maanantai 23. toukokuuta 2011

Valtuustoseminaarissa, mökillä ja kaupunginjohtajaa valitsemassa

Anteeksi viive blogin päivityksessä. On ollut aika sutinaa joka puolella, joten ehdin nyt vasta kirjaamaan tapahtumarikkaiden viikkojen asioita.

Tänään duunissa tuli kaveri kädestä pitäen kiittämään bloggauksista. Kuulemma jotkut ajattelevat aika samoin mun kanssa asioista. Linkkiä on myös lähetetty eteenpäin. Bloggaus rikkoo kuulemma punavihreässä mediassa edistettävää tarkoitushakuista maalailua persujen kannattajaprofiilista camohousuisten leijonavaakunariipusten white trash - jenginä.

Kova temppu suomalaiselta tulla kiittämään kasvotusten. Tämän kaltainen tunnustus auttaa jaksamaan eteenpäin tällä via dolorosalla. Kiitos vielä kerran.

Vantaan kaupunginvaltuuston seminaari järjestettiin 19.-20.5. Valkeakoskella. Ajelin prätkällä keskiviikkoiltana mökille rapsakassa n. 5 C kelissä. Perillä olin joskus klo 23, koska lähtö viivästyi prätkän venttiilien säädön vuoksi. Nyt oli kaikki kohdallaan ja matka taittui rivakasti, ilman kilinöitä ja kolinoita. Lisäksi kaiken kaikkiaan hieno ajaa mopolla, jossa on jarrut! Ekan maailmansodan aikaisen tekniikan eteenpäin vievää voimaa hillitään nyt avaruusajan italialaisilla jarrupuristajilla:



Aamulla ylös ja kohti Valkeakoskea, 44 km siivu kohti pohjoista. Perillä tsufeet ja sitten rankkoja esityksiä kuuntelemaan Vantaan taloudesta. Hardcore-tekstiä kertakaikkiaan. Muutama poiminta:

- vuonna 2001 lainakanta 181 miljoonaa euroa
- vuonna 2010 lainakanta 750 miljoonaa euroa. Kasvua siis 415% 10 vuodessa
- kaupunki velkaantuu edelleen ja saavuttaa miljardin euron rajan viimeistään vuonna 2014
- vuosikate on riittänyt ainoastaan muutamina vuosina kattamaan poistot
- investointien taso Vantaalla on merkittävästi poistoja suurempi
- tulorahoitus on riittämätön kattamaan uusinvestoinnit
- investoinnit rahoitetaan pääosin lainalla
- joka vuosi kaupunki maksaa lyhennyksiä (rahaa kassasta) 50-140 miljoonaa euroa
- lainojen lyhennykset rahoitetaan uudella, selkeästi aikaisempaa huonompiehtoisella lainarahalla
- lainojen määrä 2010 n. 800 miljoonaa euroa, kaupungin konserniyhtiöt mukana ja lainaa on yhteensä n. 1,7 miljardia euroa
- verotulot 2010 n. 800 miljoonaa euroa
- tilikauden tulos 2011 arvioitu -30 miljoonaa euroa
- vuosikate arvioitu 2011 40 miljoonaa euroa
- toimintakate arvioitu 2011 -926 miljoonaa euroa
- korkokulut arvioitu 2011 22 miljoonaa euroa
- työttömyysprosentti maaliskuussa 2011 8,1% (pk-seudun huonoin)

No mitäs? Kuinkas monta Hiekkaharjun nuorisotilan remonttia a 1,4 miljoonaa euroa laitetaan? Eikä tuo summa edes riitä, lähellekään. Vai olisiko ollut järkevämpi vuokrata korvaavat tilat jostain ja laittaa vanha mesta sileeksi ja myydä alue tonttimaana ulos? Tai tuntuuko oopperan tukeminen 0,5 miljoonalla eurolla järkevältä tässä tilanteessa? Entä tanssiteatteri Raatikko ja muut tuettavat ammattitaiteilijat, tuntuuko yhtään pistosta omatunnossa, kun samaan aikaan muualla joudutaan puristelemaan munia ja miettimään mistä penteleestä haalitaan rahat peruspalveluihin. Vuoden alusta keräämieni tietojen pohjalta maahanmuuttajien järjestöille on virrannut rahaa Vantaan ehtymättömastä sammiosta 28 935 euroa. Nappikauppaa koko kaupngin tasolla, mutta silti.

