torstai 17. toukokuuta 2012

Vapaa-ajan lautakunnan isojakokokous, tammimetsän rauha uhattuna, motskarinäyttelyä

Sain prätkän ajokuntoon toukokuun tokalla viikolla. Nyt en talven aikana tehnyt ihmeempää päivitystä motukkaan. Vaihdoin takapytyn venttiilikopan tiivisteen, uusin renkaat ja väkertelin uudet pakoputket uusine äänenvaimentajineen. Nyt on äänenvaimentajat, jotka toimivat nimensä mukaan. Vanha sanonta "prätkän äänet mitattuna desibeleissä on kääntäen verrannollinen kuskin älykkyysosamäärään" sai poikkeuksen.

SuperTrapp Race Mufflerit antavat hiljaisemmat äänet ja mikä parasta - paremmat tehot. Alavääntö on parempi.

Järjestimme motskarinäyttelyn Myyrmäen jäähallilla. Tapahtuma oli osa Vantaan Kaupunkijuhlaa. 20-30 henkeä talkooporukassa reippaalla otteella takasi onnistuneet järjestelyt. Keli teki tepposet, arktisen kylmä tuuli karkotti suuremman yleisöryntäyksen pois. Harmi, olimme saaneet hienoja motskareita näytille ja mm. erikoisuutena Teuron-kylästä Hämeestä maamoottoriharrastajien maamoottoreita. Aikansa erilaisten käyttötarkoitusten voimanlähteiden käynti oli epäsäännöllistä, mutta varmaa. Näillä moottoreilla on sielu. Kuvia näyttelystä täällä (klikkaa).

Järjestimme myös jäähallissa samaan aikaan motskariharrastajien lätkäturnauksen. Kahdessa hallissa alkusarjat ja 1. hallissa mitalimatsit. Sijoituimme hopealle Hyvinkää/Riihimäki akselilta saapuneiden Puolipuristajien jälkeen. Mukana oli myös Norrtäljestä Twin Clubin jengi, joten turnaus oli kansainvälinen.

Tuomelan tammimetsä Hämeenkylässä uhattuna

Kävin esittelemässä Vantaan kaavasuunnittelijalle ja maisema-arkkitehdille Tuomelan tammimetsäaluetta, jonka läheisyyteen suunnitellaan Pähkinärinne 4 kaavaa. Lisärakentamista n. 20 000m2. Laitoin pääasiassa itävantaalaisista luottamushenkilöistä koostuvaan kaupunkisuunnittelulautakuntaan ennakkotietoa tästä alueesta, mutta sain ylimalkaisen "Kaava ei koske tammimetsää" vastauksen. Ihmiset, jotka asuvat aivan toisella puolella kaupunkia, eivätkä todellakaan tiedä alueesta yhtään mitään.

Ongelma muodostuu sitä, että uuden asuinalueen ihmiset alkavat varmasti käyttää Hämeenkyläntietä kulkuväylänään pohjoiseen, liikkuessaan mm. uuteen Vihdintien ja Kehä III:sen risteysalueelle rakennettavaan kauppaan. Hämeenkyläntie (Heurlinin tie tai "Reijon tie" kulkee tammimetsän ja Tuomelan tilan läpi.

Hienosti tehtäväänsä paneutuneet virkamiehet olivat vaikuttuneita tammimetsän ainutlaatuisuudesta ja lupasivat miettiä miten asia voidaan suunnitella paremmin.

Vapaa-ajan lautakunnan kokous 13.5.2012 - isojako

Kokous oli jokakeväinen isojakokokous. Jaoimme mm. toiminta-avustuksia nuorisojärjestöille, yhteensä 288 000 euroa.
Nuorisoärjestöjen toiminta-avustuksista leijonan osan kahmaisivat jälleen nuo massojen liikuttajat, kaikkien erittäin hyvin tuntemat poliittiset nuorisojärjestöt. Yhteensä näille poliittisten pullamössöjen hautomoille annettiin 114000 euroa eli lähes 40% koko avustuspotista.

Samaan aikaan Hesari "paljasti" yleisesti tiedossa olleen tosiasian: poliittisten nuorisojärjestöjen jäsenmäärät eivät pidä paikkaansa. Huu! WTF! Yhtenä jakokriteerinä on toiminnan vaikuttavuus eli kuinka paljon jäseniä pikku-tovereissa ja pikku-porvareissa puuhailee. Avustuksista maksetaan vakituisten työntekijöiden palkkoja, jotka ainakin Hesarin mukaan ovat olleet merkittäviä. Rahat eivät mene siis itse toimintaan, vaan organisaation kitaan. Yllätys...

Tarkoituksenani oli palauttaa esitys valmisteluun eli pyytää poliittisten järjestöjen hallituksilta/puheenjohtajilta allekirjoitettu vahvistus jäsenmäärien oikeellisuudesta. Esitykseni ei olisi saanut kannatusta, joten tein oheisen pöytäkirjalausuman ja esitin ao. kaaviot lautakunnalle.

