tiistai 1. helmikuuta 2011
Helsinki ei yhdisty Vantaaseen - historiallinen kokous 31.1.2011
Tässä kokouksessa päätettiin Helsinki-Vantaan yhdistymisselvityksen jatkamisesta. Tämän valtuuston isoin päätös. Pitkän linjan kunnallispoliitikot sanoivat samaa.
Ekaksi käytiin läpi kaupunginvaltuuston puheenjohtajien, kaupunginhallituksen ja konsernijaoston paikat. Vihreiden osalta tuli muutos Leena Korhosesta tuli valtuuston varapj ja Mikko Mäkelä Myrtsistä nimitettiin kaupungin hallitukseen ja konsernijaostoon.
Näiden jälkeen perinteisiä lautakuntien jäsenten vaihdoksia. Nimitysmuutokset käynnistivät kohtuullisen ison ruletin, varsinaiset luottamuspaikkojen onnenpyörän.
Seuraavana Myyrmäen Urheilupuiston kaavamuutos, joka mahdollistaa hotellirakentamisen futishallin viereen, ISS-stadionin kattamisen ja liikuntapaikkojen lisärakentamisen 4000 m2:llä.
Kysyin puheenvuorossani mahdollistaako kaava myös kipeästi kaivatun jäähallirakentamisen Myrtsin urheilupuiston alueelle. Peltomäki vastasi, että lisäjään rakentaminen on kaavassa mahdollista.
Sitten itseasiaan, Helsinki-Vantaan yhdistymiseen. Sain pitää oman puheenvuoron tokassa erässä ryhmittäin läpikäytäessä:
Puheenvuoroni on tässä:
"Tänään olemme perimmäisten kysymysten äärellä, lopetetaanko Helsingin ja Vantaan yhdistymisselvitysten tekeminen tähän, vai jatkammeko kuntajakolain mukaista, kaupunkien yhdistymiseen tähtäävää valmistelua. Kuntajakolain mukaan selvitysten jatkamispäätös on osa yhdistymiseen johtavaa prosessia. Se juna ei enää U-käännöstä tee, vaikka täällä kuinka toisin toitotetaan.
Kiitos kummankin kaupungin virkamiehille ja mukana olleille luottamushenkilöille, selvityksen tulos on selkeää luettavaa, loppuraportti on myös erittäin hyvin jäsennelty.
Raportti osoittaa merkittäviä eroja kaupunkien tavoissa tuottaa palveluita. Etenkin Helsingille raportti on erinomainen lähtökohta oman toimintansa kehittämiseen.
Meille vantaalaisille raportti tuottaa kerrankin ylpeilyn aihetta, olemme tehokkaampia, tuottavampia ja nykyaikaisempia. Ja heti perään pitää pyytää hillitsemään omahyväistä hymyilyä – meillä on edelleen omat mittavien investointien aiheuttamat jättiläishaasteemme – toimintaa on edelleen tehostettava, sekä tarpeettomia menoja karsittava. Jokainen menoerä menon suuruudesta huolimatta on puntaroitava tarkkaan.
Yksi oleellinen asia raporteista puuttuu. Olisi ollut erittäin helppoa vertailla organisaatiorakenteita esittämällä toimialoittain kuinka monta porrasta on kaupungin alimman tason työntekijän ja kaupunginjohtajan välillä. Uskon ja toivon, että olisimme saaneet tässä vertailussa paremman tuloksen.
Olisi todella mielenkiintoista tietää mikä on todellisena vaikuttimina tämän kaupunkien yhdistymiskiiman takana. Onko johtavien virkamiesten paikat jo jaettu yhdistymistä puoltavien ryhmien kesken? Onko taustalla jotain isompaa, jotain lupauksia yhdistymisen puuhamiehille?
On perusteltu, että yhdistymisellä saadaan aikaan säästöjä:
- Loppuraportti osoittaa selvästi, ettei yhdistymisellä saavuteta säästöjä – päinvastoin, alkuvaiheessa yhdistyminen lisää kuluja huomattavasti, mm. tietojärjestelmien ja palkkauksen yhdenmukaistamisen vuoksi.
- lisäksi kuntajakolain mukainen 5 vuoden irtisanomissuoja estää tehokkaasti hallinnon päällekkäisyyksien purkamisen
- yhdistyminen olisi mittava muutos kaupunkien työntekijöille, jotka vain vaivoin pystyvät peittelemään tällä hetkellä innokkuuttaan yhdistymiseen. Muutosvastarinta ja epäselvät vastuujaot murentaisivat palveluiden tasoa.
On myös perusteltu, että kuntalaisten palvelut paranevat:
- Loppuraportista voi kuitenkin lukea otsallaankin, että parhaassa tapauksessa vantaalaisilla palvelut pysyisivät ennallaan, Helsingissä taas palveluita pitäisi hakea kauempaa
- jos kaupunkien rajat poistuisivat, joukkoliikenteen maksut nousisivat takuuvarmasti nykyisen Helsingin rajojen sisällä. Vyöhykemaksut nostaisivat myös vantaalaisten matkojen hintoja
- vaikutusmahdollisuudet oman asuinalueen kehittämiseen vähenisivät merkittävästi
Tapani Mäkinen peräsi päättäjiltä rohkeutta, sitä saa mitä tilaa:
Jos katsotaan Vantaan karttaa, lentokenttä jakaa Vantaan kapeimmalta kohdalta kahteen alueeseen, Länsi- ja Itä-Vantaaseen. Mikäli Vantaa aiotaan oikeasti ajaa alas ja siten vähentää pääkaupunkiseudun kuntia, olisi luontevaa pohtia myös yhtenä vaihtoehtona Espoon liittämistä Länsi-Vantaaseen ja Helsingin liittämistä Itä-Vantaaseen. Tätä vaihtoehtoa ei ole käsitelty missään vaiheessa. En puhu tässä yhteydessä mitään Espoo-Kauniainen kuviosta.
Arvoisa puheenjohtaja, parasta on kuitenkin säilyttää Vantaa itsenäisenä kaupunkina. Naapureiden kanssa yhteistyötä lisäämällä asukkaiden palvelut paranevat ja verovaroja säästyy."
Todellakin, kaupungin lakimiehen mukaan kuntajakolain henki on, että yhdistymisselvitykseen mentäessä, kumpikin kunta haluaa yhdistyä. Vaikka Hesarin pääkirjoitus 31.1.2011 toisin väitti. Niin väitettiin myös monessa puheenvuorossa.
Enkä edelleenkään vastustanut liitosta sen vuoksi, että valtuustopaikka menisi yhdistymeessä kaupungissa. Kauankohan tätä tarvitsee jankata.
57 puheenvuoroa, keskustelu päättyi klo 21:57.
Äänestys 45-22, Helsinki-Vantaan yhdistymisselvitystä ei jatketa. Huomiota herättävää oli, että kolme kokoomuslaista valtuutettua äänesti yhdistymisselvityksen jatkamista vastaan! Todella rohkeita henkilöitä, toiminta omassa ryhmässä saattaa olla jatkossa hankalaa...
Tiedotusvälineitä oli paikalla hemmetisti. OSa kansanedustajaehdokkaista liehitteli median ympärillä valmiina tekemään mitä vaan, jos olisivat päässeet haastatteluun. Paino sanoilla valmiita tekemään mitä vaan.
Valtuutetut ja media ottivat kuvia äänestystaulusta äänestyksen jälkeen. Oli se niin historiallinen päätös.
Asialistalla kaksiportainen seutuhallintomalli eli miten hoidetaan jatkossa kuntien välinen yhteustyö mm. maankäytön, liikenteen jne. osalta. Päätettiin jatkaa selvittämistä. Kaikkien ryhmien allekirjoitettama tehtiin pöytäkirjalausuma, että KH:n on valmisteltava huhtikuuhun mennessä tähän Vantaan kanta.
Kokous kesti 9 tuntia.
Loppuun kuva 31.1.2011 duunin partsilta. Että voi olla talvinen auringonnousu komea:
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti