torstai 8. syyskuuta 2011

VAPAS-kokouksessa linjattiin taloutta, valtuustoinfossa hämmästeltiin designkulttuurin rahoja ja Hämeenkylän maisema muuttuu

Katoavaa hämeenkyläläistä maisemaa (alempana lisää aiheesta):



Kävin vapaa-ajan lautakunnan seminaarissa Tampereella perjantaina 29.8. Muu porukka oli ollut siellä torstaista. Ajoin prätkällä torstai-illalla duunin jälkeen mökille ja sieltä 70 km aamulla Tampereelle.

Seminaarissa keskusteltiin lautakunnan toimintatavoista ja linjauksista. Kuultiin myös työllisyyspalveluiden esitys aika lohduttomasta tilanteesta kaupungissamme.

Ihmettelin näiden eri toimialojen ohjelmien synnytysprosessia: virkamiehet pakertavat esityksen painovalmiiksi (itseasiassa se painetaankin jo valmiiksi). Sen jälkeen kyseinen ohjelma tuodaan hyväksyttäväksi muodollisesti lautakuntaan. Miksei jo raakiletta tuoda lautakuntaan työstettäväksi ja ideoitavaksi? Ohjelmanhan pitäisi ohjata toimialan toimintaa.

Olen aina hämmästellyt miksei meidän esitykset mene läpi. Tai siis miksei meidän priorisointi (jostain säästetään, johonkin laitetaan enemmän rahaa) mene läpi. Enää en hämmästele niin paljoa. Seminaarissa käytiin läpi henk.koht. esittelykierros kunkin paikalla olleen osalta. Taisin olla ainoa paikalla olleista, joka työskentelee yksityispuolella. Ei se, että ihminen työskentelee julkisella puolella, tee ihmistä sen huonommaksi. Talouden realiteetit käsitetään vaan erilailla, kun raha ei vaan putkahda jostain nokan eteen.

Vapaa-ajan lautakunnan kokous 5.9.2011

Kokouksen esityslistalla oli ensivuoden ja yleensä lähitulevaisuuden talousasiat toimialalla. Myös investoinnit kuului illan epistolaan ja vakiot pikku maahanmuuttajarahanjaot.

Jo etukäteen punavihreässä Stadin Pravdassa (HS) oli julkaistu tieto, että Elmon liikuntakeskusta tullaan lykkäämään. Näin myös tehtiin. Pyysin kirjaamaan päätökseen lausuman, jota myös Kunnaksen Jukka lähti kannattamaan:

"Esitän, että lähivuosina - tiukan menokurin aikana - vapaa-ajan ja asukaspalveluiden toimialan investoinneissa pääpaino on ylläpitävissä korjaustoimenpiteissä. Kumppanien kanssa toteutettavia hankkeita voidaan harkita erikseen, kunhan käyttökustannusten rahoitus on selvitetty"

Eli lausuman henki oli, että vuotavat katot jne. korjataan, ettei vauriot synnytä kallista korjaustarvetta jälkeenpäin. Siis vain pakolliset tomenpiteet.

Mielenkiintoisia investointeja lähivuosille listattuna tuossa alla. Miettikää samalla tehtäisiinkö tiukassa taloustilanteessa olevassa yrityksessa vastaavia investointeja, etenkin kun nyt maksamme vanhaa lainaa pois uudella kalliimmalla lainalla!

Håkansbölen kartanon sisähommiin: 2,9 MEur vuosina 2013-2015
Martinussalin korjauksia + laajennus: 3,6 MEur vuosina 2015-2016. Kunnas esitti ja minä kannatin: pudotettiin arviota 750 000 euroon kumpanakin vuonna ja arvioidaan uudelleen, kunhan saamme kunnon suunnitelmat
Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Orvokki: 4,8 MEur vuosina 2012-2016 (siis seiniin eikä toimintaan!)

Vaikka nyt ollaan tiukimmassa taloudellisessa koskaan, kuuluu kuvaan tietysti vapaa-ajan palveluiden menojen ylitykset: Menolisäyksiä esitetään yhteensä 3 740 000 euroa.

Eli sama palveluittain:

Kulttuuripalveluilla on arvionsa mukaan menopuitteeseen 178 000 euron korotustarve menoissa. Ylitystarve johtuu hankkeesta, jolla on ulkopuolista rahoitusta (Taikalamppu) sekä ylimääräisistä henkilöstömenoista, joihin ei ole voitu varautua.

Pitäisikö nämä Taika- ja muut lamput sammuttaa siksi aikaa, kunnes talous saadaan paremmalle tolalle?

Liikuntapalveluiden uimahallien lipputuloihin jää noin 185 000 euron vajaus, koska Hakunilan uimahalli on ollut suljettuna noin vuoden kestävän perusparannuksen ajan ja alkuvuonna muissakin uimahalleissa oli ennakoitua vähemmän kävijöitä. Tuloja ja menoja kertyy Tikkurilan urheilupuiston tekonurmen hoidon siirtyessä liikuntapalveluiden vastuulle.

Kun Hakunilan uimahallin korjaus valmistui, sinne ei taidettu saada henkilökuntaa hommiin tai jotain muuta hämminkiä siellä oli.

Nuorisopalveluissa on arvioitu, että talousarvion ylittäviä projektimenoja kertyy 665 000 euroa.

Eikö projektien aloitusvaiheessa ole kustannuksia arvioitu? Tätä varten tein aloitteen aloitettavien projektien hyväksyttämisestä kustannuksineen, henkilöstövaikutuksineen jne.

Työllisyyden tukemiseen varatun määrärahan ylitystarve on 2 790 000 euroa. Tuloja arvioidaan kertyvän 578 000 euroa ennakoitua vähemmän.

Ymmärrettävää, mutta toivottavasti summa tuottaa tulosta.

Hyväksyimme myös aiesopimus "Vapaaehtoistoiminnan resurssiverkostojen laatuyhteistyö keskusten toiminnan kehittymiseksi" -hankkeesta Kansalaisareena ry:n kanssa.

Kommentoin tässä vantaalaista lähestymistapaa; palkkaamme oman henkilön (ei tule uutta henkilöä, tämä tarkentui kokouksessa) kaupungille koordinoimaan vapaaehtoistoimintaa. Espoossa ja Helsingissä tähän on yllättävää kyllä valjastettu vapaaehtoisjärjestöjen aktiiveja.

Kohdeavustuksien myöntäminen nuorten toimintaan - jaahas joka kokouksen pakollinen maahanmuuttajarahan jakotuokio.

Tuttu yhdistyksemme Maahanmuuttajan Kulttuuri ja Taideyhdistys (MKTY) ry oli hakenut 1800 euroa fudisturnauksen järjestämiseen. Perusteina: Nuorten järjestämä jalkapalloturnaus toimii samalla ryhmäyttäjänä kesän jälkeen ja opettaa toiminnan tuottamiseen Opettaa myös sivuoppiaineena erinomaisesti avustusten hakemista.

Mitäs menoja turnauksesta on kaavailtu syntyvän? Tällaista: liikuntatarvikkeet 600€, matkakulut 300 €, elintarvikkeet 600 €, muut 500 €. Tulot: osallistumismaksut 200 €

Nyt kättä pystyyn ne ketkä ovat olleet ruinaamassa lastensa urheiluturnauksiin arpajaispalkintoja, myymässä makkaraa, jäätymässä jäähyaition luukkumiehenä, kuskaamassa lapsia kimppakyydillä omalla kustannuksellaan pitkiäkin matkoja, jne. Osa talkoissa mukana olleet vanhemmista on ollut työttömänä tai muuten vaan vähävaraisena ja silti maksaneet kk-maksut ja varusteet - ITSE.

Esitin, ettei rahaa annettaisi edellä mainituin perustein. Herrasen Jone kannatti. Äänestys 2-14, yksi tyhjä.

Huom! kaikki urheilevien lasten vanhemmat. Täältä(klikkaa) löytyy lomakkeet joilla kohdeavustuksia haetaan esim. lasten ja nuorten turnauksiin. Vaikka siitä nuorisopalveluiden kohdalta. Kaupungin on pakko myöntää avustusta, koska MKTY:kin sai 600 euroa. Taas kerran - kyse ei ole summista vaan tasapuolisuuden periaatteesta.

Valtuuston ylimääräisessä selostustilaisuudessa esiteltiin kehärataprojektin tilanne, esiteltiin Helsingin World Design Center hankkeen tilanne ja kuultiin esitys lastensuojeluasiasta.

WDC-hankkeessa Vantaa maksaa silkasta ilosta osallistumisesta 1,1 MEur ja on esityksen mukaan saanut peräti 93 000 euroa (...) omiin hankkeisiin takaisin. Huoh ja vielä kerran huoh!

Hämeenkylässä Vihdintien ja Kehä III:sen kulmassa jo kohta 100 vuotta aikaa uhmannut entinen sikala on pian historiaa. Sikala on ollut siinä maamerkkinä - nyt paikalle tulee Citymarket tai jotain vastaavaa. Samaan aikaan remontoidaan muutama 100 metriä sikalasta etelään Herkku-Pähkinää.

Gållaksen tila, jonka sikala/navetta nyt rouhitaan maantasalle on ollut Söderbergien ja edeltäjien hallussa tuolla paikalla 1730-luvulta lähtien. Vanha päärakennus siirrettiin Lipsasten tontille Linnaisiin menevän tien risteysalueelle jo aiemmin. Ympäri Suomea maanviljelijät olivat käyneet kursseilla sikalassa ja muualla Hämeenkylän kartanon mailla.

Mitäs siitä, vanhaa suomalaista kulttuurimaisemaa on turha vaalia, meillä on nykyisin parempaa eli monikulttuuria. Oleellista monikulttuurissa on oman kulttuuriperinteen vähättely ja muiden kulttuurien sokea varaukseton ihailu.

Katoavaa hämeenkyläläistä maisemaa 2: Harvinaiset läpinäkyvät lasitiilet erottaa lappeelta. Huom. Katon harjalinja vieläkin ryhdissään:


Loppuun jo facebookiinkin postaamani julkaisu naapurin Mikon realistisesta kommentista: "Naapurin Mikko 7-v. on realisti. On sovittu, että mä vien taas Mikkoa prätkällä nurkissa pikku lenkin kun ei sada. On myös sovittu, että Mikko vie sitten mua prätkällään kun on iso, tosin n. tunti sitten kuultu realistinen varaus tähän: "sä voit kyllä olla jo kuollu, kun mulla on prätkä". Lasten suusta se totuus kuuluu, ilman turhaa sievistelyä."

Käytiin muuten tänään ajamassa pikku lenkki Linnaisissa. Heppu morjesteli kavereitaan aika polleena.