maanantai 12. maaliskuuta 2012

Viheralueohjelmaa valtuustossa, rahanjakoa vapaa-ajan lautakunnassa, aluehallinnon kehittämistä

Valtuutettuna 102. blogikirjoitus, vuodesta 2009 alkaen olen pitänyt tätä tuoteselostetta äänestäjilleni ja muille kiinnostuneille.

Valtuuston kokous 5.3.2012


Kokouksen esityslistalla oli isoimpina asioina Vantaan viheralueohjelma ja Kaivokselan kaavamuutos.

Viheralueohjelmassa rustasin pöytäkirjalausuman, johon persujen lisäksi lähti vihreiden ryhmä allekirjoittajaksi. Lausuma menee näin:

"Tuomelan tammimetsä, Pitkäjärven Vantaan puoleiset alueet ja Linnaisten kaivokset lisätään Myyrmäen suuralueen vetovoimakohteiksi. Reitteihin lisätään tutkittavaksi Espoon kanssa toteutettava kevyen liikenteen kevytrakenteinen, päällystämätön väylä Hämevaarasta Leppävaaraan. Pähkinärinne 4-kaavaa laadittaessa on otettava erityisesti huomioon Tuomelan tammimetsän suojelu. Muihin toteutettaviin palveluihin lisätään Linnaisten kaivosalueen ympäristön siistiminen".

Monikaan ei tiedä Linnaisten 1700-luvulla aloitettua rautakaivosta. Siistimisellä ja esittelykylteillä siitä saisi edes jonkinlaisen nähtävyyyden. Kaivoskuilu on kymmeniä metrejä syvä, mutta aikanaan osittain romulla (mm. pari silloin ajokuntoista autoa) ja maalla täytetty. Kuulemma vieläkin vapaata reikää löytyy lähes 40 metriä. Kaivoksen suuaukko on iso. Alueen kasvusto on erikoista, koska malmia kuljettaneet hevoset on paskoneet erikoisten kasvien siemeniä alueelle. Näin kerrotaan. Olen kuullut, että kaivoksen yläpuolella mäellä maan alta puskee talvella vesihöyryä eli jotain vaakatunneleita voi olla. Ulkopuolisen kumppanin kanssa (rahoituksella) siitä saisi hemmetin hienon sukelluskohteen.

Tammimetsä on todella hieno paikka Pähkinärinteen ja Hämeenkylän valissä. Kuvassa broidi nojaa yhteen tammimetsan valtiaista, vanhin puu alueella on alkanut puskea maasta ylös 1500-luvulla!



Kevyen liikenteen väylästä tulisi hieno reitti Pähkiksen, Hämevaaran, Hämeenkylän, Variston, Linnaisten jne. asukkaille suoraan Lepuskiin. Fillareiden Kehä I, joka lyhentäisi itä-länsi työmatkapyöräilijöiden matkaa huomattavasti. Espoo olisi tässä avainasemassa, koska reitti kulkisi pääosin Espoossa.

Esitin kunnostushommia tehtäväksi työllistämistöinä, mutta ohjelmaa esitellyt virkamies tyrmäsi heti idean: "ei näitä raivaustöitä voi tehdä työllistämistöinä, nämä vaatii erikoisosaamista..." On meillä työttömina aika kädetöntä jengiä, jos ei pysty ohjattuna tällaisiin perushommiin.

Kaivokselan kaavamuutoksessa haettiin ja saatiin yli 40 000 kerrosneliömetriä toimistotilaa Hämeenlinnantien viereen, siihen mutkan kohdalle.

Liikenteellisesti eteläsuunnasta Hämeenlinnanväylältä pudottaminen alas Vaskivuorentielle ja siitä jatkaminen kohti Biliaa on jo nyt mahdoton tehtävä. Tällainen lisärakentaminen aiheuttaisi taatusti lisää ongelmiä risteykseen. Tämän vuoksi tein pöytäkirjalausuman, jossa esitetään rampin rakentamista suoraan eteläsuunnasta Vaskivuorentielle. Jouduin vähän hätäisesti muotoilemaan lausuman, joten siitä tuli aika saakelin kapulakielinen. Alkaako kolme vuotta valtuustossa tehdä tehtäväänsä....

"Ennen kaavan toteutusta varmistetaan Hämeenlinnanväylän ja Vaskivuorentien liittymän liikenteen sujuvuus käynnistämällä toteutussuunnittelu tiehallinnon kanssa Hämeenlinnanväylältä eteläsuunnassa Vaskivuorentielle tehtävästä liittymästä".

