meillä nyt yhteiskunnassamme todella tulenpalava tarve tällaiselle tukitoiminnalle?

Muutama lainaus artikkelista: "kunnantaiteilijat pysyttelevät kuin linnanherrat betoniseiniensä sisällä", "rahoittajien olisi myös syytä käydä katsomassa, kuinka pitkää ja taiteellisesti tuottavaa päivää muusikot ja näyttelijät todellisuudessa tekevätkään".

Luukka oli ideoinut kolme tapaa tukea taidetta: nykyjärjestelmää hiomalla, isommalla remontilla tai räjäyttämällä kaikki.

Tottakai Vantaakin kantaa omalla risalla ämpärillään myös vettä kulttuurin pohjattomaan kaivoon.

Näitä esitettiin:

Vantaan orkesteri <= 134 000 €
Tanssiteatteri Raatikko <= 125 000 €
Suomen Ilmailumuseosäätiö <= 54 000 €
Vantaa-Seura-Vandasällskapet <= 10 000 €
Teatteri Vantaa <= 68 500 €
Tanssiteatteri Dis Tanz <= 10 000 €
Suomalainen Barokkiorkesteri <= 39 000 €
Vantaan Taiteilijaseura <= 27 000 €
Taito Uusimaa/käsityökeskustoiminta <= 27 000 €
Toiminta-avustukset sivistysjärjestöjen paikallisyhdistyksille <= 3 000 €
Toiminta-avustukset vanhusja eläkeläisjärjestöille <= 41 000 €
Toiminta-avustukset taiteenperusopetukseen ja muuhun taidekasvatukseen <= 210 000 €
Taiteilijoiden apurahat <= 78 500 €
Kohdeavustukset <= 105 096 €
10-vuotisjuhlarahat <= 7 500 €

Olin etukäteen ehdottanut ja esitin nyt myös kokouksessa, että Raatikon tuesta leikattaisiin varovasti vain 25000 euroa. Säästynyt summa olisi siirretty Taito Uusimaalle, koska säästyneitä summia ei voi siirtää toimialalta toiselle, esim. ikäihmisille tai päiväkoteihin. Jäisihän Raatikolle vielä 100000 euroa Vantaan tukea ja n. 100000 euroa valtion tukea. Olisin toki ollut valmis tymäkämpiin siivutuksiin ja useammalta "toimijalta", mutta ajattelin, että tähän on helpompi muiden lähteä mukaan. Kilin..tut, 15-2 häviö äänestyksessä.

Herrasen Jone taas taattuna luottomiehenä jelppi.

Perusteltiin, että Raatikko järjestää päiväkodeille esityksiä jne. Niin järjestääkin, mutta perii vanhemmilta 10 euroa / kersa. Voisi olla maksutonta, kun kerran näin reippaasti tuetaanverovaroinkin.

Multa on kysytty mikä sitten on kulttuuria? Mä nautin suunnattomasti kulttuurista, kun maksoin 10-20 euron lipun paikalliseen kapakkaan ja kävin kuuntelemassa Dave Isokynä Lindholmia. Tai kun kävin Tavalla kuuntelemassa Joe Bonamassaa tai Blackfootia. Ei muita tukia kuin pääsylipputulot ja homma toimii. Voin myös käydä katselemassa prätkänäyttelyissä täysin omakustanteista käsityötaidetta.

Odotetaan yhdessä jännityksellä mitä ihmeen kivaa käyttöä apurahataiteilijat keksivätkään verovaroillemme. Nuo kekseliäät veitikat. Ollaanhan jo nähty (ja toki myönnetty fyrkatkin) mm. yhdelle tanssitaiteilijan anomukselle valontutkimusmatkasta Lappiin.

Sit nää yhteiskunnan tuella leveästi elävät hahmot keekoilevat vuodesta toiseen linnanjuhlilla. Tais muuten heterot olla vähemmistönä noilla arvojuhlilla.

---------------------------------

Otin toimialueiden tuloskorttiesittelyssä esille työllistämispalveluiden yhteydet yrittäjiin. Itse en vantaalaisena yrittäjänä ole saanut työllistämispalveluilta minkäänlaista yhteydenottoa miten työllistää, mitä tukia/etuja on mahdollista hakea työllistämiseen. Kaikenmaailman konttoritarvikkeiden myyjät osaavat laittaa kyllä sähköpostia ja ottaa yhteyttä.

Työllistämispalvelut tuottavat projektia projektin perään, mutta tulokset ovat mielestäni heikkoja. Varoja ohjataan, mutta varojen ohjaaminen taitaa vaan olla tapa ostaa huono omatunto pois ja tapa osoittaa että tähän asiaan muka panostetaan. Menetelmät ja tiedottaminen tuntuu jääneen 70-80-luvun tasolle. Lisäksi tiedottaminen pitäisi olla iskevää ja erittäin selkeää - ei virkamiesmäistä mambojamboa.

Korjaus tähän 9.12.2010: "Lautakunta oli kuulemma keskustellut kokouksen jälkeen päivällisellä, että ihme on mikäli kokous menisi ilman äänestyksiä läpi. Mitähän ihmeen virkaa luottamushenkilöillä lautakunnissa (ja koko lautakunnilla)on , jos niissä ei voi tuoda omia näkökantojaan esille? Taitaa olla sitä perinteistä sosialidemokraattis-kokoomuslaista päätöksentekoa."


