torstai 10. maaliskuuta 2011

Valtuuston kokous 7.3.2011 ja 1200 ihmisen tekemä leikkauslista - vähiten tärkeät menot

Kaupunginvaltuuston kokous 7.3.2011



Toiseksi viimeinen kokous ennen eduskuntavaaleja. Odotettavissa PALJON puheita ja huomattavaa terästäytymistä valtuustotyöskentelyssä. Silmät kiiluivat ja otsat kiilsivät, kuohaa pyyhittiin suupielistä. Ilmassa oli sähköä.

Nimitysasioita aluksi aika liuta.

Jonkin verran keskustelua aiheesta "Kaupungin omavelkaisen takauslimiitin myöntäminen Vantaan Energia Oy:lle Långmossebergeniin rakennettavan jätevoimalan rahoitusta varten"

Eli suomeksi: Vantaan kaupunki takaa Vantaan Energian lainasta 250 MEur osuuden. Helsingin kaupunki omistaa yhtiöstä 40% ja Vantaa 60%. Vantaa kuitenkin takaa yksin tuon lainan eli ottaa riskin. Stadi kyllä vetää tuloksesta sujuvasti kermat päältä osuutensa mukaan, sitten kun sen aika on.

Malmi teki tästä esityksen, jossa pyydettiin palauttamaan asia KH:n käsittelyyn eli kumpikin takaisi omistusosuutensa mukaan lainaa.
Niikko kannatti. ÄÄnestys Malmin esitys 6 - 61 alkuperäinen esitys. Meidän ryhmästä 2 äänesti muiden mukana.

Kimmo "viharikos", "matkustaja" Kiljusen ja useiden muiden (26) valtuutettujen aloitteeseen sosiaali- ja terveystoimen asiakasmaksujen perinnässä havaittujen epäkohtien ehkäisemiseksi ja tarvittaessa maksujen alentamiseksi tai niistä luopumiseksi

Tämäkin aiheutti keskustelua, mutta ei muita toimenpiteitä. Apul. kaupunginjohtaja Lipposen vastauksessa kerrottiin, että tämän kustannusvaikutukset on satasia, ei tuhansia.

Heinosen Ilmari (vas.) oli tässä kokouksessa todella pontevana. Olen aina pitänyt Ilmarin tyylistä ajaa oman kylän asioita pyyteettömästi ja vilpittömästi ilman mitään itsekästä oman egon buustausta. Nyt Ilmarilla oli lähes joka asiaan valtava vimma heittää kommenttinsa kehiin. Jossain vaiheessa kannattaa kuitenkin aina miettiä, ettei tarpeettomasti venytä kokousta eli jättää ne pahimmat kelaukset ja uudelleentoistot väliin. Sillä säästää kuntalaisten rahaa. Kun kokous menee yli kolmen tunnin rapsahtaa heti lisätunnit valtuutetuille ja virkamiehille.

Listalla oli myös asemakaavan muutos nro 002091 ja tonttijaon muutos, Hämeenkylä eli oikeasti kyseessä on Pähkiksen koulua vastapäätä oleva kalliotontti ja sinne siis rakennetaan kerrostalo. Tämä on VAV:in hanke, joka harhautti ainakin minut luulemaan, että Pähkis 2:seen tehdään lisää kaupungin vuokrakämppiä. Tästä ei ollutkaan kyse. Tontille tulee kovan rahan asuntoja, pieniä huoneistoja. Keskimäärin 49 m2. Puheenvuorossani esitin, että koulun ja pallokentän vieressä olisi loistava paikka perheasunnoille. Kuulemma pienistä kämpistä on nyt huutava pula. Ok, olin väärässä.

En juuri koskaan käy missään luottamustoimien mukanaan tuomissa kissanristiäisissä, mutta nyt päätin tehdä poikkeuksen. Tuli kutsu Helsingin ja Vantaan luottamushenkilöiden liikuntailtaan Kisikseen (Kisahalli, juntit). Ohjelmassa oli kuntonyrkkeilyä, pilatesta (?) ja lentismatsi. Oli sopivasti vapaa-ilta, joten ilmoittauduin mukaan.

Kisiksessä tuli käytyä aika paljon 70-luvulla, kun painin Viipurin Voimailijoissa. Kisis oli hieno mesta, jäätiin usein treenien jälkeen sinne luudaamaan ja testaamaan kaikkia erikoisia lajeja. Tölikkäläiset kundit lähti joskus painitreenien jälkeen Paavo Nurmen puistoon "hakkaamaan homoja". Tais sillä puistolla olla oma lempinimensäkin. Siellä oli silloin aina jotkut itsensä paljastajien/namusetien tai muiden sekoboltsien kokoontumisajot ja näitä nää kävi tönimässä. Ainakin juttujensa mukaan.

Kisis ei ollut muuttunut juuri mihinkään. Siistimpi se oli ja paikkoja oli uusittu. Vaksien koppi oli edelleen tutulla paikalla. Sieltä "Sumo" heitteli raakaa herjaa meille treeneihin tuleville nööseille.

Itse liikuntatapahtuma oli minuuttiaikataululla erittäin hienosti järjestetty tilaisuus.

Jokaiseen tapahtumaan oli varattu ohjaaja meitä varten. Ohjaaja oli tuonut paikalle varusteet sekä suunnitellut aikatauluun sopivan kevyen treeniohjelman. Kisiksen saunatiloihin oli varattu iltapala KAIKILLE ennakkoon ilmoittautuneille.

Paljonkos meitä vantaalaisia valtuutettuja sitten oli paikalla?
kaksi - Kuntsin Hanna (SDP) ja minä. Ennakkoilmoittautuneet tekivät ns. oharit eivätkä kaikki edes vaivautuneet ilmoittamaan järjestäjille estymisestään.

Stadilaiset tekivät samanlaisen jullikan; heitä paikalle tuli kolme.

Kaikkiaan paikalle piti tulla lähemmäs 20 luottamushenkilöä.

Kummankin kaupungin luottamushenkilöiltä melko erikoista.. käsittämätöntä toimintaa jättää ilmoittamatta esteistä nykyisten viestitysmahdollisuuksien aikana.

Osa ilmoittamatta poisjääneistä on eduskuntavaaleissa ehdokkaina. "Joka on vähässä falski - on paljossa petollinen", sanoo vanha suomalainen sanalasku.

Harmitti järjestäjien puolesta, harmitti paikalle varattujen ohjaajien puolesta, harmitti myös junnulentopalloilijoiden puolesta, joiden vuoro oli peruttu Helsinki-Vantaa luottamushenkilöiden lentismatsin vuoksi.

Ehkä toiset vaan on niin kiireisiä ja tärkeitä, ettei heidän tarvitse ilmoittaa esteistään.

Pilates oli muuten yllättävän tehokkaan tuntuinen syvien lihasten treenauslaji. Täytyy myöntää, että menin valtavilla ennakkoasenteilla ladattuna mukaan. Ei varmaan tekis huonoa käydä tollasessa säännöllisesti. Keskittyminen vaan herpaantui välillä, kun päivällä Porvoon duunireissulla hotkitun hampurialisaterian vuoksi n. 3 litran kaasulataus oli ns. hollilla. "Napa selkärankaan vaan, vatsa tiukkana!". Lisäksi en ollut aivan varma selinmakuulla jalat levällään venyttäessä, että olikohan näissä futissortseissa ne kiinteät alushousut vai ei.

Liikuntailtaa edeltävänä päivänä toteutin pitkäaikaisen haaveen; hiihdin 12km matkan duuniin ja tietysti illalla takas. Reitti: Linnainen-Hämevaara-Lintuvaara-Leppävaara-Laajalahti-Merenjäällä Otaniemen ohi Keilarantaan. Reitti löytyy Sport-Trackeristä kuvineen. Uskomattoman hyvät ladut ja suksiminen onnistui hyvin. Ainoat kävelyt oli Sello takaa Lepuskista Turunväylän yli ja Kehä I:sen ali Villa Elfvikiin. Yllä kuva just Turunväylän sillalta.

Ja allaolevassa lehtileikkeessa uskoa siihen, etten aina ole ollut mielipiteineni ihan metsässä. Juttu, jossa oli kysytty 1200 ihmiseltä mielipiteitä mistä menoista heidän mielestään voisi leikata.

Jutun otsikko on tietysti kokoomusmedian eli Vantaan Sanomien linjan mukainen. Eli ulkoisetetaan. Mutta katsokaa ao. lehtileikettä! Suurin osa, lähes 60% vastaajista olisi valmis leikkaamaan taideapurahoista! Tulos on merkittävä, todella merkittävä.
Myös huippu-urheilun tuesta ollaan valmiita leikkaamaan.

Olen aina ihmetellyt taiteilija-apurahojen (lisäksi kulttuurilaitosten, ooppera, teatterit jne.) tukemista. Joku on saattanut sen ehkä näistä blogeista huomatakin, heh. Hyvä huomata, etten ole mielipiteineni yksin. Niin kauan, kun keräämme keräyksillä varoja lastenklinikoille, syöpäsairaille, veteraaneille, pitäisi kulttuuritukien rahahanat olla kiinni.