Oli vähän tiukka aikataulu tälle päivälle: 5:50 ylös, lentokentälle -> 7:15 Ruotsin Älvsjö:hön Arlanda Expressillä ja Pendel Tågilla seminaariin, 13:50 lento takas Suomeen, kentältä suoraan kaupungintalolle 20 min. aikaisemmin kun KV-info alkoi. Yhdellä Burger Kingin Whopperilla koko päivä, onneksi kaupunki tarjos safkat ennen kokousta, muuten olis osunut napa selkärankaan.
Taas piti ihailla svedu-pettereiden joukkoliikennettä ja käyttäjien määrää; kun Arlanda Expressistä tuli T-Centralin asemalle, käytävillä painoi uskomaton määrä ihmisiä kohti junia. Ne kaikki kun olis omilla autoilla liikkeellä.
Infon etukäteen suurimmaksi asiaksi nousi Vantaa-Helsinki yhdistymisselvityksen esittely. Vaikka Lindtman varoitti politikoimasta tässä vaiheessa - silti politikoitiin. Lisäksi ärsyttää, kun pyytää puheenvuoroa kysyäkseen tarkennusta - kiilaa kaikki spedet muka vastakommenteilla väliin ja oma kysymysvuoro siirtyy eteenpäin koko ajan.
Yhdistymisselvityksessä askarruttaa muutama asia. Kysyin infossa, onko kysymyksessä todella vain selvitys ilman että se käynnistäisi yhdistymisprosessia automaattisesti. Vihreiden Petteri Niskanen (kaupunginhallituksen vpj - ei päässyt valtuustoon) vastasi, että kyseessä on vain selvitys. Eli, jos nyt päätetään tehdä yhdistymisselvitys ja samalla käynnistyy yhdistymisprosessi - on meille valehdeltu päin naamaa valtuustossa.
Lisäksi arveluttaa yhdistymisselvityksen hinta ja kuka sen maksaa. Vantaa tietysti. Tällaiseen kurjan talouden aikaan ei oikein tunnu järkevältä hommalta. Selvitys kannattaa teettää ulkopuolisella puolueettomalla taholla, koska muuten siitä ei tule hyvää tietoa päätöksenteon pohjaksi.
Virkamiehet ja osa valtuutetuista selvästi pelkäävät itsekkäästi oman paikkansa puolesta mikäli selvitys tehdään ja se osoittaisi yhdistymisen kannattavan. Mä ajattelen asiaa Vantaalaisen asukkaana, joka haluaisi palvelunsa tehokkaammin tuotettuna, halvemmalla ja lähempää. Kuitenkin näissä yhdistymisissä saattaa olla optioita, että vanhat jarrut saavat istua esim. 5 vuotta jollain tekaistulla positiolla hyvällä palkalla ettei niitä alkaisi itkettää.
Mitä hyötyä saadaan, jos kaksi surkean talouden kaupunkia naitetaan yhteen? Stadi tuottaa palvelunsa epävirallisten tutkimusten mukaan paljon kalliimmalla kuin Vantaa. Kumman tuotantomalli otetaan käyttöön? Nousisiko veroäyri? Kuulemma kummassakin kaupungissa nousisi 19,5:een... Noh, sen pitäisi selvitä selvityksestä.
Jos selvitys päätettäisiin tehdä, sen toimeksianto pitäisi olla äärimmäisen selkeä - yhdistymisen edut ja haitat kummankin kaupungin kannalta. Selvityksen jälkeen julkaistaisiin tulokset kaikille ja pidettäisiin neuvoa-antava kansanäänestys.
Kokoomuksella ja vihreillä on ilmiselvästi joku kettutytönhäntä kainalossa, niin valtavalla vimmalla tätä yhdistymisselvitystä ajetaan eteenpäin. Auta armias, jos äänestäisi selvityksen puolesta ja tulisi ilmi joku lehmänkauppa sieltä politikoinnin takaa. Vois harmittaa isolla V:llä.
Juurikkala esittely hyvinvointiselvitystä - kaikki hyvin lähes kaikilla mittareilla mitattuna. Kukahan näitä mittauksia oikein tekee ja miten? Vantaa on aina tehokkain pk-seudun kaupungeista - ja silti sillä menee huonoimmin. Ulkomaalaisten prosentuaalinen osuus työttömistä on nelinkertainen verrattuna kantaväestöön.