Mutta hei - ei mitään, annetaan vaan rahaa sinne tänne niinkuin ennenkin. Juna kulkee kiihtyvällä vauhdilla vääjäämättä kohti katkennutta siltaa, mutta junassa vaan laulu raikuu ja tanssi jatkuu.

Jakaannuimme seminaariesitysten jälkeen neljään ryhmään yli puoluerajojen pohtimaan miten tästä ponkaistaan takaisin pinnalle. Ryhmien aihealueet: talous, maankäyttö ja elinkeinopolitiikka, hyvinvointi ja palvelujen järjestäminen ja työllisyys.

Valitsin talouryhmän. Pähkimme annettujen kysymysten äärellä esityksemme valmiiksi klo 19:30 mennessä. Saimme aikaan yksimielisesti esityksemme. Esityksen pääkohdat:

- Maanmyynnin tuotot investointeihin

- Menojen sopeuttaminen. Arvioitu menojen kasvu ollut 4 % - ryhmä esitti yksimielisesti maksimissaan 2 % menojen kasvua. Turvataan peruspalvelut – kärjistäen henkeen, terveyteen ja koulutukseen liittyvät palvelut.

- Investoinnit kuriin. Investointien kokonaismääräksi esitetty alun perin 231
miljoonaa euroa – ryhmä esitti yksimielisesti investointitasoksi vuodelle 2012
130 miljoonaa euroa ja 2013 100 miljoonaa euroa. Näihin sovittuihin investointien kokonaismääriin ei kuulu kehärata, 65 miljoonaa euroa vuodessa. Painopiste siis jo käynnissä olevissa isoissa hankkeissa – kehärata, kehä III ja Marja-Vantaa, muita investointeja joudutaan karsimaan ja priorisoimaan.

- Elokuun valtuustoseminaariin valtuusto saa nähtäväkseen rahoitusalan ammattilaisten laatiman Vantaan kaupungin velanhoito-ohjelman

- Veroprosentit nykyisellään, maksut tarkistetaan vuosittain

Ryhmätyötilassa ei kuultu soraääniä, sovimme sentään mm. Elmon urheilupuiston rakennushankkeen lykkämisestä eteenpäin. Elmon kustannuksiksi on arvioitu 50 miljoonaa euroa. Käyttökustannukset / vuosi 5 miljoonaa euroa. Ennen ensimmäistäkään mökkiä alueella, siellä pitää tehdä lähes 10 miljoonaa euroa maksava perusinfran rakentaminen. Näin meille on kerrottu.

Tämä on mulle henk.koht. rankka uhraus. Elmon hanke jelppisi Vantaan hävettävän surkeaa jäähallitarjontaa. Mutta ei auta ei. Meidät valittiin päättämään asioista ja priorisoimaan tiukassa tilanteessa. Nyt on priorisoitava. Uhkaako Elmon lykkääminen kenenkään henkeä, terveyttä tai huonontaako se kenenkään koulutusmahdollisuuksia? Ei - siis lykätään eteenpäin. Palveluiden priorisointi periaatteella henkeä ja terveyttä uhkaavat on lainaus talousryhmää vetäneeltä Niinistön Jaakolta. Osuvasti sanottu ja niin valitettavan totta.

Voimme sen sijaan kehitellä esim. jäähallihankkeita kumppanien kanssa. Esimerkiksi Myrtsissä ja Tiksissä on kaikki perusinfra ja käyttöyhtiötkin valmiina.