Kyseessä on totaalinen väärinymmärrys. Lautakunnan puheenjohtaja Hanna Kuntsi oli kuulemma tarkoittanut lautakunnan päivällisillä kokouksen jälkeen, että jos kokous menee läpi ilman äänestysteknisiä stipluja, hän tarjoaa juomat kokoukseen osallistujille. Eli äänestää saa edelleen. Ei pitäisi ikinä pitäisi skrivata, jos ei pysty varmistamaan tietoa. Anteeksi, mun mokani.

Ja tässä alla kuva viime alkusyksystä Pähkiksen markkinoilta. Jouduin yhtäkkiä perhanan aikakoneeseen tai jotain. Lukion hissanmaikkani, kävelevä tietosanakirja V. Kulju asteli ostarilla vastaan. Mies ei ollut muuttunut pätkääkään. Kulju oli yksi niistä harvoista maikoista joita arvostin.

6 kommenttia:

Jussi Saramo kirjoitti...

Jutusta ei selviä, mikä tekee kulttuurijärjestöistä "vasemmistotaustaisia", kuten otsikossa sanotaan. Olisi mukavaa jos ehtisit selittämään.

Onko kyse samanlaisesta totuudenvenyttämisestä kuin linnanjuhlia koskevassa kommentissasi? Ainakin itse huomasin vain kolme vierasta, joilla oli samaa sukupuolta oleva seuralainen. Se on aika vähän, kun ainakin 6% ihmisistä on tutkitusti homoja.

Epäselvää minulle on myös, miten nämä kaikki asiat liittyvät toisiinsa. Kai se jotenkin liittyy siihen, että "kyllä kansa tietää". Minun tuntemani kansa täällä länsimäessäkin tietää paremmin.

Timo Uppala kirjoitti...

Moi Jussi.

Noh, jos ensimmäisenä otetaan vasemmistotaustaisista niin mä lyön pöytään Raatikon. Ne on hävittäneet kotisivuiltaan maininnan vasemmistotaustasta, mutta sieltä se on lähtenyt ja sinne vasempaan laitaan myös jäänyt.

Tossa linnanjuhlien jutussa oli vähän Lapin lisää. Tsekkaa kommentointia netissä, aika moni on samaa mieltä siitä ettei Gay-Finland välttämättä ole sellainen meriitti, jolla päästään linnaan sisään heittämällä. Miksei siellä ole mukana Ms. Isoäiti jne.

Tee gallup Länsimäessä ja kysy ihmisiltä siellä kadulla (ei siis sun kavereilta) onko ne tyytyväisiä arvojohtajamme valintoihin. Kysy ihmeessä, hae vaikka pilottirotsisilta ja camo-byysia käyttävien mielipidettä. Ne ei välttämättä näytä älymystön huivikaulaisilta edustajilta, mutta sieltä voi löytyä aika selväjärkistä suoraa mielipidettä.

Hanna Kuntsi kirjoitti...

Illallisella kerroin kevennykseksi, että viime kokouksen jälkeen päivitin FB-statukseeni, että mikäli saan jonkun äänestyksen vedettyä kerrankin läpi ilman "stibluja", eli jotain kokosuteknistä sekoilua, niin tarjoan skumpat kaikille. Ja jatkoin, että taitavat jäädä rahat omiin juomiin. Että jos itseironisia vitsejä toisen käden tietona jaat, niin toivoisin, ettei niitäkin leimattaisi ja jaettaisi ihmisille täysin kuvitteellista tietoa toimintatavoista. Muutoinkaan ei rehellisyys olisi pahasta, mutta kuten sanottua, näillä mennään.

Timo Uppala kirjoitti...

Sori Hanna! Lisäsin tekstiin asian oikein, jätin myös alkuperäisen väärinymmärretyn pätkän käännetyllä kirjaimilla.

Mun moka, ei pitäisi ikinä kirjoittaa, etenkään jos ei varmista etukäteen asian oikeaa sisältöä.

Timo Uppala kirjoitti...

Piti vielä lisätä, että muuten oon täysin tekstini takana, kelissä kuin kelissä.

Unknown kirjoitti...

Hanna hyvä.

Kyseessä on minun väärinymmärrykseni. Parin lautakunnan jäsenen naljaillessa äänestyksistä, laukaisit kevennyksesi niin luulin sen liittyvän asiaan. Nöyrä anteeksi pyyntöni tästä, en edes arvannut Timolle asiasta mainitessani, että tämä päätyy blogiin.

Sain joululounaalla kuulla PerusSuomalaisia äänestävien olevan pelkkiä juoppoja, jos gallupeita on uskominen, on näitä juoppoja kohta aika helvetin paljon. Oli muuten aika rasistinen kommentti.

En minä tästä halveksimisesta loukkaantunut, mutta jatkossa syön lounaani mielummin korson pölkkybaarissa näiden juoppojen kanssa. Siltikin vaikka ruokajuomana olisi punaviinin sijasta lasoli. Mä luulen
sopeutuvani siihen porukkaan paremmin, ne tuskin halveksii ketään poliittisen ryhmän takia.

Ja lopuksi maininta tästä totuudessa pysymisestä.

Se mitä Timo kirjoittaa koskien lautakunnan kokousten kulkua,asiat on tosia.