Joku kysyi kiinteistöverosta, kun valtio antoi mahdollisuuden kiinteistöveron korottamiselle. Paajanen vastasi, että n. 1% korotus on pakko tehdä kun valtio sitä kerran vaatii (!) Täh? Siis valtio mahdollistaa korotuksen, muttei vaadi. Taas on helppo rokottaa ihmisen perusasiasta - asumisesta. Ja taas karkotetaan hyviä veronmaksajia muualle.
Lopuksi monikulttuurisuuden tuulahduksia Länsi-Vantaalta: Myrtsin jäähallien iltavaksit ovat olleet ihmeissään, kun illalla ovat havainneet 1.hallin saunassa neljän romanimiehen (mannen) saunomassa omine lupineen. Tätä on tapahtunut kuulemma lähiaikoina kolmasti. Kannattaisi varmaan ottaa niiden vaatteet parempaan talteen pukkarista. Antaisi heppujen selviytyä sitä sitten omin nokkineen "kotiin".
Ehkä pitäisi vaan suvaita eri kulttuurin erityispiirteitä enemmän - ollaan liian ahdasmielisiä kun ei tällaista oma-aloitteellisuutta ymmärretä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
Ensinnäkin pakko sanoa että tämä sinun blogisi on todellakin tämän päivän politiikkaa, antaudut avoimeen keskusteluun niiden ihmisten kanssa joiden luottamusta nautit ja asetat mielipiteesi ja näkemyksesi kaikkien arvosteltaviksi.
Mitä tulee varsinaiseen asiaan niin teoriassa kaikki ratkaisut, ja etenkin tämän kokoluokan ratkaisut, tulee tehdä siten että päättävillä elimillä on kaikki mahdollinen informaatio asiasta saatavilla. Siinä mielessä selvityksen tekeminen on kannatettava idea. Nyt kuitenkin on kyse poliittisesta pelistä ja tämä on kovin kaukana loppujen lopuksi siitä ideaalisesta maailmasta jossa päätökset tehdään kaikkien yhteiseksi parhaaksi ja objektiivisesti.
Mainitsemaasi tapahtumien kulkua (selvitys-kansanäänestys-päätös) todennäköisempänä pidän tapahtumaketjua jossa ensin tehdään selvitys, sitten se asetetaan kaupungintalolle nähtäväksi, jossa sen näkee tasan se pieni vähemmistö joka on kunnan asioista niin kiinnostunut että käy siihen tutustumassa. Tämän jälkeen tehdään kabineteissa päätös jonka sanelee hyvin pitkälti hallituspuolueiden johto. Eli suomeksi - selvitys johtaa Helsingin ja Vantaan yhdistymiseen. Selvityksen teettämisen motiivit eivät epäilykseni mukaan ole suinkaan se että selvitetään hyödyt ja haitat, vaan se että voidaan jälkeenpäin sanoa että "kyllä me ollaan selvitys tehty". Kansanäänestystä kunnallispolitiikassa ei järjestetä. Onko joskus järjestetty? Suomessa?
Koko yhdistyminen on muutenkin mielestäni melko toivoton yritys. Vanha totuushan on että jos 1+1=2 ei liittoa kannata solmia, vaan sitten jos 1+1=64 niin kannattaa asiaa jo harkita.
Kiitos todella asiantuntevasta kommentista. Tunnut tietävän taustat, joita itsekin aavistelen tässä olevan takana.
Olen tullut näihin hommiin pystymetsästä eli täysin politiikan ulkopuolelta ja ainakin omassa kaveri- ja harrastuspiireissä voi puhuttuun sanaan luottaa. Eli suomeksi sanottuna en osaa/halua vielä epäillä mitään vilunkipeliä tuolla taustalla. Kysyn huomenna valtuustossa muutaman tarkennuksen; selvityksen kustannusarvion, ketä selvityksen tekijäksi on kaavailtu ja millainen toimeksianto tehtävälle on tekeillä. Sen jälkeen teen päätöksen.
Jos nyt tingitään kaikesta ja ollaan kuitenkin valmiit heittämään esim. 200 000€ selvitykseen... Jostain se on pois. Yritysmaailmasta tiedän ettei tuollaista laadukasta selvitystä, jossa on myös suosituksia aivan halvalla saa.
Kysyin tosiaan jo infossa että onko selvitys ensimmäinen askel yhdistymiseen ja monelta taholta vakuuteltiin ettei ole. Muistan ne ketkä näin sanoivat.
Huomenna on TÄRKEÄ päivä! Toivottavasti tehdään vantaalaisten asukkaiden kannalta hyvä päätös.
Lähetä kommentti