tiistai 20. marraskuuta 2012

Viimeinen taistelu

Pääsin perussuomalaisten ryhmän toisena edustajana mukaan ryhmienvälisiin budjettineuvotteluihin, joissa oli kaupungin johto myös paikalla. Varustauduin tähän tärkeään tilaisuuteen asiaankuuluvalla varustuksella - eriparikengillä. Toinen kenkä oli musta ja toinen ruskea.

Budjettikengät

Ennen talouskokousta budjettikäsittelyissä olimme lähettäneet virkamiehille ryhmämme esityksen muutoksista budjettiin:

säästöjä näistä asioista:

-80 000 € loppiasvastaanoton poistaminen
-15 000 € Poistetaan yksi kaupunginvaltuuston kokous tai selostustilaisuus
-59 000 € Puolueitten koulutustukien puolittaminen
-300 000 € GHP:n tuen poistaminen
-200 000 € Innovaatioinstituutin määrärahan supistaminen 200 000 €:lla, toimintaa integroidaan enemmän yrityspalveluiden kanssa
-50 000 € anturikeskuksen tuesta pois
-606 000 € Oopperan avustuksen lakkauttaminen
-2000 000 € Kuntatekniikankeskus, menojen lisäleikkaus
-185 000 € Kulttuuriavustusten leikkaaminen (ammattitaiteelta) TVO:n mukaisesti
-80 000 € Nuorisopalveluiden henkilömäärän vähentäminen TVO:n mukaan (TS-kaudelle 10 HTV, TA-kaudelle 2 HTV)
-200 000 € Kaupunkijuhlat järjestetään myöhemmin, kun taloustilanne on parempi
-1000 000 € Hallinnollisten virkojen vähentäminen (luonnollista poistumaa käyttäen, 2% vähennys)

olisimme lisänneet menoja näin:

200 000 € Terveyspalveluneuvonnan ylläpito
120 000 € Sosiaalityöntekijä (3 uutta vakanssia)
80 000 € Perhepalvelut, (nuorisoneuvola) psykologi ja nuorisotyöntekijä
160 000 € Perheneuvola, 4 määräaikaisen vakanssin jatkaminen
150 000 € Vanhusten kotiapusäätiö
160 000 € Vanhusten kotihoito (lähihoitajavakansseja lisää 4)
500 000 € Omaishoidontuki (estämään määrärahoihiin perustuvien sopimusten irtisanomiset)
100 000 € Luontokoulun avustuksen jatkaminen
2290 000 € Ei vähennetä koulunkäyntiavustajia
80 000 € Koulupsykologien määrän lisääminen
745 000 € Vantaalisän maksaminen 1 v 9 kk asti

Ja läpi meni (muidenkin ryhmien esityksissä oli samoja):

120 000 € Sosiaalityöntekijä (3 uutta vakanssia)
80 000 € Perhepalvelut, (nuorisoneuvola) psykologi ja nuorisotyöntekijä
150 000 € Vanhusten kotiapusäätiö
500 000 € Omaishoidontuki (estämään määrärahoihiin perustuvien sopimusten irtisanomiset)
100 000 € Luontokoulun avustuksen jatkaminen
2290 000 € Ei vähennetä koulunkäyntiavustajia
-50 000 € Kaupunkijuhlat supistuu viikosta kahteen päivään


Tekaisin 19.10. valtuuston kokoukseen aloitteen. Koko ajan olen valtuustossa kuullut sosialistien paasaamana, että kaikki palvelutoimittajien työ on kalliimpaa kuin kaupungin itse tuottamat palvelut. Siksi tein aloitteen joka ei työllistä virkamiehiä, mutta lisää avoimuutta ja vertailukelpoisuutta.

Aloite ulkoistamissopimusten palvelutason raportoimiseksi luottamushenkilöille

Vantaan kaupunki käyttää yhä enemmän tilaaja-tuottaja mallia palveluiden tuottamiseen. Etenkään luottamushenkilöillä ei ole saatavilla puolueetonta tietoa kumppaneiden tuottamien palveluiden tasosta. Palveluiden laadun arviointi perustuu usein välikäden kautta saatuun tietoon.

Tämän vuoksi esitän, että luottamushenkilöiden extranet-sivuille päivitetään ennakkoon sovituin väliajoin keskeisimmistä ulkoistussopimuksista määrämuotoiset palveluraportit. Saavutettu palvelutaso raportoidaan numeerisesti sekä kuvataan myös liikennevalovärein viiden palvelun kannalta
merkittävimmän laadullisen ja/tai määrällisen mittarin perusteella. Raportit tallennetaan extranet-sivuille toimialoittain.

Raportit laatii palvelun tuottaja ja raportin tietojen oikeellisuudesta vastaa nimetty kaupungin virkamies, jonka vastuulla sopimus on.

15.10.2012
Timo Uppala (ps.)


Taloussuunnitelman käsittely valtuuston kokouksessa ja Pähkinärinne 4 kaavan hyväksyminen 19.11.

Pähkis 4 kaavan käsittely. Yli 20 000 m2, kodit n. 560 ihmiselle.

Allaolevassa kuvassa (klikkaa isommaksi) on uuden asuinalueen silhuetti katsottuna Pähkis 2 kohdalta Linnaisiin päin.


Kun Espoon suunnalta tullaan Vantaalle, tuo näkymä (toiselta puolelta) pamahtaa vastaan. Padam, tervetuloa metsän keskeltä DDR:ään.

Laadin tähän kohtaan pöytäkirjalausuman, johon yhtyi Siru Kauppinen (vihr.) ja Ilmari Heinonen (vas.):

"Uuden asuinalueen suunnittelun ja rakentamisen yhteydessä on otettava erityisesti huomioon Hämeenkyläntien lähellä sijaitsevan Tuomelan tammimetsän suojelu. Pähkinärinne 4 alueelta pohjoiseen suuntautuva liikenne tulee vaarantamaan ainutlaatuisen alueen luontoarvot.

Lisäksi uusien asuinalueiden liikennemäärien lisäys on otettava huomioon nykyisissä Rajatorpantien risteyksissä jo ennen alueen rakentamista.

Timo Uppala
kaupunginvaltuutettu (PS)"


Kokouksessa pitämäni talouspuhe:

"Tämän vuoden taloussuunnitelman muutosesityksiä lukiessa oli ilahduttavaa huomata, että perussuomalaisten lisäksi keskustan, kristillisdemokraattien ja vihreiden listalta löytyi konkreettisia säästöesityksiä. Kaikkiaan muutosesityksiä tehtiin 195 kappaletta. Vain 31 esitystä sisälsi leikkauksia taloussuunnitelmaan.

Jos Vantaan tulorahoitus ei riitä kattamaan jatkuvaa menojen kasvua ja isojen investointien taakkaa, on kaikki menojen leikkaukset samanarvoisia huolimatta tarkasteltavan menon suuruudesta. Ainoa merkittävä kriteeri on taata hengen, terveyden, hoivan ja koulutuksen hyvän tason turvaavat palvelut.

Omasta mielestäni ei ole perusteltua jatkaa puolueiden tukemista erimuodoissa, avustaa ammattitaidetta, sekä jatkaa monia nykyisiä kumppanuuksia. Nykyinen avustuspolitiikka on suunnattava lasten ja nuorten avoimeen harrastustoimintaan. Poliittisten ja etnisten ryhmien erityissuosiminen ei ole osoittautunut toimivaksi ratkaisuksi.

Investointeja on voitava myös siirtää paljon pidemmälle tulevaisuuteen. Nyt ei ole tarvis panostaa kulttuurikeskuksiin, Kehä III ja Lahdenväylän liittymä riittää nykyisellään, Kuusijärven uimarit pärjäävät nykyisellä rakennuskannalla, Håkansbölekin on säältä suojassa. Marja-Vantaan laajuutta on arvioitava nykyisen taloustilanteen vuoksi uudelleen.

Omasta mielestäni veronkorotus on myös pahimman luokan löysää populismia. Tähän ilman alaleukaa heitettyyn ratkaisuun kuuluu sitkeästi väite kunnallisveron progression autuaaksi tekevästä voimasta. Koko Suomen tilanne yritysten investointien kohdemaana ja työllistäjänä näyttää todella huonolta, joten Suomen neljänneksi suurimman kaupungin on tässä isossa asiassa kannettava vastuunsa. Veronkorotuksen lyhyen hetken parantava vaikutus kostautuu paljon tukalampana tilanteena jatkossa. Yhteiskunnan vastikkeettomilla tuilla luistelevia työikäisiä ja työkuntoisia ihmisiä veronkorotus ei haittaa, mutta työssäkäyvät perheet jatkavat pakoaan kehyskuntiin.

Nyt huomio ne valtuutetut, jotka ryhmäkuri on halvaannuttanut kuluvalla valtuustokaudella. Nyt on viimeinen hetki lähteä mukaan äänestämään taloussuunnitelman muutamiin muutosesityksiin, jotta voitte kadulla katsoa silmiin teitä äänestäneitä kaupunkilaisia. Tätä mahdollisuutta ei kannata jättää käyttämättä."


Viimeinen kappale oli turhaa toivetta. Ryhmäkurin mukaan mentiin edelleen. Lampaat.
Suuri osa oli vielä vaalikoneissa ennen kuntavaaleja lupailleet kotihoiton Vantaa-lisän säilyttämisen puolesta, mutta heti vaalien jälkeen äänestivät vastaan. Ketut.

Käsittelyn yhteydessä esitin näitä muutoksia talousuunnitelmaan:

- Kokouspalkkion korotus neljän tunnin jälkeen aiemman kolmen tunnin sijaan, -50 000 €
- Loppiaisvastaanoton lopettaminen -78 00 €
- Luottamushenkilöiden koulutusrahan puolittaminen -59 000€
- Avustusten leikkaaminen nuorisojärjestöiltä -50 000 € (poliittisilta järjestöiltä, ei saa kuulemma sanoa näin)
- Alue- ja tapahtumapalvelut, Avustusten leikkaaminen -50 000 € (turhista juhlista tms.)
- Vähennys ympäristörakentamisesta siirtämällä esitettyjä hankkeita eteenpäin -1 Miljoona euroa (ei nyt tarvitse rakentaa kalliisti uusia puistoja, on tärkeämpiäkin hankkeita, kuten koulujen ja päiväkotien korjauksia)

Ei mennyt läpi mikään. Oman ryhmän lisäksi Vihreiltä tuli kannatusta ja jostain muualta. En muista ketä äänesti esitysten puolesta. Jos joku esitysteni puolesta äänestänyt muistaa, kommentoi tähän kirjoitukseen.

Eihän näillä menoleikkauksilla kaupungin taloutta heiluteta suuntaan tai toiseen, mutta ne ovat moraalisesti oikein tässä tilanteessa. Lisäksi, jos olen itse kannattamassa menolisäyksiä joihinkin peruspalveluihin, on minun esitettävä menoleikkauksia jostain. Kaikkea kaikille lupaajia on liikaa.

Äänestin kyllä seuraavissa kohdissa:
- lasten kotihoidon Vantaa-lisän jatkaminen 1,5 v - 2 v (peruste: säästää rahaa, kun lapsia ei tule päiväkoteihin, lisää Vantaan houkuttelevuutta perheille)
- 1-2 luokkien tuntimäärän säilyttäminen (parantaa kaupungin imagoa naapurikuntiin verrattuna)
- ikäihmisten kerhotoiminnan jatkaminen (säästöä, koska kerhotoiminta pitää kunnossa)
- lähihoitajavakanssien lisääminen (katastrofaalinen tilanne jo nyt)

Neljä vuotta poliittista peliä alkaa riittää. Osalla suurin motiivi näyttää olevan miltä päätökset näyttävät poliittisesti. Tähtäin on taas jossain seuraavissa vaaleissa.
Osalla taas suurin motiivi on kulissien takana etukäteen pelatut ryhmien väliset kaupat. Niiden vuoksi ei saa äänestää etukäteen käsikirjoitettua näytelmää vastaan.
Moni kannatti mm. omia esityksiäni vaikka joku oli jo kannattanut. Se on turhaa, koska yhden kannatus riittää jotta asia menee äänestykseen. Se ei ole turhaa, jos haluaa oman nimensä näkymään kokouksen pöytäkirjassa. Oma etu...