maanantai 14. joulukuuta 2009

Jouluinen kaupunginvaltuuston kokous 14.12.2009

Kaupunginvaltuuston kokous 14.12.2009

Alkuun jaettiin Vantaa-palkinto Inkeri Simola-Isaksonille. Lisäksi laulaa luikautettiin sankarin johdolla "arvon mekin ansaitsemme". Kommunisteille tämä arvo on ainakin ennen tarkoittanut Arvo Aaltoa.

Vantaa-palkinnon jälkeen Vantaan Lucia-neitonen kävi kynttilät päässä lucia-jenginsä kanssa laulamassa muutaman lucia-aiheisen biisin.

Asiaan:

Kohta §4: Vuoden 2008 arviointikertomuksesta ja tilintarkastuspöytäkirjasta aiheutuneet toimenpiteet.

Tarkastuslautakunta oli käynyt läpi 2008 arviointikertomusta ja tehnyt siitä hyviä huomioita. Lukiessa jäi sellainen fiilis, että pakkopullaa, hoidetaan tarkastus läpi tietäen ettei mikään kuitenkaan muutu.

Puheenvuoroni meni pääpiirteissään näin:

"Erittäin ansiokas läpikäynti, josta muutama poiminta:

- tavoitteiden toteuman raportointi on liian optimistista
- tavoitteet ovat aivan liian yleisellä tasolla
- sitovien tavoitteiden asettelussa huomio kohdistetaan kaupunkilaisen näkökulmaan: tavoitteista tulee käydä ilmi, millaisia konkreettisia hyötyjä ne tuottavat kaupunkilaisille
- kehityskeskusteluita koskeva tavoite vuosittain ainakin vuodesta 2001 lähtien. Tavoite ei kuitenkaan ole toteutunut yhtenäkään vuonna.

Miten tarkastuslautakunnan hyviä huomioita seurataan ja mittaroidaan? Huomioille on oltava vastuuhenkilöt ja aikataulut, muuten tämä hyvä työ hukkuu paperinmakuisiin nimettömiin prosesseihin."

Kukaan ei vastannut, koska en ollut sanonut alussa mainintaa "esitän kysymyksen". Jaaha, jos lause alkaa kysymyssanalla se on mun mielestä kysymys. Toisaalta voi olla, ettei tähän osattu vastata. Epäilen jälkimmäistä vaihtoehtoa.


Kohta §5: Vuoden 2009 talousarvion muuttaminen

SosTer on jo nyt ilmoittanut, siis 1 kk budjetin hyväksymisen jälkeen, että se tulee ylittämään budjetin yli 20 miljoonalla eurolla.

Esityslistan kohta aiheutti äkillisen puheripuliepidemian. Keskustelu ajautui yksityisen ja julkisen palvelun vertailuun. Hämmästyttävää kyllä salin vasen puoli
kannatti palveluiden tuottamista kunnan omin voimin. Oikea puoli liikelaitostamalla ja palvelusetelein jne. Väittely päättyi ratkaisemattomaan tasapeliin.

Itse ajattelen asiaa vantaalaisena veronmaksajana. Sieltä ostetaan mistä halvemmalla (ja paremmin) saadaan. Jos yksityissektori pystyy tuottamaan palvelun lähempää, nopeammin ja tehokkaammin sekä lisäksi halvemalla tuotettuna, niin minkä vuoksi palvelua ei voi ostaa sieltä? Pitääkö vaan periaatteen vuoksi tuottaa ja hankkia palvelua tehottomammin ja kalliimmalla? Tai toisinpäin - ei yksityistäminen voi olla itsetarkoitus - JOS palvelua voidaan tuottaa julkisena palveluna kaikilla mittareilla mitattuna paremmin. Minä ja sinä maksamme, meillä on oikeus saada asiakkaana veroeuroillamme laadukasta ja tehokasta palvelua eikä periaatteellista hevonpaskaa.

Kohta §11: Vantaan turvallisuussuunnitelma 2009-2012.

Paljon puheenvuoroja tästäkin. Kameravalvontaa ehdotettiin (mm. Ansalehto-Salmi ja Weckman) parantamaan pahimpien alueiden valvontaa. Kyttiä kysyttiin myös valvomaan ja jalkautumaan näkyvämmin. Vihreiden Kokko ei halunnut lisää valvontaa vaan ennaltaehkäisyä sekä ilmeisesti kaikkien pahantekijöiden ymmärtämistä/paapomista. Hän ei myöskään pelkää Vantaalla mitään mestaa. Ok, hienoa.