Olen ollut kategorisesti kaikkia valtuuston ylimääräisiä kissanristiäisiä vastaan. Klisee, mutta silti - reipas illanvietto oikeasti yhdisti. Ei me ihmisinä flaidata - asiat matsaa keskenään. Meillä on vaan eri arvotukset. Hauskaa oli, Mäkelän Mikon (vihreä valtuutettu) ja mun hotellihuone oli jatkopaikka. Läppärin ruutu kertoi aamulla, että yöllä Groovesharkista oli soitettu Hurriganesta. Aika yllättävää.

Pidin perjantaiaamuna talousryhmän esityksen koko valtuustolle ja virkamiehille, herättyäni n. 10 min. ennen esityksen alkamista Johanneksen tekstiviestiin "ootko tulossa, ohjelma on alkanut" tai jotain. Herätessä tuntui, että älykkyysosamäärä pyöri abt. keskivertosimpanssin tasolla. Vedin räpin kuitenkin jotenkin läpi aika rapean olotilan vallitessa.

Puolen päivän jälkeen mopon päälle ja upeassa kelissä kohti mökkiä. Mopo toimi loistavasti mutkaisilla hämäläisillä maanteillä. Tätä oli odotettu koko f-king talvi. Ai perhana, tää mopomatka tallentui pysyvään muistiin!

Mökillä hitsasin grillikatoksen huuvan kasaan (leveyttä 140 cm) ja kasasin katoksen keittiökaapit. Huuvan pellit kanttasi yks pläkkäri, joten ei tarvinnut kuin heftata saumat kiinni.

Sunnuntaina naru (kaasuvaijeri) kireellä himan kautta Leijaan, jossa kokoomuksen ja demarien ryhmät olivat tapaamassa meidän ryhmäämme. Yritin käydä moikkaamassa Attea, joka oli lomilla intistä. Heppu oli muualla, joten ei nähty ja myöhästyin vähän Leijaan sovitusta ekasta tapaamisesta.

Palaverien aiheena oli valtuuston maanantain 23.5. kokous. Ja mikäs siellä? Kaupunginjohtajan valinta! Kiitettävällä asenteella kokoomus ja demarit yrittivät saada meitä ryhmänä ehdokkaittensa taakse. Jatkoimme edelleen samaa linjaa: ei ryhmäkuria, joten kaikki saivat äänestää oman tahtonsa mukaan.

Kokouksessa ehdolla kaupunginjohtajiksi olivat, aakkosjärjestyksessä: apul.kaupunginjohtaja talousmies Martti Lipponen (kok.), apul.kaupunginjohtaja maankäytön erikoismies Jukka Peltomäki (SDP), vtm. Hannu Rossilahti (kesk.) ja apul.kaupunginjohtaja, sosiaali- ja terveyspalveluiden erikoismies Jukka T. Salminen (kok.).

Koska kyseessä oli henkilövaali, suoritettiin äänestys suljettuna lippuänestyksenä. Huhu väitti, että kokoomuslaiset joutuivat näyttämään toisille lippunsa jotta ryhmäkurin pitävyys olisi varmistettu. En tsekannut tapahtuiko näin myös käytännössä - väite lienee olleen bullshittiä.

Oletettiin että äänestys menee toiselle kierrokselle eli kukaan ehdokkaista ei saisi ekalla kierroksella yli 50% äänistä. Toisin kävi; perusvantaalainen (tosin stadissa syntynyt ja ekat vuotensa siellä budjannut) Jukka Peltomäki valittiin hommaan.

Ei Peltomäki ole huono valinta. Mies tuntee Vantaan läpikotaisin ja osaa taatusti pelata peliä Stadin, Espoon ja valtion kanssa. Aika näyttää, onko miehestä tiukaksi "konsernijohtajaksi", joka laittaa toimialat raportoimaan säntillisesti tulonsa ja menonsa. Nyt on kova tarve napakalle ja kuitenkin yhteistyökykyiselle ja motivoivalle johtajalle.

