lauantai 27. marraskuuta 2010

Wonder boy

Kaikkitietävä yli kuuskymppinen ihmepoika, mr. ylimieli ampui ohi ja pahasti. Myös "Shrekin" vaimo Päivi Lipponen toitotti samaa viharikosvimmaa. Uskomatonta omien kansalaisten väheksyntää ja aliarvioimista välittömästi tapahtuman jälkeen. Ihan oikein; mehän ollaan yksisilmäisiä puupäitä kaikki. Muualta tulleet on aina meitä viisaampia ja parempia. Lisäksi nämä ovat meitä miljoona kertaa suvaitsevaisempia, koska me olemme kaikki peräkammarin poikia uuninpankolta.

Kiljunen ehti jo eduskunnassa ottaa asian esille: http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_966_2010_p.shtml

Oltais voitu tuon Kiljusen lausuman pohjalta lyödä heti suoraan kaikki Tampereen leijona-kaulakorua kaulassaan kantavat putkaan.

Kuten tiedämme, kaksoisvirtainmaan miehet vaan oli itse sytyttäneet pizzeriansa tuleen. Miksei nyt kuulu anteeksipyyntöä demareiden dynamic-duolta?

Hölmöt, niin makaa kuin petaa.

Herra varjele, ettei musta tule ikinä tollasta kaiken "tietäjää". Vai oonko mä jo...

Stadi hölmöili myös urakalla; antoivat paluumatkalle 325€ namirahaa romaneille. Ei perhana. Sokeet. Nää kusettaa minkä ehtii ja hölmöt vaan nyökkäilee ja antaa lisää fyrkkaa, ilmaset sähköt jne. Mitäs näiden saldo on? Espoossa yksiö täynnä pöllittyä kamaa, ytimen pankkiautomaateilla nyrkillä lättyyn ja rahat veks, Niklas Herlinin hakkas joku romanian Elvis, ikonivarkaus, agressiivista koordinoitua kerjäämistä, Kalasatamaan kunnon kaatopaikka-alue autonromuineen (jonka stadi luonnollisesti veronmaksajien kustannuksella siivoaa), jne. jne. Nää muuttolinnut palaa taatusti keväällä takas, valitettavasti.

Vahteralta aivan loistava blogi Iltalehdessä.

keskiviikko 24. marraskuuta 2010

Rutosti positiivista palautetta ja vastine

Mielipidekirjoitukseeni Hesariin tuli hemmetin paljon positiivista palautetta, kiitos kaikille siitä.

Kyllä tää vastatuuleen kuseminen jossain vaiheessa loppuu ja asiat muuttuu oikeaan suuntaan. Julkisuus lisää painetta muuttaa luutuneita käytäntöjä - toivottavasti.

Mun kirjoitukseen tuli 24.11.2010 vastine (klikkaa suuremmaksi, klikkaa toisenkin kerran, niin näetkin jotain). Tsekkaa sen jälkeen mun vastaus noihin heittoihin tuolta alempaa.



Ahaa, me jaettiin vaan 21000 euroa, pahus kun mä en tota huomannut, vissiin joku yhteenlaskuvirhe nyt mulla tässä...

Listaan nyt nämä järjestöt vielä kerran tähän, pääätelkää itse onko nämä poliittisia vai ei. Vetoavat myös, että kyseessä on nuorten avustus eli skippaavat "varhaisnuorten" (lue lasten) avustukset kokonaan pois. Lasten aivopesu on vielä pahempi asia.

Vantaan Kokoomus Nuoret ry - 7000€
Itä-Vantaan Kokoomusnuoret ry - 200€
Keski-Vantaan Kokoomusnuoret ry - 200€
Vantaan Demarinuoret aluejärjestö ry - 11000€
Vantaan Vihreät nuoret ja opiskelijat ry - 800€
SDPL:n Vantaan Aluejärjestö ry - 17000€
Itä-Hakkilan ja Kolohongan Pioneerit ry - 1300€
Hakunilan nuoret Pioneerit ry - 300€
Kansallinen Lastenliitto ry - 20000€
Vantaan Nuoret Kotkat aluejärjestö ry - 38000€
Etelä-Vantaan Nuoret Kotkat - 500€
Koivukylän Nuoret Kotkat - 600€
Korson Nuoret Kotkat - 3100€
Tikkurilan Nuoret Kotkat - 2700€
Hakunilan Nuoret Kotkat - 200€
Itä-Hakkilan Nuoret Kotkat - 300€
Yhteensä 103 200€

Virallinen pöytäkirja löytyy täältä (klikkaa).

Kaupungin avustus on kuulemma erittäin tärkeää. Okei. Mitäs jos kuitenkin laitetaan peruspalveluiden turvaaminen etusijalle? Rahoitetaan poliittisten nuorisojärjestöjen pyörittäminen kuten urheiluseuratkin tekevät: vanhempien kukkarosta kuukausi- ja kausimaksuilla. Seuroissa tehdään lisäksi paljon talkoita. Mielestäni myös esim. valtuustoryhmien koulutusrahasta (Vantaalla muuten jaetaan yhteensä 120 000 euroa vuodessa eri poliittisille ryhmille "koulutusrahaa") voitaisiin myös rahoittaa näitä aivopesuloita.