Lausuma: "Poliittistaustaisten nuorisojärjestöjen jäsenmääriin on kiinnitettävä erityistä huomiota valtakunnallisesti julkitulleiden väärinkäytösten vuoksi."

Aika pöntösti muotoiltu, myönnän. Piti nopeasti improvisoida.

Katsokaa ao. kaaviota. Alla poliittiset järjestöt ja toisella akselilla niiden saamat avustukset / vuosi, alkaen vuodesta 2009 jolloin tulin mukaan tähän sirkukseen. Täysin vakiintuneet summat, automaattisesti demareille ja kokoomukselle suurimmat potit, vasemmiston seuratessa hyvin kannoilla.


Sama taulukkona. Klikkaa suuremmaksi.


Kaikki tämä aikana, jolloin mm. päiväkotien henkilökunta ostaa omilla rahoillaan leluja jne. päiväkoteihin, koska määrärahat eivät riitä. Aikana jolloin lähihoitajia ei ole tarpeeksi auttamaan kotona asuvia ikäihmisiä. Priorisointia, priorisointia!!!

Kohta loppuu tämä hullunmylly, Vantaan taloustilanne osoittaa vihdoin oikean tärkeysjärjestyksen näille asioille. Valitettavasti tarvittiin näin vakava taloustilanne, jotta asioiden priorisointi saadaan tehtyä. Toisaalta jo nyt kuuluu, että ensimmäisenä mennään kajoamaan ikäihmisten palveluihin ja mm. kouluihin...

Muita kokouksen asioita ja niihin kommentit:

- Vapaa-ajan ja asukaspalveluiden toimialan hankkeet vuonna 2012

Esiteltiin toimialan projektit. Kommentoin, että esitysmalli on jo oikeaan suuntaan, mutta mm. valmiusaste ja tähän mennessä saavutetut tulokset puuttuvat.

- Vetokannaksen virkistysalueen huoltorakennuksen tarveselvitys-hankesuunnitelman hyväksyminen, kustannusennusteeksi 520 000 € alv 0%

Ihmettelin huoltorakennuksen hintaa: n. 100 m2 0,5 miljoonaan euroon (alv 0%). Eikä rakennuksessa ole juuri mitään oikein ihmeellistä tilaa. Kuulemma Tilakeskuksen taattua laatua tehdään ja hinta sen mukaan.

- Liikuntatoimintaan myönnettävien toiminta-avustusten jako vuonna 2012

Kiekko-Vantaa Itä oli myöhästynyt yhdellä päivällä avustushakemuksen jättämisessä. Säännöt on sääntöjä, joten avustus jäi saamatta. Harmi sinänsä, jos mm. työttömien, yksinhuoltajien jne. vanhempien lasten harrastuksen kk-maksut nousevat tämän mokan vuoksi.

- Taiteen perusopetusta sekä muuta taidekasvatusta antavien laitoksien tai yhteisöjen vuoden 2012 toiminta-avustukset

Kaikilta oli leikattu n. 4% pois avustuksista. Ihmetytti, että avusten määrä ei jakaudu tasaisesti / harrastaja. Jotkut saavat nelinkertaisesti tukea / harrastaja. Onkohan tässäkin joku vasemmistoaatteen häivähdys takuuna isommalle tuelle? Prkl, tässä alkaa muuttua epäluuloiseksi kaikkeen, kun politiikka on upotettu niin syvälle koko toimintaan.

- Joosua Missio ry:n avustushakemus nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn vuonna 2012

Kertaalleen kaupunginhallituksen myöntämä tuki kaadettin jälleen lautakunnassa äänin 8-7. Me äänestimme tuen puolesta. Osalla lautakunnan jäsenistä tämä alkaa olla henkilökohtaista kostoa aiemmin tapahtuneiden asioiden vuoksi. Kallista leikkiä; virkamiehille ylimääräistä duunia yhden 2000 euron palkkatuen vuoksi. Somalijärjestöjen toistuvat epämääräiset avustusanomukset menevät sukkana läpi.

Ja loppuun vielä ihmettelyä Vantaan Sanomien linjauksista. Risto Hietanen on ottanut erikoisen kannan, jossa hän nokkii Vantaa-Helsinki yhdistymistä vastustaneita valtuutettuja käyttäen taloustilannetta keppihevosena. Todella kaukaa haettu syy. Mitä hemmettiä siitä tulisi, jos kaksi köyhää isoa liitetään yhteen? Yksi iso, köyhä ja kömpelö. Stadissa joka kymmenes asukas elää toimeentulotuella, lapsiperheet pakenevat kehyskuntiin. Sama suunta on Vantaalla.

Oli aika karua lukea Vantaan osavuosikatsausta: vuoden 2012 Vantaa on saanut muuttovoittoa 600 henkeä. Näistä 90% on maahanmuuttajia. Vantaalaiset, meidän on aika onnitella toisiamme tästä meitä kohdanneesta rikastuttavasta monikulttuurivyörystä. Tervemenoa ja onnea!

Ei kommentteja: