maanantai 17. toukokuuta 2010

Prätkänäyttely ja vapaa-ajan lautakunnan kokous 17.5.2010

Vantaan kaupunkijuhlien osana järjestimme Myyrmäen paalutorille prätkänäyttelyn, joka veti puskaradion välityksellä paikalle n. 50 prätkää näytteille ja vähintään toisen mokoman vieraiksi.











Mutta parasta näyttelyssä oli tavallisten kaupunkilaisten ja tavallisten mp-harrastajien tapaaminen ja keskustelut. Kysymysten määrä ja laatu oli samantyyppistä mitä bensa-asemilla kuulee. Hieno huomata, että mopot kiinnostavat ja kaikki näytteilleasettajat vastailivat kärsivällisesti toistuviin kysymyksiin.

Todella vaikuttavaa oli varttuneemman vantaalaisen prätkäharrastajan Iisakki Salaman ilmestyminen ajamalla paikalle 1926 mallisella Radcolla. Aika temppu, kun kuskilla ja prätkällä on mittarissa ikää kohtuullinen määrä.

Yleisö sai äänestää näyttelyn parhaan mopon. Kiinnostus äänestämiseen oli niin kova, että äänestysliput loppuivat kesken. Näyttelyn voitti Lassen pitkäkeula, mutta toiseksi tuli aikansa sosialismin saavutus itä-saksalainen IWL Troll1 peräkärryllä varustettu skootteri.

MP-harrastajien ja rakentelijoiden ykköslehti Kopteri tekee tapahtumastamme pienimuotoisen jutun lehteen ja kuviakin otettiin.

Huomiota herättävää näyttelyssä oli myös se, ettei se maksanut kaupungille mitään. Noh, saimme palkinnoksi vapaakortin kaupungin liikuntatiloihin eli sen verran tuli kuluja.

Entäs kulttuuritoimijat, jotka saavat kaupungilta toimintaansa toiminta-avustuksia joka vuosi? Olisiko oikein, että kulttuurijengi tekisi omaa ohjelmaa maksutta kaupunkijuhliin? EI KÄY - No way Jose! He saavat kumppanuusrahaa kaupunkijuhliin yli 100 000€, kaiken muun jatkuvan avustamisen lisäksi.

VAPAS kokous kansallisoopperassa 17.5.2010

Kokous pidettiin kansallisoopperassa - tuossa korkeakulttuurin kehdossa, jota mekin verovaroillamme tuemme. Pohjaton kaivo.

§41 Liikuntatoimintaan myönnettävien toiminta-avustusten jako vuonna 2010

Jaoimme 19.4. kokouksessa Somali Reconstruction And Social Development ry:lle 2500€

Nyt kokouksen esityslistalla oli Itä-Vantaan Somalikulttuuriyhdistys liikunta- ja urheilujaostolle jaettavaksi 2430€.

93 vantaalaista yhdistystä saa Vantaalta tukea. Yhteensä 448 310€. Eikö näistä löytyisi myös somaleille sopivaa harrastusmahdollisuutta?

Miten muut kansallisuudet, mikseivät he hae yhtä tarmokkaasti omille erityisjärjestöilleen avustuksia?

Puheenvuorossani ihmettelin tätä jatkuvaa tietyn ryhmän avustamista ja toisaalta saman ryhmän sopeutumattomuutta suomalaiseen yhteiskuntaan. Tämän jatkuvan avustusten syytämisen lisäksi kaupunki pyörittää verovaroin projekteja integraatio-ongelmiin (yritetään saada somaleita yhteiskuntaan mukaan). Olisiko tässä yksi yhteys?

§42 Liikuntapaikkasuunnitelma - 6.4.2009 tein päytäkirjalisäyksen liikuntapaikkasuunnitelmaan, jossa pyysin huomioimaan pyöräreitit Espooseen, Jupperin ranta, Raappavuori, kumppanuushankkeet jne.

§62 Nuorten järjestöjen toiminta-avustukset

Oltiin taas vuosittaisessa tuskan parahduksessa - nuorisojärjestöjen avustuksissa. Nuorisojärjestöjä voi ja pitää toki avustaa, jos niillä on oikeasti toimintaa.

Kävin katsomassa kokoustauolla mm. Suomen Demokraattisten Pioneerien Liiton Vantaan "prikaatin" ilmoitettuja tapahtumien kävijämääriä. Siinä sadan henkilön huitteilla / vuosi. Ok - avustusta tarjolla viimevuonna 17000€, tänä vuonna 17000€ (alla avustusmäärät ryhmittäin). Noh, mitenkäs esim. Hämeenkylän muskari, jolla on n. 100 lasta toiminnassaan mukana? Tänä vuonna saavat 5000€, josta tilavuokraan menee n.4500€.

Eli saman verran kävijöitä, mutta avustusmäärät on ihan eri dekadilla. EI mitään suhteellisuutta.

Tiedättekö kuinka paljon valtio jakoi tänä vuonna poliittisille järjestöille nuorisoavustuksia? Yli 4 MEur. Mun mielestä Vantaan kuuluisi saada asukasluvun mukaan suhteutettuna tästä potista merkittävä osa eli tämä vinkkinä paikallisjärjestöille.

Nyt ehdottiin jaettavaksi yli 100 000€ vanhan tavan mukaan puhtaasti poliittistaustaisille järjestöille:

Vantaan Kokoomus Nuoret ry - 7000€
Itä-Vantaan Kokoomusnuoret ry - 200€
Keski-Vantaan Kokoomusnuoret ry - 200€
Vantaan Demarinuoret aluejärjestö ry - 11000€
Vantaan Vihreät nuoret ja opiskelijat ry - 800€
SDPL:n Vantaan Aluejärjestö ry - 17000€
Itä-Hakkilan ja Kolohongan Pioneerit ry - 1300€
Hakunilan nuoret Pioneerit ry - 300€
Kansallinen Lastenliitto ry - 20000€
Vantaan Nuoret Kotkat aluejärjestö ry - 38000€
Etelä-Vantaan Nuoret Kotkat - 500€
Koivukylän Nuoret Kotkat - 600€
Korson Nuoret Kotkat - 3100€
Tikkurilan Nuoret Kotkat - 2700€
Hakunilan Nuoret Kotkat - 200€
Itä-Hakkilan Nuoret Kotkat - 300€
Yhteensä 103 200€

Esitin, että asia jätetään pöydälle jotta voidaan miettiä ja yhdessä suunnitella parempi raportointivelvollisuus ja mittarointi näille avustuksia saaville järjestöille erityisesti poliittisille ryhmille, joiden toiminta on vahvasti hiipumassa.

Kunnaksen Jukka kannatti puheenvuorossaan esitystäni, mutta asiaa vatvottaessa veti kannatuksensa veks. Onneks takuumies Herrasen Jone kannatti.

Mentiin siis äänestykseen. Saimme äänestyksessä yhden äänen puolellemme, ISO kiitos siitä suoraselkäisestä toiminnasta. En hannaa laittaa nimeä, jottei kyseinen rohkea ja suoraselkäinen itsenäisesti ajatteleva lautakunnan jäsen joudu siitä vaikeuksiin.

Asian käsittelyn aikana esitettiin erikoisia näkökantoja: kuulemma yo. listalla on vain neljä poliittista järjestöä. Muut ovat epäpoliittisia. En pysty millään poimimaan noista vain neljää. Osaako joku?

Esitin jälleen, että en haluaisi sotkea lapsia ja varhaisnuoria mihinkään poliittiseen toimintaan. En oikealle, en vasemmalle (ei punavihreäänkään) enkä keskelle.

Ajatusleikintynkää:
Perustetaan perussuomalaisuuteen vahvasti aatteensa nojaava lastenjärjestö. Kuuluisi sanoa varhaisnuorten, jotta saadaan häivytettyä lapsi-sana tästä yhteydestä.
Annetaan järjestölle nimeksi vaikka Nuoret PerSukarhut.
Huhuu! Haluaako joku lautakunnan jäsenistä, että lapsensa ilmoittaa kotiin tullessaan liittyneensä tähän ryhmään? Kättä rohkeasti ylös!

§63 Nuorten järjestöjen kohdeavustukset:
R3 Maahanmuuttajanuorten tuki ry:lle jaetaan 1200€. Haki RAY:ltä 145000 - ei saanut mitään. Suomen Pakolaisapu jakaa tälle yhdistykselle palkkiopohjaista avustusta. No mitäs tässä, eihän summa ole juuri mitään. Mutta - taas menee somaleille.
Yhdityksen sivuilla näkyy tällaisia nimiä ja kotipaikka on pähkis:

Puheenjohtaja
Aadan Irahim
Sihteeri
Shuwaq Mohamed
Yhteyshenkilö
Hassan said

Lisäksi pöydälle jaetussa aineistossa oli kulttuurijohtajan jakama Somaliland Seura ry:lle työllistämisavustus.

Mielenkiintoista, että Supo tutkii parhaillaan maailmalla suomea puhuvia ääri-islamistitaistelijoita. Me työnnetään suut silmät täyteen avustuksia ja kuitenkin aseellinen ääritoiminta kiinnostaa. Kiittämättömys on maailman palkka.

5 kommenttia:

Mikko Mäkelä kirjoitti...

Noista somalien avustuksista sen verran, että eihän urheilun harrastaminen omissa porukoissa ole välttämättä millään tavalla pois integraatiosta. Olen aiemminkin käyttänyt esimerkkinä omaa tytärtäni, joka käy noissa lattareiden erilaisissa lasten kerhoissa. Hän tosin on puoliksi suomalainen, mutta joka tapauksessa samanlaisten kummajaisten kanssa äidinkielellä harrastaminen kyllä selkeästi tekee hänestä eheämmän ja itsetunnoltaan vahvemman persoonan.

Kuvittelepa jos vaikka itse sattuisit muuttamaan esim. duunihommien takia ulkomaille. Olisiko sinusta kamalan huono tilanne, jos lapsesi pelaisia hokia muiden suomalaissiirtolaisten jengissä, vai olisiko hänen mielestäsi ehdottomasti mentävä kantaväestön porukoihin?

Ja joka tapauksessa on parempi, että somalit sporttaavat keskenään, kuin ovat keskenään sporttaamatta. Eikö?

Timo Uppala kirjoitti...

Moi Mikko ja kiitos asiallisesta kommentista mun provokatooriseen kirjoitukseen, jonka takana tosin seison edelleen 100%.

On hemmetin hyvä että harrastavat. Pointtina on se, että somaleita tuetaan eniten (mutu) ja samaan aikaan niillä on eniten integraatio-ongelmia. Onko tässä joku yhteys?

Missä on virolaisten harrastusjärjestöjen tuet, missä on saksalaisten tuet, brittien, vietnamilaisten, chileläisten jne.

Meidän ex-naapuri oli sakemanni, joka kävi 2 kertaa kuussa niiden omassa itse järjestetyssä kerhossa, jossa söivät saksalaisia safkoja ja pelasivat jotain seurapelejä. Ei siinä mitään kunnallista tukea tarvinnut.

Sama on suomalaisilla maahanmuuttajilla esim. USAssa. Olen vieraillut yhdessä tällaisessa.

Mikko Mäkelä kirjoitti...

Niin, näitähän voi pyöritellä ja kyseessä on ehkä jossain määrin muna vai kana -tyyppinen tilanne. Voihan nimittäin olla niinkin, että somaleita pitää tukea enemmän, koska integraatio ei ole kaikilta osin mennyt nappiin. Epäonnistumisen syyt ovat moninaiset ja hankalat ratkoa, mutta vaikea sentään uskoa, että integraatio-ongelmat johtuisivat liiallisesta yhteiskunnan tuesta.

Vaikeita juttuja.

PLD kirjoitti...

Ei se nyt oikein edistä integraatiota jos tuetaan toimintaa joka selkeästi edistää kulttuurien eriytymistä niiden kanssakäymisen sijaan.
Voiko olla niin että muut mamu-ryhmät haluavat ja pystyvät tulemaan toimeen kantaväestön kanssa ja oikeasti haluavat integroitua suomalaiseen yhteiskuntaan kun taas toisia ryhmiä ei voisi vähempää kiinnostaa, ja joiden tavoitteena on elää suomessa omana klaani-pohjaisena yhteiskuntana yhteiskuntamme sisällä?
Suomeen kuitenkin kotoutuu tällä hetkellä varsin hyvin moninaisia kansallisuuksia ja ryhmiä, joten en usko että suomalaisessa yhteiskunnassa tai sen tarjoamissa kotoutumistoimenpiteissä on mitään vikaa. Ennemmin uskon että niissä, jotka eivät näistä toimenpiteistä huolimatta sopeudu tänne, on vikaa.

Timo Uppala kirjoitti...

Naulan kantaan, juuri tätä yritin tuossa kirjoittaa. Eli oma halu ja tahto integroitua ja auttaa tätä yhteiskuntaa ratkaisee miten kyseinen ryhmä yhteiskuntaan sopeutuu.

Vaikuttaa, että tietyt ryhmät ovat tulleet tänne vaan poimimaan namit päältä.