Ja kouluihin pitäisi myös saada poliittisen keskustelun foorumeita... Oolrait, tuntien jälkeen voisi kokoontua myös kuvitteellinen sinivalkoisten ryhmä. Lapset kuuntelisivat silmät pyöreinä ja suu auki, kun setä paasaisi ulkomaalaisten erityiskohtelusta muutamin esimerkein, sen jälkeen ihmettelisi ammattitaiteilijaryhmien vuodesta toiseen saamaa tukea ja kyselisi lasten mielipidettä onko tämä teidän mielestänne oikein?

Antaa lasten olla lapsia ja nuorten nuoria. Kyllä ne ehtii myöhemminkin painua kumaraan ryhmäkurin edessä. Kaikkein parasta on, kun uusi luottamushenkilö on läpikäynyt oikean elämänkoulun, tehnyt oikeaa työtä, nähnyt elämää, saanut pari arpea nahkaan ja tullut sen jälkeen mukaan sirkukseen. Hautomoista tulee mauttomia tyyppejä ja ne puhuu ihmeellistä kieltä. Suomelta se kuulostaa, mutta ei se sitä ole.

Eduskuntavaaliehdokasvalinnat alkaa olla loppusuoralla. Mä haluun mukaan kisaan. Tiukille vetää. Mulla ei ole tavoitteena egobuustaus, vaan koen että voisin oikeasti yrittää muuttaa asioita. En ole mikään sateentekijä ja ruudinkeksijä, mutta yritystä ja liikettä ainakin riittäis - ja hullun rohkeutta.

Viikonloppuna oltiin mopomiesten lätkäturnauksessa Loimaalla. Mentiin perjantaina kaverin mökille, grillattiin ja saunottiin. Lauantaina turnaukseen, josta voitto puhtaalla pelillä (3 matsia). Turnauksen jälkeen savusaunottiin Loimaan veteraanijärjestöjen majalla. Mukava viikonloppu kaikenkaikkiaan.

maanantai 22. marraskuuta 2010

Mielipidekirjoitukseni 22.11.2010 Hesarissa

Kirjoittelin Hesariin mielipidekirjoituksen jo 17.11.2010. Kirjoitus julkaistiin tänään 22.11.2010.

Alempana skannattuna toinen naputtelu Vantaan Sanomiin. Klikkaamalla saat kuvan suuremmaksi.

Tässä itse kirjoitus:

========================================

HS uutisoi 17.11.2010 Helsingin kulttuuri- ja kirjastolautakunnan päättäneen lakkauttaa poliittisten kulttuurijärjestöjen tuet ensi vuodesta lähtien.

Kerrankin saamme lukea stadilaisen luottamuselimen tehneen hyvän päätöksen.

HS uutisoi myös 16.11.2010, että me Vantaan perussuomalaiset esitimme valtuuston taloussuunnitelman ja -arvion käsittelyssä leikkauksia vantaalaisten järjestöjen avustuksiin.
Aivan oikein, mutta pieni korjaus tähän. esitimme leikkauksia poliittisten nuorisojärjestöjen avustuksiin, joita Vantaa jakaa yhteensä n. 100 000 euroa vuodessa. Hävisimme äänestyksen luonnollisesti normilukemin.

Meille on kerrottu, etteivät nämä avustettavat järjestöt ole poliittisia järjestöjä. Mielestäni ainakin avustettavien järjestöjen nimet kertovat toisin tai sitten olen vain liian ahdasmielinen. On nuoria kotkia, on demokraattisia pioneereja, on oikealta, on vasemmalta. Henkilökohtaisesti yllätyin näiden yhdistysten määrästä, koska ne eivät näy ainakaan minulle missään mitenkään. Tuttavapiirikään ei tiennyt näitä olevan.
Avustussummat eivät korreloi millään lailla kävijämääriin, mutta nämä järjestöt saavat joka vuosi automaattisesti oman siivunsa vähäisistä varoistamme. Esimerkkinä kaksi ryhmää, joista toinen on poliittinen ja toinen ei. Ilmoitetut jäsenmäärät ovat suunnilleen samat. Poliittinen järjestö saa kolminkertaisen avustussumman ei-poliittiseen verrattuna.
Valtiohan tukee lisäksi yhteensä vuosittain noin neljällä miljoonalla poliittisia nuorisojärjestöjä. Lähestyvät eduskuntavaalit ja vähentynyt ulkopuolinen vaalirahoitus voivat ohjata näitä järjestöavustuksia aivan muuhun kuin alkuperäiseen tarkoitukseen.
Olisiko vihdoin aika muuttaa näitä vanhoja, luutuneita YYA-ajan jäänteitä ja jakaa avustukset poliittisesti sitoutumattomaan lasten ja nuorten toimintaan? Helsingin kulttuuri- ja kirjastolautakunnan tekemä päätös on hyvä oikeansuuntainen avaus. Demokratiakasvatusta voinee antaa muutenkin.

Timo Uppala
kaupunginvaltuutettu (PS) Vantaa


maanantai 15. marraskuuta 2010

Kaupunginvaltuuston budjettikäsittely 15.11.2010

Kaupunginvaltuuston kokous 15.11.2010 - iso ja pitkä budjettikokous

Kaava-asiat + Helsingin, Vantaan ja Sipoon kuntien yhteisen Östersundomin yleiskaavatyön käynnistäminen ja muutama aloite alkuun.
Aloitteissa mm. Kiljusen aloite Ruskeasannan aseman rakentamiseksi valmiiksi yhdessä vaiheessa. Tyydyttiin virkamiesten ja KH:n vastauksiin.

Sitten taloussuunnitelman ja -arvion käsittelyyn.

KH:n pj. Tapani Mäkinen:
Edellinen talouskäsittely oli syvimmän laman aikoihin, nyt ollaan menossa parempaan suuntaan. Mäkinen pyöräytti Kreikan ja Irlannin kautta Vantaan talouteen.
Menot ja verot eivät kohtaa taantuman aikana. Otamme kuulemma velkaantumisen haltuun, nykyiset investoinnit kantavat hedelmää tulevaisuudessa.
Yhteistyö virkamiesten ja luottamushenkilöiden välillä on todella hyvää, parempaa kuin missään muualla.

Kaupunginjohtaja Paajanen:

Vantaan tulos kääntyy positiiviseksi 2014 (2013 piti jo olla Vantaa-sopimuksen mukaan), työpaikkojen määrä kasvaa, 200000:s vantaalainen näkee päivänvalon lähiaikoina. Työttömyyden torjuntaan tehostamistoimet. Paajasen puheet ovat petranneet koko ajan, harmi toisaalta nyt että mies painuu eläkkeelle. SDP-leima on selvästi haalistunut miehestä pois.

Ryhmäpuheenvuorot, joissa päiviteltiin mm. velkaantumista. Kuultiin myös puheenvuoro, jossa kehuttiin kaupungin hallintorakenteen olevan todella matala ja tehokas. Just! Komm.. vasemmistoliiton Tyystjärvi piikitteli sujuvasti persuja.

22 puheenvuoroa yleisosuudessa. Voitin äänestysnappikisan ja pääsin ekana puhumaan. Niinistön Jaska pääsi heti toisena puhumaan.

Puheenvuoroni:

Toisen kerran elämässäni olen mukana synnyin- ja kotikaupunkini talousarvion ja –suunnitelman valmistelussa. Samoissa merkeissä mennään – tällä kertaa tarjotaan 27 miljoonan euron tappiota ensi tilikaudelle, siis lähes 13 miljoonaa enemmän tappiota kuin vuonna 2009.

Koska tappiolukemat ovat näinkin synkät, tämän olisi luullut näkyvän ensi vuoden menoissa priorisointeina. Eduskuntavaalien läheisyys ilmeisesti vaikuttaa; on aivan turhaa vaivaa etsiä kirjasta menoleikkauksia.

Taloudenpidossa mielestäni pitää noudattaa tiukkaa kulukuria silloin, kun meneillään on mittavien investoinnit ja niiden aiheuttamat lisämenot. Näinhän tehdään siviilissäkin; silloin kun rakennat taloa, et ala rakentaa samaan aikaan kesämökkiä, et käy ravintoloissa, teattereissa – joudut tinkimään epäoleellisesta. Tai kun yritys investoi tuotantoon, näkyy se heti muiden menojen vähentämisenä.

Jostain syystä nämä lainalaisuudet eivät ulotu kuntatalouteen. Ajelehditaan eteenpäin ja toivotaan että tilanne korjautuu itsestään. Nytkin esitetään, että tulos kääntyy voitolliseksi jo vuonna 2013.

Euroopan ja valtakunnan tasolla on kiinnitetty yhä enemmän huomiota julkisen talouden velkaantumiseen. Meidänkin tulisi kiinnittää suurta huomiota ja ottaa vastuuta väestöluvultamme Suomen neljänneksi suurimpana kuntana.

Mutta, kuten jo sanoin mikään ei muutu. Me valtuutetut näemme ja kuulemme omien kontaktiemme kautta, miten tiukilla ollaan peruspalveluiden turvallisten perusvelvoitteiden tason saavuttamisessa. Rimaa hipoen, mutta kuntalaista lähinnä olevan henkilökunnan henkilökohtaisen taitavuuden ansiosta juuri ja juuri selviytyen.

Esimerkkinä tästä - mielestäni ei ole oikeudenmukaista, että päiväkotien henkilökunta haalii päiväkoteihin omalla kustannuksellaan ja omalla vapaa-ajallaan kalusteita ja leluja, kun samaan aikaan lisäämme kulttuurin avustuksia esityksen mukaan 100 000 euroa, kulttuurin yhteisavustusten kohotessa yli miljoonaan euroon.

Avustuksissa meidän on myös seurattava aikaamme. Luulin ennen tätä valtuustokautta, että tunkkaiset retrohenkiset poliittiset nuorisojärjestöt olivat jo historiaa, mutta harmikseni havaitsin kaupunkimme avustustoiminnan elävän edelleen sitä aikaa, kun YYA oli kova lyhenne ja kaikki mikä tuli idästä oli suurta valistusta. Mielestäni parasta demokratiakasvatusta on nähdä avustusten menevän suoraan kipeimmin apua tarvitseville.

Jaksamme kuitenkin odottaa, jo kahden vuoden päästä kunnallisvaaleissa voimasuhteet saattavat muuttua. Uudet luottamuselimet saattavat muuttaa kymmenien vuosien aikaiset rakenteet ja menettelytavat.

Vantaalaisille kansanedustajille myös pyyhkeitä – milloin alatte ajaa verotulojen valtionosuuksien tasausjärjestelmään muutosta? Vantaalaisten maksamia veroja ohjataan muihin kuntiin n. 61 miljoonaa euroa myös ensivuonna.

Loppuun esimerkki joustavuudesta. En ole aiemmin nähnyt missään niin joustavaa sopimusta kuin voimassa oleva Vantaa-sopimus. Sopimuksessa sovittuja asioita rikotaan koko ajan, mutta sopimusta muka noudatetaan edelleen. Tämä osoittaa, kuinka hienosta sopimuksesta on kyse, sen elastisuus on rajaton.


Niinistöltä ja Niemisen Johannekselta hyvät puheenvuorot.

Sitten koko taloussuunnitelma ja -arviokirjan käsittelyyn, sivu sivulta.

Tässä meidän esityksemme ja kuinka niissä kävi (aivan 100-varma en ole kannatuksista äänestyksissä, korjaan kun näen pöytikset):

s. 30 Omaishoitajien aseman parantaminen. Niinistö esitti TA-vuoden tavoitteisiin omaishoitajien aseman parantamista, mä kannatin. Oma ryhmä kannatti + Kauppinen vihreistä - ei siis läpi
s. 66 Esitin Luottamushenkilökoulutuksen määrärahan supistamista 50%:lla (-59 000e), Jurvan Johanna kannatti - äänestys ja kuokkaan
s. 95 Pietari Jääskelainen esitti +200 000 Lasten ja nuorten psykiatristen palveluiden turvaamiseen 5 lisähenkilöresurssia, me jäätiin äänestyksessä yksin
s. 95 Vasurit esitti Perheneuvoloille lisähenkilöresursseja, Niinistö kannatti, me äänestettiin vasureiden ja vihreiden mukana ja hävittiin
s. 95 Mika Niikko esitti Päihdepalveluiden ja avohoidon henkilöstöresurssien lisääminen +100 000. Me hävittiin vihreiden(?) lähtiessä mukaan, jokunen tyhjä muualta
s.100 Juha Malmi esitti Omaishoidonten nostamista (yht. +400 000) jotta saadaan uusia omaishoitajia säästöjen saamiseksi laitoshoidosta, me hävittiin äänestys, jokunen rohkea äänesti tyhjää
s. 100 Pietari esitti Vantaan ikäpoliittisen ohjelman tavoitteiden toteuttamiseen tukien kotona asuvia vanhuksia +100 000. Hävittiin äänestys, vihreitä ja vasureita lähti mukaan
s. 165 Auvinen esitti 1MEur pois katujen ja puistojen kunnossapidon lisäyksesta (olisi jäänyt 1MEur vielä lisäystä), häviö äänestyksessä.
s. 215 Pietari esitti +200 000 Päihdetyön ja tuetun asumisen eri toimijoiden yhteistyön tehostaminen, sekä kuntouttavan työn hyödyntäminen asiakkaiden voimaannuttamisessa ja kuntouttamisen tukemisessa. Häviö äänestyksessä.
s. 217 Minä esitin -30 000 ammattitaiteilijoiden avustuksista pois, Johannes kannatti, hävittiin äänestys pystyyn
s. 224 Johannes esitti poliittisten nuorisojärjestöjen avustuksista pois -50 000, minä kannatin, hävittiin äänetys
Auvinen esitti Ruskeasannan juna-aseman suunnitteluun + 1MEur, minä ja kaksi muuta PS-valtuutettua äänestettiin tyhjää, Kiljunen SDP puolesta, muut vastaan.

Poliittisten nuorisojärjestöjen avustusasia herätti keskustelua, vasureiden Saramo sanoi että poliittisten nuorisojärjestöjen tuen poistaminen on laitonta.
Niikko kommentoi, että tukien pitää jakautua tasaisesti samojen kriteerien mukaan. Mä kommentoin, että jotain hämminkiä on, koska Suomen Demokraattisten Pioneerien Liitto saa 100:lla kävijällään 17 000 e avustuksia, kun Hämeenkylän muskari saa 100:lla kävijällään n.4000 e.