En minäkään halua kameroita joka paikkaan, ahdistaa ajatella moista kyyläämistä. Kytät valtatieltä 5-10 kmh ylinopeuksia valvomasta oikeisiin hommiin kapakoiden nurkille iltaisin ja etenkin viikonloppuisin.

Valmiuspäällikkö Jouko Sillanpää kiteytti loppuun, että suurin ongelma on viinaa juova mies. Se kun saadaan kuriin,
niin kaikki on paljon paremmin.

Kohta §13: Vastaus valtuutettu Johannes Niemisen ja useiden muiden (15) valtuutettujen aloitteeseen ampumaurheilukeskuksen toteuttamiseksi pääkaupunkiseudulle.

Nieminen ihmetteli puheenvuorossaan etenkin Finnavian lausuntoa. Nykyisellä ampumaradalla ei voi tykittää ylöspäin. Häkkinen kommentoi hyvin, että jos joku reikäpää haluaa Vantaalla ampua lentokoneita, ei siihen ampumarataa tarvita. Se onnistuu kyllä muualtakin.

Kohta §16: Asemakaavan muutos nro 001993 ja tonttijako sekä tonttijaon muutos, Havukoski

Tuettua asumista Havukoskelle. Voi olla päihteetöntä tai sitten sitä toista mallia. Vihreiden Alen ilmeisesti vastusti perustuen korkean rakennuksen auringon valon pimentämiseen. Voi olla myös, että vastustetaan muistakin syistä. Kuka tahansa näiden hankkeiden puolustajista voi ehdottaa näitä veijareita naapurustoonsa vapaille tonteille. Tuettua asumista voi olla mm. korvaushoidossa olevat huumeiden käyttäjät.

Valtuusto lampsi joululomille lomps, eiku lamps.

torstai 10. joulukuuta 2009

Budjettikokouksen pöytäkirjat julkaistu - tässä suorat linkit

Budjettikokouksen muutosesitykset äänestystuloksineen ovat nyt osa kaupungin virallista historiankirjoitusta:

Pöytäkirja

Kunnallis- ja kiinteistöverokohta

Linnaisten kevyenliikenteen väylän valaistus-aloitteeni

Jos aktiivisuutta riittää täältä löytyy aina kaikkien toimielinten pöytäkirjat ja esityslistat:
http://192.49.193.12/ktweb/

tiistai 8. joulukuuta 2009

Vapaa-ajan lautakunnan kokous 8.12.2009 ja ajokorttijutskia

Olikin ollut jo pitkä aika edellisestä luottamushommasta. Väliaika on mennyt duunissa, mökillä, lätkää ja sählyä pelatessa sekä Aten ajoharjoittelussa ja prätkän fiksaamisessa ens kesää varten. Sellasta normaalia puuhastelua ja hapen vetämistä tässä välillä. Olen ajellut edelleen fillarilla duuniin ja kelit ovat suosineet. Luksusta.

Atte sai kortin perjantaina 4.12. "ygösellä" eli ekalla yrityksellä. Istuin opena takapenkillä inssissä ja jännitin varmaan enemmän kuin kundi. Reitti suuntautui Hakuninmaalta Kantsuun. Kantsun tasa-arvoisia risteyksia ajaessa tienvarteen oli pysäköity auto ja vastaan tuli toinen. Heppu odotti oikeaoppisesti vuoroaan pysäköidyn auton takana ja lähti liikkeelle vuorollaan. Pysäköidyn auton edessä oli jättimäinen tseba keskellä katua ja huusin automaattisesti "varo!". Kuskikokelas oli huomannut tilanteen ja väisti. Inssi totesi etupenkiltä lakonisesti: "Takapenkiltä ei saa kuulua mitään ajon aikana - noooh, en minä tee tästä hylkäystä." Sanoin sille, että siksi varoitin, kun tiedän kuka auton olisi joutunut korjaamaan.

Samana iltana 5 kpl nuoria miehiä ahtautui Fiestaan ja ajelemaan. Olin stadissa illanvietossa, kun puhelin soi: "v..u, sä et oo katsastanu tätä ja nyt kytät on pysäyttänyt ja ne voi viedä kilvet". Jassoo, onneksi armo kävi oikeudesta ja matka sai jatkua himaan. Kävin katsastamassa auton maanantaina. Perjantai illalla olin kuuntelemassa myös Isokynää eli Dave Lindholmia lähikapakassa, Vagabondassa. Itseään säestäneen mestarin hienot tulkinnat hukkuivat paikallisten pultsareiden örinään.

