lauantai 7. tammikuuta 2012

Ja toinen julkaisematon mielipidekirjoitus, nyt Hesariin

Eipä julkaistu tätäkään kirjoitusta, jonka skrivasin ja lähetin Hesariin 29.12.2011.
Rahan tuhlaaminen jatkuu ja jatkuu. Julkisen sektorin kulut paisuu ja paisuu. Menokurin sijaan esitetään veronkorotuksia lääkkeeksi joka paikkaan. Se ei ole oikea tapa. Kaikkia investointeja ei pidä laittaa jäihin, mutta tärkeysjärjestys pitää olla. Ja sitä paitsi, eiköhän Vantaa ole hoitanut oman osuutensa julkisen sektorin investoinneista ja työllistämisestä.

Oon oikeasti huolissani miten tästä selvitään.

"Helsingin Sanomat uutisoi kaupunkisivuillaan 27.12.2011 Vantaan Håkansbölen kartanon kohtalon kirkastumisesta. Hienoa, että edes jotain kirkastuu jossain.
Kolikon toinen puoli tässä riehakkaassa ilakoinnissa on rahoitus. Kaupungin jatkuvasti kasvava velkataakka lisääntyy entisestään. Esimerkiksi nyt kirkastuvan Håkansbölen lopputöihin on vuosina 2014-2016 arvioitu hupenevan 2,9 miljoonaa euroa.

Håkansböle ei ole suinkaan ainoa rahareikä Vantaalla: kaupungintaloa peruskorjataan parhaillaan, lasten ja nuorten kulttuurikeskus Orvokin korjauksiin esitetään vuosina 2013-2015 4,7 miljoonaa euroa, Martinus- Salin peruskorjaukseen 2012-2016 1,5 miljoonaa euroa , Kuusijärven päärakennuksen peruskorjaukseen vuosina 2012-2013 yhteensä 1,7 miljoonaa euroa, Heureka havittelee laajennusta ja joka paikassa muuallakin ollaan remonttia vailla. Lisäksi osallistumme toki ilomielin Helsingin World Design Capital hankkeeseen 1,1 miljoonalla eurolla ja avustamme milloin mitäkin, aivan niinkuin ennenkin.

Elmon urheilukeskuksen perusinfran aloituskuluihin myönnettiin budjettineuvotteluissa vuodelle 1,5 miljoonaa euroa - hankkeen kokonaiskustannusten on arvioitu nousevan lähes 60 miljoonaan euroon.

Edellä mainittujen investointien lisäksi Kehäradan ja Marja-Vantaan vaatimien lainojen takaisinmaksu kasvavine korkokuluineen sekä vuodessa 5% kasvavat menot tukaloittavat tilannettamme entisestään lähivuosina. Maksamme Vantaalla pelkkiä korkokuluja esimerkiksi vuonna 2015 n. 40 miljoonaa euroa, nykyisellä korkotasolla. Tämä tarkoittaisi siis vuoden jokaisena päivänä n. 109 000 euron maksua pelkkiin lainan korkoihin.

Hengen, terveyden ja koulutuksen takaavien peruspalveluiden edes jonkinlaisen tason turvaaminen vaatii nyt menojen ja investointien priorisointia sekä uusia toimintamalleja. Esimerkiksi Elmon urheilukeskuksen sijaan jääurheilijoiden tilannetta voisi helpottaa rakennuttamalla jäähallit jo olemassa olevien urheilupuistojen alueelle kumppanien kanssa.
Suomen neljänneksi suurimman kaupungin velkaantumisasteella on myös valtakunnantasolla merkitystä. Jatkuvasti paisuvan julkisen sektorin menokuria kuulutetaan joka puolella, mutta käytännön toimet loistavat poissaolollaan. Hirvittää.

Timo Uppala
kaupunginvaltuutettu (PS)
Vantaa"

3 kommenttia:

Juha Juntunen kirjoitti...

Asiaa. Ihmiset voisivat alkaa oikeasti miettiä missä mennään, kun nämä vain julkaistaisiin..
Toivotaan nyt, että Vantaalla saadaan jotain tolkkua investointeihin, menoihin ja lainanottoon. Kohta on korkokulut tähtitieteellisä ja hirvittää täälläkkin. Toivottavasti ei innostuta kohottamaan imagoa, tyyliin Guggenheim ja tietty velaksi...
Tsemppiä valtuustotyöhön, sitä varmaan tarvitaan.

PLD kirjoitti...

On se hämmästyttävää miten kerta toisensa jälkeen poliitikot todistavat kansalle että matematiikan perusopinnot on jäänyt suorittamatta. Kulutetaan vaan ja lisätään investointeja vaikka rahaa ei ole maksaa edellisiäkään menoja. Jos pentti peruspulliainen toimisi samalla tavalla niin aika äkkiä herra pankinjohtaja pistäisi lopun leikille. Toista se on politiikan kanssa. Tosin, täytyy myöntää että politiikan tekijöillä on käytössä sellainen keino jota tavallisilla ihmisillä ei ole, nimittäin häpeilemätön sumutus, jos joku vaatii poliitikkoa tilille siitä että menoja lisätään niin samantien alkaa poliittisen jagonin taukoamaton suoltaminen - puhutaan kulttuurin rikastamisesta ja kestävysvajeen paikkaamisesta sekä investointien välttämättömyydestä talouden elvyttämiseksi.
Juuri tämän takia on todella hienoa Timo että jaksat pitää tätä blogia. Ei mitään turhaa paskanjauhantaa ja sumutusta vaan puhdasta asiaa niiden oikeilla nimillä.
Jatka samaan malliin!

Timo Uppala kirjoitti...

Kiitos kannustavista kommenteista. En tiedä miten ja missä näitä asioita pitäisi tuoda paremmin esille. Puheenvuoroissa valtuustossa näistä ei siteerata lehdissä mitään, eikä mielipidekirjoituksia tosiaan julkaista. Printtijulkisuus on näkyvämpää, mutta sinne pääsyä kontrolloi punavihreäarmeijakunta.

On ihan turha jälkiviisastella sitten kun ollaan todella pahassa jamassa. Olisin valmis priorisoimaan tässä vaiheessa, mutta virkamiehet ja "johtavat" poliitikot toimivat kuin mitään ei olisi tapahtunut.