sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Media julkaisee tarkoitushakuisesti, valtuuston kokous

Forssassa kirppiksellä oli näytillä legendaarisen kiekkoilijan 1:1 koossa oleva kuva, vanerilla! Oli perhana vaan jo myyty:


Media tarttui kuoha suupielissä kiinni SORASOD somalijärjestön avustushakemuksen pöydälle jättämiseen. Yli kolme vuotta olen penkonut, kaivanut, tutkinut, lukenut esityslistoja, tehnyt aloitteita, jättänyt pöytäkirjalausumia ilman median kiinnostusta ja taustatukea. Ja nyt - normaalikäytännön mukaisen menettelyn jälkeen Vantaan Sanomien ja Helsingin Sanomien toimittajat soittelevat perään koko ajan ja repivät raflaavia otsikoita - etenkin Vantaan Sanomat.

Normimenettely eli kun päätettävä asia tarvitsee lisäselvitystä se jätetään "pöydälle" odottamaan lisäinfoa. Näin on käynyt monta kertaa aiemmin muiden toimesta. Tämä on luottamushenkilötoimintaa, joka kuuluu asiaan. Eli olla sinua äänestäneiden henkilöiden edunvalvoja. Välillä osuu tuulettimeen, välillä ylämummoon.

Nyt oli vahva epäilys väärinkäytöstä ja sen vuoksi pyysin aikalisän selvittämiselle. KRP:lle kiitos yhteistyöstä, mailia on mennyt edestakaisin samoin puhelimitse ollaan oltu yhteydessä.

SORASOD:in Idiris Farah julkaisi oman mielipidekirjoituksensa, jossa hän kertoi minun lietsoneen vihaa ja väkivaltaa. Rauhanjärjestöltä erikoinen kannanotto. Alla vastineeni.


Vastine SORASOD:in mielipidekirjoitukseen:





Vapaa-ajan lautakunnan kokouksen jälkeen SORASOD oli hakenut lähes 6000 euroa Myyrmäen aluetoimikunnalta. Myönnetty summa oli typistetty 350 euroon, perustellen näin:

"Aluerahaa ei ole tarkoitettu pitkin vuotta toistuviin tapahtumiin, vaan tällaiseen toimintaan voidaan hakea toiminta-avustusta. Lisäksi edellisvuosien kokemusten perusteella tapahtumien kävijämäärä on ollut vähäinen ja paikalla olleiden kaupungin työntekijöiden mukaan osallistujia on ollut vain muutamia."

Vapaa-ajan lautakunnassa pöydälle jättämäni anomus nuorten kesäleirikuluihin (haettu siis 11 000 euroa) perusteltiin näin: "Nuorisopalveluiden johtaja esittää, että Sorasodille myönnetään 2 650 euron avustus lasten ja nuorten leirikuluihin. Järjestön puheenjohtaja Farah Idiris kertoo, että Kiljavalla 2. heinäkuuta järjestettävä leiri pyrkii auttamaan somalitaustaisia yhteiskuntaan integroitumisessa."

Eikö yhteiskuntaan integroituminen hoituisi automaattisesti kaupungin omilla leireillä nuorille, siis leireillä joissa on osanottajia kaikista väestöryhmistä?

KRP pyysi etten referoi millään tavalla käytyjä keskusteluita julkisesti. Enkä siis referoi. Jokatapauksessa SORASODin avustukselle ei ole KRP:n terrorismitutkimusten mukaan ole estettä.

Tämän kaltaisia juttuja Vantaan Sanomat ei katso julkaisemisen arvoisiksi. Julkaisematon mielipidekirjoitus Vantaan Sanomiin, lähetetty 28.3.2012.

Talouskurimuksesta kurinalaiseen talouteen

Kaupunginvaltuutettu Weckman oli Vantaan taloudentilasta aiheellisesti huolissaan mielipidekirjoituksessan (VS 28.3.).

Vuosikate ei ole riittänyt lähellekään kattamaan kotikaupunkimme valtavia investointeja. Eli investoinnit on tehty ja tehdään lainarahalla.

Olen vuoden 2009 alusta ollut mukana valtuustossa. Joka syksy olemme kilvan kurtistelleet kulmia ja pitäneet vuoron perään huolestuneita ja synkkiä puheenvuoroja taloustilanteemme johtuen. Mutta siihen se on jäänytkin.

Eri luottamuselimissä on tuotu tasaisena nauhana eteemme aina vaan uusia investointeja - valmiiksi päätettynä. Jos näitä hankkeita on kyseenalaistettu on vedottu siihen, että sopimukset on jo sovittu eikä näin ollen hankkeita voi enää pysäyttää.

Uusi kaupunginjohtaja Kari Nenonen on heti ottanut oikean ja reippaan otteen taloustilanteemme saamiseksi hallintaan, ilman julkissektorille tyypillistä käsittämätöntä jahkailua. Ulkopuolisen asiantuntija-avun palkkaaminen on hyvä asia, mikäli se on ainoa keino saada meidät valtuutetut käsittämään jatkuvasti kasvavan valtavan velkataakan haittoja.

Weckmanin puoluetoverit ovat ilman tunnontuskia olleet käynnistämässä vielä viimeaikoina mm. syliimme kaatuvaa Elmo-hanketta, Håkansbölen kartanon viimeistelyä, kulttuurikeskus Orvokkia jne. vaikka taloustilanteemme on ollut kokoajan tiedossa. Avustamme kaikkea peruspalveluiden ulkopuolelta samalla tavoin kuin ennenkin. Jopa lisäsimme kulttuuripuolen avustusten määrää.

Meidän valtuutettujen tehtävänä on priorisoida tiukkoina aikoina ne kohteet, joita kaupunki lähtee korjaamaan, rakentamaan, ylläpitämään ja tukemaan. Meidän on pystyttävä tekemään kipeitäkin päätöksiä vaikka edessä olisi mitkä tahansa eduskunta- tai kunnallisvaalit.

Kun ajat on tiukat, ei kaikkia voi miellyttää. Tämän ymmärtämiseen emme välttämättä tarvitsisi ulkopuolista apua, se vastuu on jokaisen otettava itse.


Kaupunginvaltuuston kokous 16.4.2012

Esityslistalta nousivat esiin nämä kohdat:

§ 11 Valtion ja Vantaan kaupungin välinen aiesopimus (2012-2015) pitkäaikaisasunnottomuuden poistamiseksi

Tässä kohdassa oli aiheuttanut etukäteen painetta Mesikukka- ja Tervakukka-hankkeiden tiukka vastustus tulevien naapureiden suunnalta. Niinpä päätöksestä jätettiin näiden tulevien hankkeiden osalta nimet auki. Tulevaisuudessa ruletissa voi sattua siis kenen vaan naapurustoon asunnottomien asuntolat.

Ketään ei voi Suomen olosuhteissa jättää ulos. Mutta joku tässä yhtälössä aina mättää. Yksilön vastuu. Voi dokata kropan romuksi, omaisuuden veks, tuhota läheisten elämän ja yhteiskunta tulee aina lopulta jeesaamaan. Eikä tämä lysti ole yhteiskunnalle halpaa.

Jos työ ei nappaa, jos terveysvalistus ei nappaa, jos kuntoutus ei nappaa - ei hätää rakennetaan yhteiskunnan varoilla upouudet asuntolat. Kaiken huipuksi näitä asuntoloita ei saa vaatia päihteettömiksi. Ajatuksena: 2 varoitusta + peruskorjausta, kolmannesta mokasta pakkohoitoon.

§ 22 Asemakaavan muutos nro 002099 ja tonttijako sekä tonttijaon muutos, Hämeenkylä

Pähkinärinteeseen, Veikkauksen ja Rautakirjan väliin esitettiin yli 20000 m2 lisärakentamista. Lisärakentaminen luo n. 300 uutta kämppää, n. 500:lle ihmiselle. Autoja on arvioitu tulevan vähän alta 300 lisää pyörimään nurkkiin.

Pähkinärinne 4 kaava Hämeenkyläntien ja Pähkis 2 väliin mahdollistaa myös yli 20000 m2 lisärakentamisen. Lisäksi hyväksyimme viimeksi valtuustossa kaavan yli 9000m2 lisärakentamiselle Pöllökallion alapuolelle.

Lisärakentaminen on ok, mutta kuinkas käy liikenteen? Vihdintien ja Rajatorpantien risteys on ihan jumissa jo nyt ruuhka-aikaan. Tein pöytäkirjalausuman, johon kukaan ei lähtenyt mukaan allekirjoittamaan:
"Ennen uusien täydennysrakentamisalueiden aloittamista selvitetään Rajatorpantien ja Vihdintien risteyksen eritasoliittymän toteutusvaihtoehdot sekä pyritään nopeuttamaan risteyksen perusparannuksen toteuttamista".

Tein vielä mielipidekirjoituksen Hesariin (ei ole julkaistu vielä, tuli kyllä lisätietopyyntö Hesarista viestiin vastaukseksi):

"Ulla Kaukola vaati oikeutetusti toimia mielipidekirjoituksessaan (HS 19.4.) Vihdintien parantamiseksi.

Maanantaina 16.4. Vantaan kaupunginvaltuusto hyväksyi kaavamuutoksen, joka antaa luvan yli 27000 kerrosneliömetrin lisärakentamiselle Pähkinärinteen kupeeseen Rautakirjan takaiselle mäelle. Noin 300 uutta kotia, noin 300 uutta autopaikkaa.

Aiemmin valtuustossa hyväksyttiin 9000 m2 rakennusoikeus Pöllökallion alapuolelle. Hämeenkyläntien ja Rajatorpantien risteysalueelle esitetään yli 20000 m2 rakennusoikeutta tiiviille ja matalalle pientaloalueelle.

Kaukola esitti aiheellisesti huolensa ruuhkaisen nykytilanteen parantamiseksi, mutta jokainen voi miettiä mitä alueelle suunniteltu laaja lisärakentaminen aiheuttaa mm. Vihdintien ja Rajatorpantien risteykselle.

Esitin 16.4. kaupunginvaltuuston kokouksessa kaavamuutoksen hyväksymisen yhteydessä pöytäkirjalausuman, jossa vaaditaan selvitettäväksi Rajatorpantien ja Vihdintien risteyksen eritasoliittymän toteutusvaihtoehdot sekä pyydetään nopeuttamaan risteyksen perusparannuksen toteuttamista.

Kaavasuunnittelussa yleensä ummistetaan silmät tulevilta ongelmilta. Tämänkin kaavan yhteydessä kehutaan julkisen liikenteen läheisyyttä, mutta kuten Kaukola kirjoittaa, joukkoliikenne jää läntisimmän Vantaan, Konalan, Uusmäen, Jupperin, ja Laaksolahden alueella bussien ja tuon pahaisen Vihdintien varaan. Kehärata ja länsimetro eivät auta tällä alueella.

Meillä on eduskunnassa runsaasti vantaalaisia ja espoolaisia kansanedustajia ajamassa etujamme. Koska valtio hallinnoi Vihdintietä, Vihdintien parannuspyyntöjen oikea osoite on Arkadianmäki. Eduskunnassa taitaa vaan suuri osa ajasta kulua kohujen luomiseen ja kohujen vatvomiseen. Löytyisikö väestörikkaimmalle osalle Suomea omia edunvalvojia?

Timo Uppala
kaupunginvaltuutettu (PS)
Vantaa"


§23 Lausunto valtiovarainministeriölle Kunnallishallinnon rakenne -työryhmän selvityksestä sekä kuntauudistukseen liittyvistä muista uudistuksista

Tämä kohta venytti kokousta ryhmäkokouksineen, ryhmien välisine kokouksineen lähelle puolta yötä. Siis mitä Vantaa vastaa hallituksen kuntauudistukseen. Ryhmyrit olivat saaneet mailia, mutta meidän ryhmässä viesti ei ollut kulkenut kaikille.

Loppujen lopuksi muotoilimme kaupunginjohtajan vastausta niin, ettei Vantaa ole valmiina kuntaliitoksiin, paitsi lentokenttäalueen suunnalla kilpailukykyä edistävien vaihtoehtojen osalta.