En lähtenyt kannattamaan Ruskeasannan aseman suunnittelua, koska olin a) paasannut investointien priorisoinnista ja b) Peltomäki esitti kommentissaan, että fyffet menee haukan perseeseen, jos valtio ei lähde mukaan.

No minkäs takia näitä äänestytettiin ja kulutettiin kaupungille kallista aikaa? Lautakunnissa taistelu on helpompaa, kun täällä saa isomman julkisuuden lautakuntien epäkohdille. Näin ainakin toivon.

Yksi juttu vielä. Meille ilkuttiin, että taas PerSut hajosivat äänestyksessä. Etenkin Mäkisen Tapani "kunnostautui" tässä hienosti. Mä sanoin sille, että tässä on kyse demokratiasta. Saa äänestää just niinkuin itsestä tuntuu. Sitä ihmiset, jotka sua on äänestäneetkin sulta odottaa. SÄÄLITTÄVÄÄ nähdä, kun valtuutetut joutuvat äänestämään yhden herran käskystä - yhden herran tahdon mukaan. Ei ole rönttiä, rohkeutta toimia omantunnon mukaan. SÄÄLITTÄVÄÄ, kerta kaikkiaan. Ajatelkaa, että voidaan jopa käskyttää mm. käymään kahvilla tai kusella, jos et kerran meinaa äänestää "meidän" mukana. Voi olla aika kuningasolo, kun sitten yöllä ajelee kotiin:
"Mä en tehnyt sitä, mitä mä olisin halunnut" Sama meno on myös demareilla. Luuserit.

Kokous alkoi osaltani klo 12:30 ja ulos päästiin 22:20

tiistai 9. marraskuuta 2010

Vapaa-ajan lautakunnan kokous 8.11.2010, jossa osa kokoomuksesta tuki sosialistista järjestöä

Vapaa-ajan ja asukaspalveluiden lautakunnan kokous pidettiin Tiksin Laureassa.

Esityslistalla mm. avustustoiminnan kehittäminen, Vantaa-palkinnon saajan valitseminen, nuorisotyön tunnustuspalkinnon saajan valitseminen ja pakolliset maahanmuuttajarahan jaot, vai oliko sittenkään?

Olimme ennakkoon kehitelleet raportointivaatimuksia avustusuudistukselle Kunnaksen Jukan toimiessa ideoiden koostajana. Saimme ihan hyvän listan, jossa mukana päätöksen teon kannalta oleellisia asioita: mm. harrastaja- ja katsojamäärät, vakinaisten ja osaaikaisten työntekijöiden määrä, tapahtumien määrä, kaupungilta saadut tilat ja tiloista aiheutuvat kustannukset kaupungille, tuet muualta (OPM, Veikkaus, RAY jne.)

Avustuksia jaettaessa on jatkossa paljon helpompaa, kun kaikki on koottu saman viivan päälle ja samasta paikasta jaettavaksi.

Vantaa-palkinnon saaja valittiin ja se julkaistaan 13.12.2010 valtuuston kokouksessa. Yhteensä palkinto on 10 000€. Herrasen ja mun oma esityksemme palkinnon saajaksi ei tietenkään mennyt läpi. Lautakunnalta toivottiin yksimielistä päätöstä, koska pöytäkirjassa olisi näkynyt myös muut esitetyt. Näinpä taivuimme "demokraattiseen" yksimieliseen päätökseen mukaan.. ööö ...ilolla.

Nuorisotyön tunnustusstipendien ja kunniakirjojen myöntäminen muodostui erikoiseksi "päätöksentekemiseksi". Virkamiesvalmisteluna meille esitettiin valittavaksi kahta palkittavaa, ei siis muita vaihtoehtoja tarjolla ollenkaan. Palkinnon saajat julkistetaan 17.11.2010, joten päätös oli "pakko" saada tehtyä tässä kokouksessa.

Mitä virkaa lautakunnalla on ollenkaan, jos sinne tuodaan vaan leimattavaksi esitetyt asiat? Meillä ei ole asiantuntemusta kaikista asioista joita sinne tuodaan, mutta meillä on kaikilla omat arvomaailmamme joita edustamme. Ihmiset odottavat meidän toimivan luottamustoimissa näiden arvojen mukaan. Jos vaihtoehtoja ei ole, on aika vaikea toimia omien arvojen mukaan.

Kunnas esitti asian palauttamista takaisin valmisteluun ja minä + Vasarainen kannatimme. Asiaa ei palautettu valmisteluun, vaan virkamiehen päätös hyväksyttiin karvoineen nahkoineen sellaisenaan.

Sitten taas avustusten jakoon, NAM!

Maahanmuuttajan Kulttuuri- ja Taideyhdistys (MKTY) ry (VAP 3904/2010) (haettu 2600 €, esitetty annettavaksi 1000€) lasten ja nuorten toimintaan Koivukylän alueella ja
Vantaan Nuoret Kotkat aluejärjestö ry (VAP 4563/2010) (826 €) musiikkileirin toteuttamiseen joululomalla yhteistyössä Vantaan Demarinuorten kanssa.

Nyt tapahtui ihme, tai oikeastaan kaksikin:

1. ihme: maahanmuuttajien kulttuuriavustus evättiin!!! Peruste: olivat hakeneet samaan toimintaan muualta ja saaneet avustuksen. Kiitos tarkkaavaisille virkamiehille. Vaikka olin jo valmiina esittämään tämän hylkäämistä, se olisi mennyt kuitenkin sukkana läpi 15-2 äänestyksen jälkeen.

2. ihme: esitin nuorten kotkien musiikkileiriavustuksen hylkäämistä. Miksi? Nämä olivat saaneet toukokuussa 38000€ (siis pelkkä Vantaan keskusjärjestö). Valtiohan jakaa näille sosialistisille kotkille vuosittain 600 000€. Luulisi näistä jäävän vähän musiikkileirin järjestämiselle.

Mikäs ihme tässä on? No ei vielä mitään. Äänestyksessä sain taakseni Kunnaksen Jukan ja KD:n edustajan + tietysti Herrasen Jonen. Kokoomuksen muut jäsenet äänestivät sujuvasti demarijärjestön avustustamisen puolesta!

Olen ennen äänestänyt aina oikeistopuolueita, mm. pahimman puutteessa kokoomusta, koska olen uskonut että näiden arvomaailma on isänmaallinen, oikeudenmukainen, yrittäjyyttä jne. tukeva. Se, että kokoomuksen jäsenet voi näin tukea demareiden järjestöä osoittaa, ettei SDP:n ja kokoomuksella ole juuri mitään eroa käytännössä.

Summana avustus on aivan mitätön taas näissä mittakaavoissa, mutta periaatteesta on jälleen kyse. Vain kuolleet kalat menevät virran mukana.

Vapas-kokouksen bloggauksen loppuun valtavan helpotuksen tunteen aiheuttanut tieto. Eräs valokuvaajataiteilija oli saanut keväällä tukea lautakunnastamme tonnin. Hepulla oli kuulemma tavoitteena lähteä Islantiin kuvaamaan jotain hienoa.

Nyt kokouksemme esityslistalla oli määrä hyväksyä tämän reissun tilityksen hyväksyminen eli mihin rahat on hummatt... huvenneet. Taiteilijamme oli myöhästynyt tilityksen teossaan. Syy: viime kevään tuhkapilvi oli estänyt reissun, mutta onneksi, siis onneksi kyse oli luovasta taiteilijasta joka oli keksinyt lähteä avustuksen voimin elokuussa 2010 Roomaan, Italiaan. Siis kääks, jos kyseessä olisi ollut tavallinen kaduntallaaja ei tällaista improvisointia olisi voinut ajatellakaan.

Kävimme Kunnaksen Jukan kanssa 9.11.2010 Sahatiellä Rajatorpassa seurantapalaverissa jossa tsekattiin mitä oli tapahtunut viime tapaamisemme jälkeen.

Lähiasukkaat olivat kertoneet Rajiksessa olevia Sininauhasäätiön asuntoja yhdeksi alueen häiriön aiheuttajaksi. Meno oli ollut alueella villiä.

Soittelin ennen 9.11. tapaamistamme eräälle asukkaalle, joka vahvisti omatkin tietoni; alue oli rauhoittunut. Sininauhasäätiö oli esimerkillisesti ottanut omien asuntojensa asukkaat kontrolliin ja homma oli kantanut hedelmää. Paikalla ollut lähitalon asukas vahvisti asian. Hieno homma, kerta kaikkiaan! Sovimme vielä keväälle 2011 yhden palaverin, jossa varmistetaan, että muutos on pysyvä.

tiistai 2. marraskuuta 2010

Kuinka rakennettiin Vantaan kaupungin budjetti vuodelle 2011 ja millainen siitä tuli?

Laitetaapa tuohon kärkeen kuva viime kesästä 12.7.2010 Hämeenlinnasta. Sopii näin marraskuulle muistella millaista viime kesänä oli. Vieläköhän jengi muistelee kesän kuumuutta rasittavana? Alempana varsinainen blogin aihe. Rullaa rullaa vaan.



Kaupungin budjettia on rustattu jo jonkin aikaa. Homma menee näin (taisin selostaa tämän jo viime vuonna, mutta tässä kuitenkin kertaus):

- kaupunginjohtaja + virkamiehet muistavat luottamushenkilöitä budjettikirjalla (virkamieskielellä kirja on talousarvio vuodelle 2011 ja taloussuunnitelma 2011-2014)
- luottamushenkilöt tavaavat kirjan kannesta kanteen
- puolueryhmät kokoontuvat ja tekevät oman luettelonsa haluamistaa muutoksista budjettin lukuihin + teksteihin
- virkamiehet könttäävät kaikkien puolueiden muutosesitykset (toiveet) samalle listalle
- puolueiden neuvottelijat kokoontuvat vääntämään kättä listalla olevista asioista. Kenen listalta saadaan eniten muutoksia kaupungin budjettiin? Kuka voittaa, kuka häviää? (neuvottelut 1.11.)
- parin neuvottelukierroksen jälkeen lista lyödään lukkoon
- kaupunginhallitus antaa siunauksensa neuvotellulle muutoslistalle (kokous 1.11.)
- kaupunginvaltuusto hyväksyy lopulta listan omassa kokouksessaan (tänä vuonna 15.11.)

Noh, millaisen listan me PerSut, me maanmainiot populistiveijarit, saimme aikaan?
Ensinnäkin, varavaltuutettuja ja puolueaktiiveja myöten kaikki hienosti messissä. Tekemisen meininki: Budjettikirja. Nyt. Listamme on tuossa alla, klikkaamalla kuvan kohdalla saat tekstit isommaksi. Ja vuodatus jatkuu alempana. Skrollaa skrollaa.






Olin meidän ryhmämme toinen neuvottelija Niinistön Jaakon kanssa. Klo 9:00 aloitettiin ja lähdin veks Leijasta (heittämättä kuitenkaan leijaa) joskus 19:30. Neuvottelijat kokoontuivat vielä julkistamaan listan ja kaupunginhallitus löi siihen sinettinsä päälle. Jaskalle tuli siis todella pitkä päivä.

Miten meidän sitten kävi? Lähdimme kulmat kurtussa ja hartiat kyyryssä säästöt mielessä liikkeelle, muistaen kuiten peruspalveluiden tärkeyden eli niihin panostaen. Puhutaan priorisoinnista - mikä on tärkeintä nyt, kun johtavat virkamiehet pelaavat upporikasta ja rutiköyhää isoilla lainoilla ja investoinneilla.

Jostain on siis pakko tinkiä - vai onko? Heii mutta... eduskuntavaalit tulossa, mitäs tässä säästelemään, tehdään kiva "vaalibudjetti": tossa on sulle, tossa sulle ja täältä pussin pohjalta löytyy vielä sullekin! Kaikille löytyy, kiva kiva!

Mistäs rahat? Kyllä sitä jostain tulee, seinästä tai napista painamalla, tai pankkiautomaatista? Ainahan sitä jostain saa, niinkuin monopolipelissä tai afrikan tähdessä. Ainakin mä saan, kun oon töissä järjestössä tai puolueessa tai säätiössä tai... ja se mun työpaikka saa rahaa... hmmm.... puun oksilta tai aarrearkusta. Niin sen on pakko olla.

Ai niin, miten meidän sitten kävi? Saatiin raavittua kasaan n. 7 miljoonan euron teoreettiset säästöt - tultiin ulos 2 miljoonan euron menolisäysten kanssa. Ei siis ihan nappiin mennyt. Muttaaah! Saatiin mukaan monia hyviä lausemuutoksia, jotka ohjaavat virkamiesten ja luottamushenkilöiden päätöksiä ensi vuonna.

Ehdotettiin ulkoistettavaksi ateria-, siivous- ja kiinteistöpalveluita. Kunnan tehtävä ei ole työllistää mahdollisimman paljon henkilöitä, vaan tuottaa veronmaksajilleen mahdollisimman kustannustehokkaasti mahdollisimman hyvät palvelut.
Ulkoistaja tuottaa palvelut 20% halvemmalla kuin kunnan oma palvelu. Kylmä fakta. Kunnan palvelua tuottavaa työntekijää kohden on enemmän hallinnollista höttöä kuin yrityksissä.

Mistäs keskusteltiin? Keskusteltiin pitkään ja hartaasti - kyllä - ilmastonmuutoksesta ja päästöistä.

Hyvä asia sinänsä, mutta Vantaa ei voi muuttaa maailman ilmastonmuutosta vaikka "itkis ja n..ssis, kuolema mielessä". Isot ihmiset saivartelee tuntitolkulla tästä suuntaan ja toiseen. Omaishoitajien palkkion lisäys ohitettiin muutamassa sekunnissa -> pois. Hommataan kaikille vähäpäästöiset fillarit ja filtterit sfinkteriin.

Vihreillä oli myös mukana energiatehokkuuden vaatimus esim. rakennuslupia myönnettäessä. Jos joku omalla rahallaan, omia vaivojaan säästämättä rakentaa itselleen talon ja kustannussäästön vuoksi valitsee siihen vesikiertoisen lattialämmityksen lämmönjakoon + sähkökattilan lämmönlähteeksi se ei käy. Toveri-sosialisti-vihreät tulisivat mielellään sormi pystyssä vastaan ja sanoo soo soo senkin porvari-saastuttaja. Ei näin saa tehdä.

Ihmettelin myös vaatimusta energiatehokkaista taloista. Itsestäänselvyys. Kuka rakentaa energiatehotonta taloa näillä energiahinnoilla?

Keskusteltiin luomuruuasta. Siis kalliimpaa safkaa kouluihin jne. Ei nyt - sitten kun on rahaa ostetaan vaikka lehmät joka kouluun ja oppilaat saavat somasti itse lypsää maidon mukeihinsa. Niin herttaista.

Keskusteltiin rakentamisen "prosenttirahasta". Kunnallisen rakentamisen rahasta pitäisi käyttää 1% rakennuksen kustannuksista rakennuksen taiteen hankintaan. Sanoo joku ihme sääntö. Vasemmistoliiton huomautus tähän asiaan: muistakaa "suvata" (arvioida sukupuolivaikutus) hankittavien teosten taiteilijat. Nyt, ihan oikeasti.

Esitimme ammattitaiteilijoiden ja -ryhmien tuen näennäistä -30 000€:n leikkausta. "Keskustelun" lopuksi kulttuuri saa LISÄÄ 100 000€. Esim. vantaalainen kulttuurin "keulakuva" Tanssiteatteri Raatikko on pumpannut kymmeniä vuosia kaupungin rahaa kannattamattomaan toimintaansa. Veikkauskin tukee sitä kumppanina.

Heureka tulee saamaan mukavan 2,8 MEur toimintansa pyörittämiseen, yritimme siivuttaa siitä 100 000€ pois. Ei käy.

Poliittiset nuorisojärjestöt tulevat myös saamaan omansa, jälleen kerran. Taitaa vaan Nuorten Kotkien tuki valua vanhempien kotkien vaalikassaan.

Innovaatioinstituutti tulee saamaan 1,3 MEur, kuten joka vuosi. Yritimme laittaa mukaan lausetta, että sen toiminnan jatkosta päätetään vuosittain. Tämä on Vantaan yritystukitoimintaa. Sumuverho. Tähän liittyvältä Anturikeskukselta yritimme saada 50000€ tukea pois. Ei onnistunut, vaikka kysyin lähteekö joku mukaan, tässä olis tarjolla yhden lastenhoitajan palkka lakisääteisine kuluineen tarjolla - kelpaako kenellekään? Hylkäys ja silmiinkatsomista vältetiin.

Esitin, että kaupungin omat ICT-palvelut ulkoistetaan. Ei tukea. Apulaiskaupunginjohtaja opetti mua, ettei palveluntarjoajat voi taata mm. kahdennettuja katkottomia tietoliikenneyhteyksiä. Hmmm... nyt pitää oikein miettiä.. hmmm... Kuulenko jossain reikäkorttien pärinää?

Esitimme investointitukia aloittaville pienyrityksille (alle 10 henkeä). Hylkyyn meni, on kuulemma laitonta sanoi apulaiskaupunginjohtaja Lipponen. Kumma kyllä esim. Teuvan kunta (klikkaa) pystyy tällaista tarjoamaan.

Neuvottelujen ilmapiiri oli hyvä, meitä kuunneltiin, meiltä kysyttiin asioita. RKP:n Härmälä ja vasureiden Holopainen tuntuivat tolkuilta miehiltä.

Mietin neuvotteluiden aikana miksi PerSuilla on nyt nostetta. Olimme monesti totaalisen yksin mielipiteinemme näissä neuvotteluissa, mutta varmasti tismalleen samoilla linjoilla kadunmiehen ja -naisen kanssa. Siinä se syy on.

Seuraavissa kuntavaaleissa voimasuhteet muuttuu totaalisesti. Edellyttää tietysti, että eduskuntavaaleissa valittavat täyttävät paikkansa 110%:sti ja hoitavat hommansa laittamalla kroppaa likoon. Uusi valtuusto tulee aikanaan tekemään aivan erilaiset päätökset budjettineuvotteluissa. Sitä aikaa odotellessa...

Loppuun vielä uskoa antava uutinen oikeasta sankaritarinasta, oikeasta pyyteettömästä hyvyydestä. Paraguaylaisen fudispelaaja Nelson Valdezin tarina on uskomaton. Täydellisestä kurjuudesta huipulle ja mikä tärkeintä unohtamatta omia juuriaan. Nuori mies eli futisstadionin katsomon alla 2 vuotta, käväisi alkoholismin partaalla, pääsi uskomattomalla tsägällä Saksaan pelaamaan ja pelaa nyt Espanjassa Herculesin joukkueessa. Heppu lähettää joka kuukausi 10 000 euroa kotikaupunkiinsa, järkkää joka vuosi 1500 lapselle joulujuhlat lahjoineen jne. Esimerkillinen Sankari isolla S:llä!

This is the man who, gun in hand, chased off thieves stealing his car and ran into his blazing home to save his dog; the man who sends €10,000 (£8,285) a month to his home town, where a community depends on him, and buys presents for 1,500 kids every Christmas. Lue lisää esim. täältä