Sitten itse kokouksesta:

Kohta 4, ilmasto-ohjelma. Esiteltiin toimialan ilmasto-ohjelma, jossa ilmastovaikutukset häipyvät olemattomiin, mm. kaupunkitasolla työntekijöiden työsuhdepolkupyörien avulla.
Puheenvuorossani ihmettelin ilmasto-ohjelman kovakantista moniväripainatusta.

Mainitsin myös toimialalla oikeasti voitavan vaikuttaa vähähiiliseen ja energiatehokkaaseen liikkumiseen: pitää saada reilusti varusteiden kuivatus-/säilytystiloja jäähallien yhteyteen. Yksi junnun treenikerta aiheuttaa pahimmillaan 4 ajokertaa / perhe ja yleensä pahinta laatua eli lyhyttä ajoa jolloin kone ei lämpene kunnolla. Tämä kerrotaan joukkueen pelaajien määrällä (esim. 20), saattaa yhden joukkueen yhden tunnin jääharjoitus aiheuttaa siis 80 ajosuoritetta lähialueella. Jos kamat olisi hallilla, lapset voisivat kulkea bussilla treeneihin.

Kohdassa 8 käytiin läpi talousarvion käyttösuunnitelma. Mäkelän Mikko esitti ao. kohdassa vikan lauseen poistamista sulkulauseineen:
"Liikuntapalveluiden tulotavoitetta on korotettu 40 000 eurolla samalla kun tulot eivät kerry normaalisti Hakunilan uimahallin sulkemisen vuoksi. Tämä saattaa aiheuttaa tarpeen arvioida uudelleen maksuttomien palveluiden tarjontaa vuonna 2010 (esimerkiksi Sporttikortti 70+ sekä liikuntajärjestöjen lasten ja nuorten toimintaryhmien maksuton liikuntatilojen ja -paikkojen käyttö).". Lause poistettiin. Hyvä niin.

Esitin omassa puheenvuorossani nämä kommentteina:

- nuorisotoimen avustukset pitää ohjata kohdeavustuksiin (eli tapahtumiin) toiminta-avustusten sijaan (etenkin poliittiset järjestöt). Tällöin avustus ohjautuu suoraan nuorille järjestettäviin tapahtumiin, eikä verovaroilla palkata poliittisiin suojatyöpaikkoihin työntekijöitä.

- kohta 2.4 avustuskriteerit uudistetaan. Kohdeavustusten tapahtumakalenteri julkaistaan etukäteen, tapahtumien seuranta viedään erittäin tarkalle tasolle.
- liite Vapas: talous- ja hallintopalvelut, tiukka kustannusten seuranta. Raportit tulee esitellä myös lautakunnalle. Kuulemma saamme nähdä raportit neljännesvuosittain.
- toimialan projektit: projektien hallintasalkku, josta helposti seurattavissa valmiusaste ja toteutuneet kustannukset. Ei vie aikaa ja resursseja, kun käytössä on simppeli rutiinitehtävä ja raportointitapa. Kuulemma 40 projektia käynnissä, eikä voida raportoida, koska ei ole välinettä. Just. Vastasin, että pelkällä excelilläkin pääsee pitkälle.
- liite: käyttösuunnitelma tehtäväalueittain: liikuntatoimen menoista suurin osa (lähes 9 MEur) menee tilavuokriin. Kuulemma tilakeskuksen vuokrat sisältävät joka kerta hallintokulut eli ne veloitetaan moneen kertaan.

Vapaa-ajan ja asukaspalveluiden säästötoimet: 54 MEur menoja yhteensä, henkilöstömenoja 25,8 MEur. Nousee n. 1MEur / vuosi.

- kohta 22: kohdeavustukset: Korson mieslaulujat ry, sai 1100€... hmm..

Kaikki lautakunnan 17 jäsentä saa kaupungin kannettavat + koulutuksen niihin. Paperin pyörittäminen vähenee, mutta toisaalta kaupungin menoihin tulee piikki, kun hankitaan aika liuta kannettavia ohjelmistoineen. Olen edelleen sitä mieltä, että lautakuntien jäsenten määrä pitäisi supistaa tiukkana aikana minimiin eli esim. Vapas 9 hengen suuruiseksi. Vaikka oma paikka menisikin.

Näin tällä kertaa. Kokouksen jälkeen kävimme koko lautakunta ravintola Mummolassa syömässä jouluisen seisovan pöydän.... antimet.