Pari kertaa on tuntunut oikeasti siltä, että pääsee päättämään asioista. Tää kaupunginjohtajan valinta oli niistä toinen. Eka oli päätös Helsingin ja Vantaan yhdistymisprosessin jatkamisesta. Muuten ollaan menty muiden puolueiden ja näiden omien virkamiesten tekemien päätösten mukaan.

Jättiläisesityslistalla oli myös mm. tärkeä tarkastuslautakunnan arviointikertomus, viime vuoden tilipäätöksen hyväksyminen ja tämän vuoden osavuosikatsaus.
Joskus kokouksissa on muutama selostus ja peri nimitystä. Joskus taas ympätään kaikkia tärkeitä asioita samaan könttään, niinkuin nyt.

Lopuksi käytimme ryhmäpuheenvuorot ensivuoden taloussuunnitelman lähetekeskustelussa. Pidin PS:n ryhmäpuheenvuoron. Puheenvuoro alla:

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja muut kuulijat.

Kuluvalla valtuustokaudella olemme jo kahteen otteeseen tässä taloussuunnitelman lähetekeskustelussa. Kummallakin aiemmalla kerralla olemme päivitelleet kotikaupunkimme investointitasoa ja toimintamenojen kasvua.

Vaikka moni onkin aiemmissa lähetekeskusteluissa päivitellyt taloutemme tilaa, on kuitenkin sama meno jatkunut syksyn budjettikäsittelyissä. Esimerkiksi viime vuonna viimeisissä korineuvotteluissa päätettiin lisätä menoja n. 2 miljoonalla eurolla. Kevään lähetekeskustelujen ja syksyn päätösten logiikka ei ole vielä kohdannut.

Viime torstain kaupunginvaltuuston seminaarin alustusesityksistä vs. kaupunginjohtaja Lipposen ja vs. apulaiskaupunginjohtaja Van Nuesin inhorealistiset esitykset saivat aikaan ihmeen - eri puolueista koostunut talousasioita käsitellyt ryhmä päätyi esityksissään yksimielisesti esittämään kolmea pääviestiä taloussuunnitelman käsittelyyn. Tässä vielä kertauksena nämä viestit kaikille, etenkin niille, jotka eivät päässeet seminaariin mukaan:

1. Menojen sopeuttaminen. Arvioitu menojen kasvu ollut 4 % - ryhmä esitti yksimielisesti maksimissaan 2 % menojen kasvua. Turvataan peruspalvelut –
kärjistäen henkeen, terveyteen ja koulutukseen liittyvät palvelut.

2. Investoinnit kuriin. Investointien kokonaismääräksi esitetty alun perin 231
miljoonaa euroa – ryhmä esitti yksimielisesti investointitasoksi vuodelle 2012
130 miljoonaa euroa ja 2013 100 miljoonaa euroa. Näihin sovittuihin investointien kokonaismääriin ei kuulu kehärata, 65 miljoonaa euroa vuodessa. Painopiste siis jo käynnissä olevissa isoissa hankkeissa – kehärata, kehä III ja Marja-Vantaa, muita investointeja joudutaan karsimaan ja priorisoimaan.

3. Elokuun valtuustoseminaariin valtuusto saa nähtäväkseen rahoitusalan
ammattilaisten laatiman Vantaan kaupungin velanhoito-ohjelman.

Meidän on myös pakko väkiluvultamme Suomen neljänneksi suurimpana kaupunkina
kantaa oma vastuumme koko Suomen julkisen talouden tilanteesta. Yli puoluerajojen annettu valtuutettujen laatima taloustilanteen paranemiseen tähtäävä lista pitää sisällään karun sanoman: syksyllä pitää olla valmis myös ikävään päätöksentekoon – leikkauksiin ja priorisointiin. Sitä varten täällä olemme - päättämässä asioista ja asioiden tärkeysjärjestyksestä. Nyt ei enää riitä virkamiesten päätösesityksiin tehdyt sanamuotomuutokset – nyt mennään asioiden ytimeen ja konkretiaan. Mikä on tärkeää ja mikä vähemmän tärkeää.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen rooli yksittäisille ihmiselle on merkittävin. Suurena haasteena on väestön ikääntyminen, työttömyyden aiheuttamien moninaisten sosiaalisten ja terveydellisten ongelmien hoitaminen sekä hoitojonojen lyhentäminen. Sosiaali- ja terveyspalvelut olisi asetettava toimialojen välisessä priorisoinnissa kärkeen.

En esimerkiksi itse olisi aiemmin kuvitellut olevani mukana päätöksessä siirtää Elmon urheilupuiston aloitusta kokonaisuudessaan myöhäisemmäksi. Vantaan jääratojen määrä suhteessa asukaslukuun on pääkaupunkiseudun ylivoimaisesti huonoin. Nyt on pakko siirtää tätä n. 50 miljoonan euron hanketta eteenpäin. Voimme sen sijaan käynnistää uusien jääratojen rakentamishankkeet kumppanien kanssa lisätäksemme kaupunkimme houkuttelevuutta ja taataksemme harjoittelumahdollisuudet pienille ilmaveivaajille jotka MM-huuman jälkimaininkeina ryntäävät urheiluseuroihin. Nykyisin vantaalaiset seurat joutuvat tarjoamaan ei-oota.

Meidän on nyt pakko miettiä entistä enemmän vaihtoehtoisia palveluiden tuotantotapoja. Menojen kurissapitämisessä siteeraan ex-olympiavoittajan ja maailmanmestarin väitettyä lausumaa: ”jokainen tsäänssi on mahdollisuus”.

Lause pitää sisällään viisauden, jokainen menojen karsimismahdollisuus pitää tarkastaa kahteen kertaan - löytyykö vielä nipistettävää ja onko juuri tämä menokohde nyt ehdottoman tarpeellinen.

Arvoisa valtuuston puheenjohtaja, olemme mukana kantamassa vastuutamme myös ikävässä päätöksenteossa. Meillä on nyt käynnissä olevien isojen hankkeiden jälkeen pääkaupunkiseudun parhaimmat liikenneväylät ja tehokas lähijunaliikenne. Niistä lähtökohdista on hyvä ponnistaa eteenpäin, kunhan nyt selviämme tämän vaikeimman ajan yli. Ja miksei selvittäisi, kun yhteistä tahtoakin on.


Pitkä kokous päättyi joskus klo 22:00 aikoihin.

Hakkaraisesta. Punavihreä mössömedia on tarkoitushakuisesti etsinyt laumasta helpoimmin saalistettavan maalin. Asettivat tälle ansan ja saivat helposti nalkkiin. Nyt tämä jaagaaminen alkaa saada jo kiusaamisen täyttävät tunnusmerkit. Samaan aikaan sivu-uutisina kerrotaan Portugalille jaettavista tuista.

En tunne moista Hakkaraista olenkaan, mutta väittäisin että melkein kaikista kansanedustajista saadaan penkomalla esiin menneisyyden haamuja. Jos ei ole arpia nahassa, ei ole riittävästi elämänkokemusta päättää toisten asioista.

Loppuun kuva musta ja broidista synnyinkotimme edessä. Hima sijaitsi Vapaalassa (eli Frisussa) osoitteessa Vanha Hämeenkyläntie 12. Käytiin broidin kanssa kiertamässä fillareilla kaikki lapsuusajan tutut mestat. Oli erittäin mukava reissu. Oman naapuruston asukkaat oli tietysti vaihtuneet lähes totaalisesti, mutta nähtiin postia hakemassa kavereittemme äiti, jonka kanssa juttelimme pitkät tovit.

Ei kommentteja: