torstai 20. elokuuta 2009

Höyryävän tuoretta tietoa valtuuston talousseminaarista 20.8.2009

KV:n talousseminaari 20.8.2009 Laurea Tikkurila

Valtuuston pj. Lindtman aloitti avauspuheella, jossa mainittiin ensimmäisen kerran, että Vantaalla on palvelut tuotettu tehokkaammin kuin muualla.

Valtiovarainministeriöstä Raimo Sailas pudotteli järkähtämättä faktoja; liioittelematta ja asiallisesti:
- ensimmäinen tämän luokan maailmanlaajuinen lama
- tuloja ei tule - menoihin ei riitä rahaa
- tuotantoteollisuus siirtyy pikkuhiljaa itäeurooppaan
- perinteinen teollisuus vähenee Suomesta
- kunnilla on liian paljon tehtäviä hoidettavanaan
- työikäisen väestön määrä lähtee ensimmäisen kerran supistumaan
- Suomen huoltosuhde (ei työikäisiä vs. työikäisiä) tulee olemaan huonoin euroopassa
- työuria on pidennettävä
- julkiset menot kasvavat kokoajan - automaattisesti. Tarvitaan n. 2-2,5% tuotannon kasvu kattamaan kasvavat menot
- Suomessa on aivan liian paljon pieniä kuntia - paljon päällekkäistä hallintoa

KH:n puheenjohtaja Tapani Mäkisen puheenvuoro

- henkilöstön määrää voidaan vähentää n. 100 henkeä vuodessa toimintoja tehostamalla luonnollisen poistuman (suomeksi eläkkeelle siirtymisen jne.) kautta.
- ei lomautuksia
- hankintakeskuksessa on paino, jonka koneiden leasing-sopimukset umpeutuvat.
Paino ei kuulu kaupungin ydintoimintaan. Hyvä!
- materiaalitoimintojen ("WC-paperivarasto") ulkoistus
- nettisivujen uudistus jatkuu. Mahdollistaa kuntalaisten helpomman ja halvemman asioinnin
- Vantaalla on 11 täyden päivähoitopaikan verran lapsia päivähoidossa, JOIDEN TOINEN TAI KUMMATKIN VANHEMMAT OVAT KOTONA! Siis 11 päiväkotia tyhjenisi, jos kotona olevat vanhemmat ottaisivat myös lapsensa kotiin (täytyy ihmetellä näiden vanhempien lastenhoitoperiaatteita)
- yksityistä päivähoitomallia edistetään
- korjaamo ulkoistetaan
- kaikki tarpeettomat toimitilat realisoidaan eli suomeksi myydään, HYVÄ!

Tämän jälkeen kuultiin puheenvuoroja, joissa kinasteltiin mihin mennessä Vantaa-sopimus pitää sopia jne. epäoleellista.
Mäkinen linjasi lopuksi, että jotain on tehtävä jottei velkataakka KAKSINKERTAISTUU vuoteen 2013 mennessä. Karu fakta.

Talousjohtaja Tikkala esitteli taloustilanteen. Varmoja lukuja tämän vuoden tappioarviosta ei saatu, koska "uuden järjestelmän käyttöönotossa on ollut ongelmia".

Kaupunginjohtaja Paajasen puheenvuoro

Vantaan tilanne on hänen mukaansa "keskiverto" Suomen tasolla. Niinpä...
Pääkaupunkiseudun korkein työttömyys Vantaalla. Muuttovoittoa eniten pk-seudun kunnista, suuri osa ulkomailta (onnea vaan meille).
Tulopuoli ei ole pudonnut kokonaisuutena, mutta menot ovat kasvaneet liikaa ja se tekee Paajasen mukaan ongelman.
Vantaan tulot / asukas huonoin verrattuna Espooseen ja Helsinkiin (Stadi melkein samoissa). Keskimääräinen vuositulo on 21000€/asukas Vantaalla. Vertailun vuoksi Suomen ykkönen Grani, keskiarvo 36000€ / asukas / vuosi. Sådant är livet.
Paajanen sanoi useasti, että säästötoimet alkaa purra. (missä, milloin, pää pois pensaasta!)
Paajanen väitti ettei velkataakka voi kaksinkertaistua millään tällä kaudella.
Kysyin miten on mahdollista, että päätöksen teon pohjaksi annettavat luvut voivat heittää noin paljon riippuen eri esittäjästä. Paajanen vastasi, ettei talousjärjestelmä toimi luotettavasti.

Keskushallinnon esityksen jälkeen kysyin Lipposelta ja Paajaselta, onko kaupunki oikeutettu saamaan korvauksia "kivusta ja särystä" jota VanVan toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönoton ongelmat ovat aiheuttaneet. Lipponen
vastasi, että viivästyksestä on saatu 250 000€ korvausta ja ensi viikolla neuvotellaan toimittajan kanssa käyttövaikeuksien korvauksista. Hyvä jos näin!

Tilakeskus ja Mika Savolainen

Henkilöstökulut on kolmannes kaikista kuluista. Tilakeskus pyrkii eroon tarpeettomista tiloista. Sisäisiin vuokrahintoihin sisällytetään mm. siivous. Siivousta vähennetään.

VAPAS, Heidi Nygren

Kävi läpi extrassa olevat kalvot ja vähätteli toimialan kokoa + vaikutusta Vantaan talouden kokonaistilanteeseen.
16 henkeä työskentelee "projekteissa" - joo-o...
Ihan hyviä ideoita mm. yritysten tukemisesta nuorten työllistämisessä.
Menopuolella oli nostettu esiin kasvanut lautakunnan luottamushenkilöiden määrä - kokouspalkkiot nyt 36000€ (esitin omalle ryhmälle, että voitaisiin luopua kokouspalkkioista kokonaan, vain kulukorvaukset maksettaisiin). Kokouspalkkiot siis iso asia 36000€ - ok... mistä ei saa mainita eikä leikata, kun ne on niin marginaalisummia: poliittisten nuorisojärjestöjen tuki ja esimerkkinä pelkästään demarinuoret kääräisevät Vantaalta 40 000€ fikkaan ja opetusministeriöstä lisää.

Peltomäki ja maankäytön ja ympäristön toimiala

Tuottoa tulee maan myynnistä. Stadi vuokraa mieluummin. Marja-Vantaa jne. luovat Peltomäen mukaan Vantaan houkuttelevuutta.
Ja taas tuotetaan tehokkaammin palvelut kuin muualla.

Lehto-Häggroth ja sivistystoimi

Saatetaan Yhdistetää joitain kouluja ja päiväkoteja.
Kotihoidon tukea nostetaan, jos sisarukset eivät ole päiväkodissa. Mahdollisuus yli miljoonan euron säästöön.
Vantaa-lisän nostaminen tietysti nostaa kustannuksia.
Vihreiden Sini Alen harmitteli, että yksityispäiväkotien rikkaiden perheiden lapset pääse samaan hoitopaikkaan esim. maahanmuuttajien tai päihdeongelmaisten vanhempien lasten kanssa. Hmm.... pitäisikö päivähoitoihin saada vielä joku pakollinen määrä homojen lapsia. Ai niin, sehän taitaa olla mahdotonta. Tai puliukkoja ja narkkareita vierailulle?
Jokatapauksessa SiVin johtajan esitys oli paras, napakka ja eniten uskoa tulevaisuuteen antava.

Jukka T. Salminen ja sosiaali- ja terveystoimi (kuntaslangilla SosTer)

Palveluja tuotetaan viidenneksi tehokkaimmin vertailukuntiin (mikä ihme sitten aiheuttaa Vantaan taloustilanteen?) Hetkinen... olenko kuullut joskus aiemmin, että Vantaalla tuotetaan jotain tehokkaammin kuin muualla? Suurin menolisäys erikoissairaanhoidosta.

Tuli ryhmätyön aika, saimme toimeksiannon: tehkää:
- taloussuunnitelman strategiset painopisteet
- talouden kehittämisen painopisteet
- vantaa-sopimuksen otsikoiden luonnokseen kommentit ja lisäykset/poistot

Vetäydyimme omiin tiloihimme rustaamaan esityksiämme.
Tässä tulokset:

Kokoomus: Vantaa-sopimuksen otsikot on ok. Vantaa-sopimus ei ole leikkaussopimus. Henkilöstöä ei irtisanota.

Demarit: lainakantaa arvioidaan, verotusta käytetään säätövarana (eli voidaan korottaakin näemmä), henkilöstön tulospalkkausjärjestelmän kehittäminen.

Vihreät: Juustohöylän sijaan rakenteellisiin muutoksiin. Henkilöstön hyvinvoinnista huolehdittava. PK-seudun yhteistyötä, HUS palvelujen hintoja alemmaksi. 1%:n tuloveron korotus, kiinteistöveron korotus 1%:iin. Paljon puhetta, paljon meni myös ohi, ai niin - ilmaston muutoksen torjunta...

Persut: ei veronkorotuksia, toimintojen tehostamista, omaisuuden myymistä, polittisten nuorisojärjestöjen tuet pois, oopperan tuki kyseenalaistettava tällaisena aikana jne.

Kommunistit: pääkaupunkiseudun yhteistyötä, palveluiden tuotanto - ei yksityistämistä kuulemma kustannukset voivat karata (sopimusten laadustahan se on kiinni!), sopimuksen haittavaikutukset on selvitettävä

Keskusta: kaupungin ydintoimintojen turvaaminen, hallintohenkilökunta osaavaa - ei saa vähentää.positiivista ilmapiiriä luotava, yrittäjillä on kuulemma positiivinen kuva Vantaasta (okei..), veroista eivät saaneet yhteistä kantaa, tilojen myynnissä tarvitaan myös ostajia (nii-i), sopimuksen oltava mutakin kuin otsikkotasolla

kristilliset: tarpeettomat tilat veks, tehostamistoimien jälkeen vasta verolinjaukset, sivistystoimen linjaukset
oikean suuntaisia, asunto-osakkeet myytävä, Vantaa ei ole kriisissä yksin, valtakeskus näyttää syntyvän maailmanlaajuisesti Kiinaan.

Loppukaneettina: tilaisuus oli hyvä avaus, mutta pahasti ristiin menneet talousluvut ihmetyttivät. Kuka voi johtaa tällaista firmaa, kun ei tiedetä oikeasti mikä on tappion suuruusluokka? MUTTA - Vantaa voitti Espoon 6-0 elvyttämisehdotuksissa: nyt on mahdollisuus korjata vanhaa, savuttavaa ja tehotonta moottoria, kun sen sijaan työntäisimme siihen lisää bensaa (eli korottamalla verotuloja) kuten Espoo tekee. Hyvä VANTAA!

7 kommenttia:

Christa G. kirjoitti...

Kyllä kummastuttaa tuo, että lapsi on päiväkodissa ja vanhemmat kotona. Siinä mielessä ymmärrän sen, että lapsi oppii ehkä enemmän ryhmässä, kuin yksinään. Mutta eikös meillä ole iltapäiväkerhoja ja kaikkia muitakin tämän kaltaisia juttuja johon lapsi voisi sitten osallistua yksin tai vanhempiensa kanssa, jotta "erakoituminen" estettäisiin.
En tiedä paljoa näistä asioista, saako esim. lapsen vanhemmat jotain erityistä tukea päiväkotimaksuihin vaikka olisivatkin kotona? Maksut voisivat näissä tapauksissa olla korkeampia ja esim. kerhot sitten ilmaisia.

Ja tosiaan tukia voisi miettiä hieman tarkemmin näinä aikoina. Pitäisi priorisoida rahat tarkemmin. Esim. terveydenhoitoon olisi hyvä satsata nuorisojärjestöjen sijaan, vaikka harrastustoiminta onkin tärkeää ja terveyttä edistävää sitä on helpompi ylläpitää itsenäisin keinoin. Harrastustoiminnassa on kuitenkin se hyvä puoli, että siinä voi kerätä rahaa vaikka myymällä wc-paperia ovelta toiselle. Mitenkäs muuten sitä on aikoinaan kaikki partiot sun muut pärjänneet jos eivät itsenäisesti?

Ylen uutisissa juuri kerrottiin, että meiltä puuttuisi kolmesta koulusta terveydenhoitaja, tämä olisikin tosissaan ollut väärä paikka säästää. Puhutaan, että lasten ja nuorten pahoinvointi kasvaa, ei ihmekään tällaisilla toimilla. Onneksi ne paikat nyt täytetään.

Timo Uppala kirjoitti...

Kiitos Cisu kommentista. Oon yrittänyt modata tätä sivustoa niin että kommentit näkyisivät suoraan, mutta E.V.O.

Ne meinaa kehitellä lastenkerhotoimintaa (lapsiparkkia tms.) ja ehdollistaa kotihoidontuen Vantaa-lisän eli ei fyrkkaa jos joku lapsista on päivähoidossa. Ihan hyvä homma.

Olet oikeassa; priorisointi on nyt ykkösjuttu. Peruspalvelut on pystyttävä tuottamaan. En itse lähtisi kuitankaan tinkimään esim. latujen kunnossapidosta jne. "kansan liikuntapakoista" koska sieltä tulee mutkan kautta terveyspuolelle säästöjä.

Omasta mielestäni Vantaan tehostamistoimet voittivat Espoon 6-0; meillä ei menty hepoimman kautta eli veronkorotuksella vaan haetaan tehostamisella uutta nousua. Kunhan vaan maailmantalous lähtisi mukaan jelppimään...

Saramo kirjoitti...

Kysyin sulta jo aiemmin jossain mut silloin et ainakaan vastannut. Voinko mä alkaa kutsumaan teitä "natseiksi", kun teillä on selkeesti samanlaista arvopohjaa? Viitaten nyt tuohon sun yhä käyttämään "kommunisti" -nimitykseen. Kumpikaan suomalaisista kommunistipuolueista kun ei ole Vantaan valtuustossa.

Johannes Nieminen kirjoitti...

Hassu tuo Saramon väite natsiudesta. En minä ainakaan pyri kansallistamaan yrityksiä enkä pidä vahvasta keskushallinnosta. Itse asiassa tällaisia näkemyksiä löytyy poliittisesti vasemmalta.

Vasemmistoliiton taustalla on kommunismi. Tosin ei enää viime vuosina samalla tavalla kuin ennen. Näyttää siltä, että pyritään luomaan jotain uudenlaista sosialimia, vaikka taustalta löytyy niitä vanhoja tuttuja teemoja. Tässä lainaus wikipediasta:

"Puolue luotiin Suomen kansan demokraattisen liiton (SKDL) ja Suomen kommunistisen puolueen pohjalle. Myöhemmin myös Demokraattinen Vaihtoehto liittyi puolueeseen."

Nämä poliittiset järjestöt ovat saaneet tukea jo opetusministeriöltä:
http://www.minedu.fi/export/si…ot2009.pdf

Voin omasta työstäni jo sanoa, että sellainen reilu 100 000 euroa vaikuttaisi huomattavasti esimerkiksi kirjastojen tietokirjallisuudessa. Meillä on isoja kouluja, mutta ei pystytä tarjoamaan koulutusta tukevaa kirjallisuutta.

Koulutusjärjetelmämme mahdollistaa tautoista riippumatta jokaisen opiskelun. Eräs ongelma tulee kuitenkin vastaan kirjojen hinnoissa. Tämä panostus on nuorten työllistymisen kannalta paljon tehokkaampaa kuin järjestöjen tukeminen.

Vastaavalla tavalla monet ennaltaehkäisevät toimet ovat parempi vaihtoehto.

Tosissaan summa on kaupungin budjetissa pieni, mutta pienistä puroista kasvaa loputon virta. Kyllä meidän on taloudellisesti vaikeina aikoina mietittävä mihin pienetkin rahat käytetään.

Johannes Nieminen kirjoitti...

Linkki ei toiminut. Tässä uusi:

http://www.minedu.fi/export/sites/default/OPM/Nuoriso/nuorisotyon_avustukset/nuorisojaerjestoet/myoennetyt/nuorisojarjestot2009.pdf

Timo Uppala kirjoitti...

Ok, täälläkin kommentoidaan - hyvä!
Musta tuntuu, että ilmassa on valtava määrä energiaa, joka hukkuu taivaan tuuliin.

Nyt pitäisi pää punaisena (ei aatteellisesti) miettiä yhdessä säästötoimia joilla Vantaan talous saataisiin paremmalle tolalle.

Kaikki energia menee kuitenkin pikku nyanssiin. Taitaa vaan joillekin olla aika arka nyanssi. Jos tän leirin toiminnassa on edelleen mukana mm. Jaakko Laakso, E-J Tennilä jotka mun lapsuudessa ja nuoruudessa oli selkeästi kommarileirissä - ei mun käyttämä nimitys muutu mihinkään.

Joo, ja mehän ollaan kaikki "natseja", populisteja ja rasisteja. Meillä on valtuustoryhmässä jengiä eri elämän alueilta - ihan normaaleja ihmisiä. Näytetän tulevan toimeen myös muiden ryhmien kanssa ihan hyvin. Vihreistäkin löytyy hyvää, asiallista jengiä joiden kanssa tehdään yhteistyötä. Jos sulle tulee kiva "pinskumainen" olo, niin kutsu miksi haluat. Ihan sama. Haraa vastaan vaan joka asiassa.

Sitä paitsi kyllä mä Kansan Uutisten ja Taudinkantajan eron tiedän. Mutta sivistymätönhän mä oon.

Elämänkoulu on opettanut mua, että älä koskaan - siis koskaan, kuvittele itseäs muiden yläpuolelle. Se on varma lopun alku.

Äläkä käytä enää sitä Herrasen Saksan matkaa ainoanan surkeana lyömäaseena, me kummatkin tiedetään että sinne ystävyyskaupunkimatkalle olis lähtenyt joka tapauksessa 3 valvojaa. Se olisit voinut olla vaikka sinä. Jonella on just oikea tausta tollaseen nuorten kanssa toimimiseen. Oikeaa katu-uskottavuutta.

Kiitos Johannes asiallisista faktakommenteista. Mä tein eilisen iltapäivän oikeita työläishommia - svetsasin täällä mökillä takan putken lähdön kappaleet läjään ja sitten eko-timo kävi vaimon kanssa tsekkaamassa kantarellitilanteen. Ei oikein löytynyt tällä kertaa.

Jussi Saramo kirjoitti...

Minusta se Herrasen Saksan matka oli hyvä juttu. Kaveri vaikuttaa muutenkin hyvältä tyypiltä, vaikka onkin persu.

Tarkoitus on osoittaa teidän oman populisminne tyhjyys. Kaikkien muiden jutut käännätte härskisti jotenkin vääriksi, vaikka teidän oman toimintanne voi vääntää ihan samanlaiseen valoon. Tarkoitus on ohjata teitä katsomaan peiliin ja miettimään näkemäänne.

Jatketaan kopypaste-linjaa:

”Sitä paitsi kyllä mä Kansan Uutisten ja Taudinkantajan eron tiedän.”

Eli ihan huviksesi puhut pskaa?

”Elämänkoulu on opettanut mua, että älä koskaan - siis koskaan, kuvittele itseäs muiden yläpuolelle. Se on varma lopun alku.”

Nyt osuit naulan kantaan. Mieti tätä ja lue uudelleen omat blogikirjoituksesi.