Oli valtuustossa vielä aloitteidenkin käsittelyä, mm. vasemmistoliiton vaatimus rasismin vastaisesta viikon kehittämiseksi Vantaalle. Vastauksessa kehuttiin aloitteen ideaa, etenkin Utoyan rasistisen massamurhan vuoksi. Massamurha, jonka teki yksittäinen seinähullu, joka nimitti itseään "sotilaskomentajaksi". Kaippa tästä jotain kehitetään. Kiroilun vastainen viikkokin voisi olla hyvä, samoin räkimisen vastainen viikko, ehkä myös hissiin-kusemisen-vastainen viikko.

Vapaa-ajan lautakunnan kokous 12.3.2012


Esityslistalla oli mm. aluetoimintamallin kehittämissuunnittelua, Orvokin kulttuurikeskusta ja kohdeavustuksia nuorten toimintaan.

Aluetoimintaa pitää kehittää näin hajanaisessa kaupungissa kuin Vantaa. Nykyiset aluetoimikunnat on keskustelukerhoja, joiden päätösvalta on nolla. Tai no, kyllä ne voi jakaa aluerahaa eli joidenkin satasten avustuksia paikallisille järjestöille.

Olin mukana kehittämisryhmässä, ehdin kerran kokoukseen ja väkersin ekaan kokoukseen oman näkemykseni aluetoiminnan kehittämiseksi. Mielestäni (ja ilmeisesti myös muutaman muun lautakunnan jäsenen mielestä) aluetoimikunta voitaisiin valita suoralla vaalilla ja ehdolla voisi olla muitakin kuin puolueiden edustajia. Lisäksi esitin, että mukana voisi olla yrittäjien, koulujen ja paikallisten järjestöjen (esim. urheiluseurojen) edustajia. Päätöksentekoketjussa aluetoimikunnan tai "kaupunginosavaltuuston" pitäisi olla paljon korkeammalla ja pystyä oikeasti vaikuttamaan päätöksentekoon. Olkoon kuntarakenne tulevaisuudessa mitä vaan, meillä olisi jo valmiina lähidemokratiaa. Mutta, hitaita on virkamiesten kiireet - ei näitä saa muutettua noin vaan. Jonkinlainen esitys saadaan aikaan, mutta mikään ei varmaan muutu.

Orvokin kulttuurikeskus ja nuorisotila Tiksiin jää odottelemaan kokonaisvaltaista Tiksin alueen nuorisotilan suunnittelua. Lisäksi kaupungin talousryhmä laatii suosituksia parhaillaan valtuustolle taloustilanteen parantamiseksi. Tähän kuuluu myös investoinnit. Saattaa leikkuri iskeä tähänkin. Hyvä niin, sillä lisälainaa emme enää kestä.

Nuorisotoimen kohdeavustuksissa esitin somalien SORASOD-järjestön avustushakemuksen jättämistä pöydälle. Herrasen Jone kannatti. Avustus jäi myös pöydälle. Miksi? Keskusrikospoliisi tutkii parhaillaan somalien terroristiyhteyksiä Suomessa. Värväystä ja rahoitusta. Yli 100 henkilöä on seurannassa. Jutun eka kerran pulpahdettua medioihin, mainittiin samassa yhteydessä SORASOD. Jos nyt saamme selvyyttä tutkinnan tässä vaiheessa onko SORASOD kytköksissä terroristijärjestöihin, voimme osoittaa päätöksellämme, ettemme ole tukemassa avustuksillamme kansainvälistä terrorismia. Jos näillä siis on kytkentöjä.

SORASOD oli muuten hakenut 11000 euroa lasten ja nuorten leiritoimintaan, esityksessä ei ollut esitetty tosin tällaista summaa jaettavaksi.

Näin tällä kertaa. Ehdokkuus ensi kevään kunnallisvaaleihin on askarruttanut mieltä, mutta olen koko ajan tullut enemmän sille kannalle etten lähde ehdokkaaksi.

Jos neljässä vuodessa asioita saa muutettua haluamaansa suuntaan ja tuhraa kuitenkin tälle hommalle hemmetisti vapaa-aikaa, alkaa jossain vaiheessa hatuttaa. Lisäksi on alkanut ärsyttää tyypit, joiden ainakin itse kuvittelen olevan valtuustossa oman henk.koht. näkyvyyden vuoksi. Ryhmäkurin lamauttamat kokoomuslaiset ja sos.dem. hämmästyttävät myös.

Enkä sitä paitsi voisi olla edes varma pääsisinkö ehdokkaaksi. Ainakaan viimeksi eduskuntavaaleissa en päässyt tiukan vantaalaisen persuseulan läpi.